Η Θρακιώτικη παραδοσιακή φορεσιά εντάσσεται στην Προεδρική Φρουρά με την έλευση του 2020!!!

Από τον ερχόμενο Ιανουάριο, αρχές του 2020 δηλαδή, οι άνδρες της Προεδρικής Φρουράς θα φοράνε πλέον και την Θρακιώτικη παραδοσιακή φορεσιά, η οποία θα είναι η 6η που θα υπάρχει στην ιματιοθήκη της και θα εμφανίζεται στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στις εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού και στα Ελευθέρια της Θράκης.

Η ένταξη της είχε εγκριθεί πριν ένα χρόνο, πέρυσι τον Δεκέμβριο, αλλά η χρησιμοποίηση της από τον Ιανουάριο του 2020 ανακοινώθηκε χθες στην Ορεστιάδα από τον Διευθυντή του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Αντιπτέραρχο Γρηγόριο Πρεζεράκο.

Αυτό συνέβη κατά την τελετή των εγκαινίων της έκθεσης της ευζωνικής στολής, που φιλοξενείται από χθες Τρίτη 19 ως την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019, στη Λέσχη Αξιωματικών Ορεστιάδας και αποτελεί πρωτοβουλία της Ταξιαρχίας “ΡΙΜΙΝΙ” που βρίσκεται στην περιοχή.

Να θυμίσουμε ότι την ένταξη της ανδρικής Θρακιώτικης φορεσιάς στην Προεδρική φρουρά, ζήτησε και πέτυχε η Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων. Στο έγγραφο της αποκρίθηκε το στρατιωτικό γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας (έγγραφο 132/08,07,2015), οπότε μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας επισκέφτηκαν το αρμόδιο γραφείο και παρέδωσαν τη φορεσιά που συνοδευόταν από μία εφτασέλιδη περιγραφή, που περιελάμβανε την ονομασία του κάθε τεμαχίου της, τον τρόπο κατασκευής της, την ποιότητα των υλικών, και σε ποιες περιοχές της ενιαίας Θράκης μας φοριέται. Η φορεσιά που επιλέχτηκε ήταν η μαύρη, κλασική επίσημη φορεσιά που φοριέται σε όλη τη Θράκη.

Στις 18 Δεκεμβρίου του 2018, η Ομοσπονδία έλαβε το εγκριτικό έγγραφο από το στρατιωτικό γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας με το οποίο η ανδρική Θρακιώτικη φορεσιά συμπεριελήφθη στην ιματιοθήκη της Προεδρικής Φρουράς και η οποία θα εμφανίζεται στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στις εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού και στα Ελευθέρια της Θράκης.

Πηγή: https://www.evros-news.gr