Την εκκένωση της κατάληψης του Utopia AD στην παλιά Νομική, ζητάει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Με τη δικαιολογία εργασιών ανακαίνισης στο πλησίον Αμφιθέατρο – Αντιδράσεις από Αντιεξουσιαστική Κίνηση και Αναρχικό Στέκι Utopia AD.

Την εκκένωση της κατάληψης του Utopia AD στην παλιά Νομική, ζήτησε τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου η Πρυτανική Αρχή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης μέσω σημειώματος που αφήθηκε στον χώρο και φέρει την υπογραφή της «Τεχνικής Υπηρεσίας».

Λόγος της εκκένωσης είναι όπως αναφέρεται στο σημείωμα, οι εργασίες ανακαίνισης που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο πλησίον Αμφιθέατρο, κομμάτι της οροφής του οποίου είχε πέσει πριν λίγες μέρες εν ώρα μαθήματος.

Η κίνηση αυτή ωστόσο προκάλεσε την αντίδραση της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Κομοτηνής και του Utopia AD, οι οποίες σε ανακοίνωση τους κάνουν λόγο για «υποτιθέμενους λόγους» και προειδοποιούν με κινητοποιήσεις.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«Σήμερα (Δευτέρα 18/11) το πρωί οι πανεπιστημιακές αρχές ξήλωσαν ό,τι υπήρχε έξω από το Αναρχικό Στέκι Utopia A.D. απειλώντας με εκκένωση της κατάληψης μέσω ενός σημειώματος που άφησαν. Ο υποτιθέμενος λόγος είναι πως θα γίνουν εργασίες αναβάθμισης στον χώρο, έπειτα από τους σοβάδες που έπεσαν κατά την διάρκεια μαθημάτων στο Αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής και κατά τύχη δεν χτύπησε κάποιος/α φοιτητής/τρια. Την ευθύνη γι’ αυτό το περιστατικό έχει μονάχα η διοίκηση του πανεπιστημίου.

Ας μην γελιόμαστε, όμως, όλοι ξέρουμε πόσο ενοχλεί μια κατάληψη δίπλα ακριβώς από εκεί που γίνονται τα μαθήματα. Πόσο ενοχλεί που τα πανεπιστήμια είναι μέσα στην πόλη και όχι εκτός και γι’ αυτό ετοιμάζονται να γραπώσουν τα κονδύλια για να μεταφέρουν τις σχολές εκτός αστικού ιστού, ανεβάζοντας παράλληλα το κόστος φοίτησης.

Ένα κόστος το οποίο επωμίζεται ο καθένας και η καθεμιά που τολμάει να σπουδάσει στην Κομοτηνή, υπό τις απειλές για εισιτήρια από τα αφεντικά των Αστικών Κτελ Κομοτηνής, τα άθλια φαγητά που προσφέρουν τα catering που γραπώνουν τα λεφτά του πανεπιστημίου χωρίς κανέναν έλεγχο για την ποιότητα που παρέχουν κι όλα αυτά υπό την ανοχή της ίδιας διοίκησης και Πρυτανείας.

Μία πρυτανεία που αφήνει τον κάθε επιχειρηματία να διαχειρίζεται το πανεπιστήμιο σαν να είναι τσιφλίκι του, να απειλεί και να καταφέρεται ενάντια σε φοιτητές ξαφνικά θυμήθηκε πως νοιάζεται γι’ αυτό και τους φοιτητές του. Όταν οι ίδιοι ζουν χωρίς ζεστό και πόσιμο νερό κι άλλα πόσα προβλήματα διαβίωσης στα μικρά δωμάτια των Εστιών της Πανεπιστημιούπολης. Με μαθήματα που γίνονται σε προκάτ και σε αίθουσες που στάζουν νερά και έχουν κριθεί ακατάλληλες για χρήση. Με καθηγητές-προέδρους που πρέπει να είσαι στην ΔΑΠ για να σε περάσουν, κάνοντας σεξιστικά σχόλια σε εξεταζόμενες κι άλλα τέτοια ‘’ωραία’’.

Και επειδή πρέπει να αναβαθμιστεί πρέπει να εκκενωθεί ένας χώρος. Για ποια αναβάθμιση ακριβώς μιλάμε, όμως; Και πως μία κατάληψη στέκεται εμπόδιο σε αυτή; Μήπως μιλάμε για την αναβάθμιση σε ένα πανεπιστήμιο αποστειρωμένο, μακριά από την κριτική σκέψη και αμφισβήτηση της εξουσίας και της κυριαρχίας; Μήπως η πολιτική δράση είναι το εμπόδιο; Μήπως τα ζωντανά πανεπιστήμια που σπέρνουν τις αντιστάσεις στο Κράτος και στο Κεφάλαιο; Για τα αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια και την επίθεση των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ και την κατάργηση του ασύλου, πάντως δεν είδαμε έστω κάποια ανακοίνωση. Ούτε για την ισοδυναμία και εξίσωση των πτυχίων από τα πανεπιστήμια με αυτά των κολεγίων. Για τίποτα από όλα τα παραπάνω δεν ενδιαφέρθηκε η διοίκηση και ο Πρύτανης.

Για να μην πολυλογούμε, είμαστε στο πλευρό της κατάληψης Utopia A.D. καθώς θεωρούμε πως ο κάθε αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος και κατάληψη αποτελούν κοιτίδες και σπόροι της αντίστασης και ενός διαφορετικού κόσμου. Ενός κόσμου της αλληλεγγύης, της αυτοοργάνωσης πέρα από την κρατική επιβολή και το κεφάλαιο. Και να μην ξεχνάμε για τις εκκενώσεις καταλήψεων στα Εξάρχεια, την αναίτια βία των ΜΑΤ όπου βρεθούν και όπου σταθούν, την τρομολαγνεία και τα ψέματα των ΜΜΕ. Ό,τι σπέρνουν θα θερίσουν.

Στηρίζουμε τις δράσεις για την υπεράσπιση του Αναρχικού Στεκιού Utopia A.D.

Όλοι/ες στην συνέλευση στον χώρο της κατάληψης στις 22:30.

– ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΘΑ ΜΑΤΩΣΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΠΑΡΕΤΕ

– Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΣΑΣ

ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΣΤΕΚΙ UTOPIA A.D.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ADELANTE

ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ».

Πηγή: https://fonirodopis.gr