Μια «ανάσα» από τη θάλασσα θα είναι μέχρι το τέλος του αιώνα Νέο Σιδηροχώρι και Παγούρια

Τι δείχνει έρευνα της οργάνωσης Climate Central

Σημαντικά μνημεία, εμβληματικές πόλεις, ακόμα και κομμάτια ολόκληρων χωρών αναμένονται να χαθούν από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών μέχρι το 2100 σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης Climate Central για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Η έρευνα, στην οποία περιλαμβάνεται και διαδραστικός χάρτης, δείχνει ποιες περιοχές του κόσμου ενδέχεται να βρεθούν κάτω από τη στάθμη της θάλασσας μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα.

Για την περιοχή μας η έρευνα προβλέπει ότι κάτω από τη στάθμη της θάλασσας θα βρεθούν περιοχές γύρω από τη Βιστωνίδα και την Ισμαρίδα, το Φανάρι, τη Μέση και τη Λίμνη Μητρικού.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης «οι μεγάλες και άμεσες περικοπές στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων θα μείωνε τον κίνδυνο που θέτει η αύξηση των θαλασσών αυτού του αιώνα. Τέτοιες περικοπές θα μειώσουν τον συνολικό αριθμό ατόμων που απειλούνται από ετήσιες πλημμύρες και μόνιμες πλημμύρες στα τέλη του αιώνα, κατά 20 εκατομμύρια, σε σχέση με τις μέτριες περικοπές εκπομπών που έγιναν με τη συμφωνία του Παρισιού».


Και συνεχίζει: «Αν οι κυβερνήσεις επιδιώξουν να περιορίσουν τις μελλοντικές επιπτώσεις από τις πλημμύρες των ωκεανών, θα μπορούσαν, επίσης, να αποφύγουν νέες κατασκευές σε περιοχές με υψηλό κίνδυνο πλημμύρας, προστατεύοντας, παράλληλα, μετεγκαθιστώντας ή ακόμη και εγκαταλείποντας υπάρχουσες υποδομές και οικισμούς. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αποτελεί εγγενή κίνδυνο: Οι σημερινές κοινότητες πρέπει να κάνουν επιλογές όχι μόνο για τις μελλοντικές γενιές, αλλά και για τους εαυτούς τους».

Ο Δρ Scott Kulp, ανώτερος επιστήμονας στο Climate Central και κύριος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε, πάντως, ότι δεν είναι πολύ αργά για να αποφευχθεί αυτό το καταστροφικό και καταθλιπτικό σενάριο.

«Αυτές οι εκτιμήσεις δείχνουν τι μπορεί να προκαλέσει η κλιματική αλλαγή, ώστε να αναθεωρήσουμε, έστω και τώρα, ορισμένα πράγματα και να αναδιαμορφώσουμε τις πόλεις, τις οικονομίες, τις ακτές και ολόκληρες τις παγκόσμιες περιοχές κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Τώρα, όχι αύριο. Πολύ σύντομα τα έθνη θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα», τόνισε.

Πηγή: http://www.paratiritis-news.gr