30 κλικ από το σημερινό Βερολίνο για τα 30 χρόνια από την πτώση του Τείχους μέσα από τον φακό του Νίκου Καρανικόλα

Ο Θρακιώτης φωτογράφος Νίκος Καρανικόλας ταξίδεψε ως τη Γερμανία και κατέγραψε με την κάμερά του το σημερινό μητροπολιτικό Βερολίνο που μπορεί να σφύζει από ζωή, αλλά διατηρεί αναλλοίωτα και τα σημάδια των ιστορικών στιγμών από την Πτώση του Τείχους της Ντροπής, σαν σήμερα 9 Νοεμβρίου του 1989.

Η νύχτα που ορθώθηκε το Τείχος του Βερολίνου και η νύχτα που έπεσε μοιάζουν αντιστικτικά. Από τη μια η διαίρεση της Γερμανίας και της Ευρώπης, απότοκη της συμφωνίας των Συμμαχικών Δυνάμεων αμέσως μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κι από την άλλη η δύσκολη επανένωση.

Ενα άλλο σαφώς πιο φανταχτερό Βερολίνο.
Είναι άλλωστε το μητροπολιτικό κέντρο της σημερινής Ευρώπης.

Το Τείχος της Ντροπής όπως είχε ονομαστεί χώριζε στην ουσία ολόκληρη την Ευρώπη σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα, εντείνοντας ακόμη περισσότερο την αίσθηση της ανασφάλειας που δημιουργούσε ο Ψυχρός Πόλεμος. Στις 9 Νοεμβρίου 1989, ημέρα που αυτός ο γκρίζος όγκος άρχισε να καταρρέει, η Ευρώπη πήρε μια βαθιά ανάσα. Οσο για τη Γερμανία, ακόμη και σήμερα προσπαθεί να συνηθίσει στην ιδέα ότι παραμένει μια καρδιά, ένα κράτος, μια οντότητα.

Μέσα στον σταθμό του μετρό της «Αlexanderplatz».

Φέτος κλείνουν 30 χρόνια από εκείνη την καθοριστική στιγμή της Πτώσης του Βερολίνου που άλλαξε τη ροή της ιστορίας στη γηραιά ήπειρο. Χρειάστηκε να επέλθει η παρακμή της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης και η παρουσία ενός του Γκορμπατσόφ, που έτυχε να βρίσκεται την κατάλληλη στιγμή, στην κατάλληλη θέση, για να πέσουν οι τσιμεντόλιθοι που έκρυβαν τον έναν κόσμο από τον άλλον.

Το φιλί στο στόμα του Μπρέζνιεφ με τον Χόνεκερ αποτυπωμένο σε γκράφιτι στην East Side Gallery του Βερολίνου.

Το σημερινό Βερολίνο είναι, σαφώς, μια άλλη πόλη. Σύγχρονη, μοντέρνα, ανοιχτή. Η ανατολική πλευρά εδώ και χρόνια ανασκευάζεται. Μεγάλα εμπορικά κέντρα έχουν ανεγερθεί, η αίσθηση της ευρωπαϊκής μητρόπολης είναι φανερή αν περπατήσεις τους δρόμους της πόλης. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη ευδιάκριτα απομεινάρια εκείνης της εποχής που δείχνουν πως το παρελθόν θα είναι ένα διαρκές παρόν.

Ο κινηματογράφος Zoo Palast και δίπλα ο σταθμός του μετρό. Eκεί τριγύρω κάποτε περπατούσε καθημερινά και ο David Bowie.

Ο φωτογράφος Νίκος Καρανικόλας ταξίδεψε ως το Βερολίνο και με τη βοήθεια της κάμερά τους αποτύπωσε πώς είναι το σημερινό Βερολίνο, ποια σημάδια δείχνουν ακόμη εκείνες τις δραματικές στιγμές του φθινοπώρου του 1989 και πώς η ζωή, εντελώς απομακρυσμένη από το ιστορικό της πλαίσιο, συνεχίζει πλέον κανονικά. Από την άλλη, οι συγκεκριμένες φωτογραφίες είναι η τρανή απόδειξη πως κάθε πόλη, φυσικά και το Βερολίνο, κουβαλούν την ιστορία τους, δεν γίνεται να την αποχωριστούν, ούτε και να την ξεχάσουν. Ακόμη κι αν ήθελαν δεν γίνεται.

Αυτά τα κορίτσια, μέσα στη χάρη της ηλικίας τους, ελάχιστα πράγματα γνωρίζουν για το τι συνέβη στην πόλη τους.
Προοπτική ματιά στην καθημερινή κίνηση της Potsdamer Platz.
Στο βάθος η πρεσβεία του Καναδά στο Βερολίνο.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑ

Πηγή: http://www.andro.gr/