Κρατική υπηρεσία της Τουρκίας ενισχύει φανερά μειονοτικές ομάδες στην ελληνική Θράκη (+photos)

Σε μια περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδό τους και η Άγκυρα σηκώνει συχνά πυκνά το μειονοτικό ζήτημα στην Θράκη, αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι η Τουρκία με τον πιο επίσημο τρόπο παρείχε βοήθεια σε μειονοτικά αθλητικά σωματεία.

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι η βοήθεια αυτή εστάλη μετά από αίτημα των δημάρχων Ιάσμου Ροδόπης Οντέρ Μουμίν, Μύκης Ξάνθης Ριντβάν Ντελι Χουσεϊν και Αρριανών Ροδόπης Αχμέτ Ριτβάν. Μεταξύ των αποδεκτών της βοήθειας, κυρίως σε αθλητικά είδη, είναι ομάδες όπως ο Κομψάτος Πολυάνθου που πρωταγωνιστεί στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Θράκης και οι Εχίνος Σπορ, Αετός Γοργόνας και Σμίνθη που μετέχουν στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Ξάνθης.

Η βοήθεια παρασχέθηκε σε αθλητικά κυρίως είδη από τον αυτοαποκαλούμενο σύλλογο «Ενωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής», σε ανακοίνωση του οποίου ωστόσο τονίζεται ότι αυτό έγινε υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Απόδημων Τούρκων και Συγγενών Κοινοτήτων της Τουρκίας και με την πολύτιμη βοήθεια του γενικού προξενείου της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή. Αίσθηση πάντως προκαλεί ότι στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται και ομάδες που έλαβαν βοήθεια οι οποίες δεν αγωνίζονται πλέον στα τοπικά πρωταθλήματα.

Το ThrakiSportS παρουσιάζει την επίσημη ανακοίνωση της (μη αναγνωρισμένης εδώ και μερικά χρόνια από την ελληνική δικαιοσύνη) «Ενωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής», όπως δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα burasibatitrakya:

«Belediye Başkanları Önder MÜMİN, Rıdvan AHMET ve Rıdvan DELİHÜSEYİN’in istekleriüzerine Yassıköy Belediyesi’nin Bulatköy takımına, Kozlukebir Belediyesi’nin Yaka Birlik ve Çelebiköy takımlarına, Mustafçova Belediyesi’nin de Dolaphan, Bratankova ve Şahinspor takımlarına spor malzemeleri ulaştırıldı.Takımlarımıza istek üzerine farklı kümelerde mücadele eden takımlarımıza da bu tür yardımların yapılabileceği gerekli kurumlar tarafından belirtildi. Bu bağlamda ilk olarak YTBBaşkanını, T.C. Gümülcine Başkonsolosunu ve ilgili belediye başkanlarına teşekkür ediyoruz».

Η ανακοίνωση της επονομαζόμενης «Ενωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής» (GTGB) σε μετάφραση στα ελληνικά, με την βοήθεια του tourkikanea.gr έχει ως εξής:

«Μετά από αίτημα των δημάρχων Οντέρ Μουμίν, Ριντβάν Αχμέτ και Ριντβάν Ντελί Χουσείν, παραδόθηκαν αθλητικά είδη στην ομάδες Πολυάνθου του δήμου Ιάσμου, σε Γοργόνα και Σμίνθη και Εχίνο του δήμου Μύκης και σε Σμιγάδα και Ένωση Γιακά του δήμου Αρριανών. Από αρμόδιους φορείς αναφέρθηκε πως τέτοιου είδους βοήθεια θα μπορεί να δίνεται σε ομάδες μας που αγωνίζονται σε διάφορες κατηγορίες.  Στο πλαίσιο αυτό ευχαριστούμε τπον πρόεδρο της Διεύθυνσης Απόδημων Τούρκων και Συγγενών Κοινοτήτων της Τουρκίας, τον Προξενείο της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή και τους σχετιζόμενους δημάρχους».

Κρατική τουρκική υπηρεσία ενισχύει φανερά μειονοτικές ομάδες στην Θράκη...
Κρατική τουρκική υπηρεσία ενισχύει φανερά μειονοτικές ομάδες στην Θράκη...
Κρατική τουρκική υπηρεσία ενισχύει φανερά μειονοτικές ομάδες στην Θράκη...
Κρατική τουρκική υπηρεσία ενισχύει φανερά μειονοτικές ομάδες στην Θράκη...