Έσπασε την σιωπή του και απασφάλισε ο Ουζουνίδης για Ξάνθη, Ολυμπιακό, Αλαφούζο, ΑΕΚ και Άρη

O Μαρίνος Ουζουνίδης απασφάλισε σε μια συνέντευξη ποταμό που παραχώρησε στον Βασίλη Βέργη για λογαριασμό του sdna, μιλώντας για όλους και για όλα.

Για το γεγονός ότι είναι έξω από τους πάγκους από τον Φερβουάριο, σχολίασε: «Είναι επιλογή μου από τη στιγμή που δεν ήρθε κάτι που με ικανοποιούσε από το εξωτερικό. Δεν είναι εύκολο να κάθεσαι. Το τελευταίο διάστημα είμαι νευρικός. Υπήρχαν προτάσεις από ομάδες Το τελευταία διάστημα είμαι νευρικός. Ήρθαν προτάσεις, τις οποίες απέρριψα».

Για τις σεζόν που έκανε με τις μικρότερης δυναμικότητας ομάδες: «Για έναν προπονητή δεν είναι μόνο σημαντικό να είναι σε μία μεγάλη ομάδα. Στην Ξάνθη, στον Πανιώνιο και στον Εργοτέλη μπορούσα να κάνω πράγματα που ήταν στα δικά μου θέλω. Εκεί το ευχαριστήθηκα πιο πολύ. Στην Λάρισα ας πουμε δεν το χάρηκα. Ο Πανιώνιος είναι μία ομάδα που μου έδωσε πολλά και της έδωσα πολλά. Ανεξάρτητα από το πως τελειώσαμε. Θέλω στην ομάδα που θα είμαι, τουλάχιστον στην Ελλάδα, να είναι κοντά στα δικά μου πιστεύω.  Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο τάσεις για την επιλογή ενός προπονητή. Η πρώτη είναι σχετικά με το να κάνει ότι θέλει η ομάδα και η δεύτερη με βάση τα δικά του πιστεύω».

Καλοκαίρι του 2006 είχε συμφωνήσει ο Μαρινάκης μαζί με τον Μαρίνο Ουζουνίδη αλλά δεν πήγε στον Ολυμπιακό εξαιτίας των αντιδράσεων των οπαδών των ερυθρολεύκων. Ο ίδιος ο Εβρίτης κόουτς όμως δίνει μια άλλη διάσταση: «Δεν νομίζω ότι ήταν θέμα του κόσμου. Η αλήθεια είναι ότι για διάφορους λόγους δεν προχώρησε. Στην προσωπική κουβέντα που είχα με τον Μαρινάκη δεν μου είχε δοθεί αυτή εντύπωση. Στον Ολυμπιακό ήταν να πάω δύο φορές αλλά τελικά δεν πήγα ποτέ».

Και κάπως έτσι ήρθε ο Δεκέμβριος του 2016 με τον Ουζουνίδη να υπογράφει στον Παναθηναϊκό, του οποίου είχε υπάρξει παίκτης και αρχηγός. «Αντιμετώπισα μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Είχα μία ομάδα που λόγω των ανοιγμάτων δεν μας έδινε τη δυνατότητα να κάνουμε πράγματα. Ευτυχώς πήραμε τον Κουρμπέλη. Από την πρώτη μέρα μου έλεγαν κόβουμε – κόβουμε – κόβουμε. Φτιάξαμε μία καλή ομάδα τότε, μιας και είχαμε καλούς παίκτες».

Για την αρχική σχέση του με τον Γιάννη Αλαφούζο λέει: «Ο κύριος Αλαφούζος είναι ο ιδανικός πρόεδρος για έναν προπονητή. Ξέραμε ότι είναι κοντά στην ομάδα και δείχναμε ότι μπορούσαμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Δεν είμαι ο προπονητής που θα ήθελε να τα έχει καλά με τον πρόεδρο, Αυτό είναι μειονέκτημα για την Ελλάδα, μιας και τα πράγματα δεν μεταφέρονται».

Για την τότε ομάδα του 2016 σχολιάζει: «Η ομάδα ήταν δουλεμένη και ήξερε τι μπορούσε να κάνει. Το πρωτάθλημα δεν μπορούσε να το πάρει τότε, μιας και ο Παναθηναϊκός δεν ήταν δυνατός έξω από το γήπεδο. Έτσι ο Παναθηναϊκός δεν θα μπορούσε να πάρει το πρωτάθλημα. Ήταν αδύναμος εξωαγωνιστικά. Τότε είχα φτάσει σ΄ ένα σημείο να διαμαρτύρομαι στον 4ο και να μην με βλέπει καν. Πουλάμε ένα μεγάλο παραμύθι στον κόσμο με την καρδιά του πρωταθλητή. Όταν φτάναμε οριακά να πάρουμε κάτι ξέραμε ότι θα το χάσουμε».

Ειδικά για το τότε ματς στην Τούμπα, ο Μαρίνος Ουζουνίδης αναφέρει: «Τότε μ΄ είχε πάρει ο Αλαφούζος και μου είχε ζητήσει συγνώμη για το ότι δεν μπόρεσε να προστατεύσει την ομάδα»

Για το αν περίμενε να γίνει αυτό που έγινε το καλοκαίρι του 2017, λέει: «Δεν περίμενα κάτι τέτοιο. Είχαμε μιλήσει με τον Νίκο (τον Λυμπερόπουλο) και τον Αλαφούζο και όλα ήταν καλά. Δεν μπορώ να καταλάβω πως ο κύριος Αλαφούζος έχει καταφέρει να έχει βάλει τόσα λεφτά και να τον βρίζει ο κόσμος. Ο Αλαφούζος κάνει κακό στον Παναθηναϊκό και αντίστοιχα ο Παναθηναϊκός στον Αλαφούζο».

Μάλιστα αποκαλύπτει ότι ο περίγυρος του Αλαφούζου που γνώρισες στον Παναθηναϊκό του δημιούργησε προβλήματα: «Ναι δημιούργησε πρόβλημα. Στην πορεία είχαμε πόλεμο μέσα από την ομάδα και σε μένα και στον Διαμαντόπουλο. Ο Διαμαντόπουλος ήταν επιλογή του κύριου Αλαφούζου. Αν δεν βοηθούσε τόσο πολύ ο Διαμαντόπουλος η ομάδα θα ήταν σε χειρότερη κατάσταση».

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης αποκαλύπτει πάντως ότι αν και πάντα υπήρχαν οικονομικά, ο Παναθηναϊκός ήταν σωστός οικονομικά απέναντί του. Οσο για την στάση του, μόλις έμαθε ότι ο Αλαφούζος θα κάνει στάση πληρωμών, αποκαλύπτει: « Εγώ το έμαθα μετά την προπόνηση. Τότε με πήρε ο Αλαφούζος και μου είπε ότι θα βρεθούμε και θα μ εξηγήσει. Τελικά συναντήθηκα με τον Τομαζάτο και τον Βλάχο. Εμείς από τον Τουμαζάτο μαθαίναμε. Παραδείγματος χάρη μας έδιναν μία λιστα με τα ονόματα που πρέπει να φύγουν. Συγκεκριμένα ήταν οι Γιόχανσον, Κουρμπέλης , Βιγιαφάνιες και όλα τα μεγάλα συμβόλαια».

Για το πως κρατούσε τα αποδυτήρια, αναφέρει: «Έφευγαν παίκτες και δεν γυρνούσαν. Είχε τύχει παίκτης να μου πει κόουτς μην με βάλεις γιατί δεν πληρώνομαι. Ήταν φυσιολογικό όταν η συζήτηση όλης της εβδομάδας αφορά άλλα θέματα. Υπήρχαν φορές που δεν έπαιρνα τα χρήματα μου εγώ για να πληρωθούν οι υπάλληλοι». Πάντως διευκρινίζει: «Δεν θα γύριζα στον Παναθηναϊκό. Δεν μαλώσαμε , απλά ο Αλαφούζος διάλεξε ένα διαφορετικό μοντέλο».

Σε σχέση με το γεγονός ότι δεν παραιτήθηκε, αναφέρει: «Πέρασε από το μυαλό μου, αλλά θεωρώ ότι αν είχα φύγει τότε θα υπήρχαν μετά μεγαλύτερα προβλήματα. Αυτό που λέω τώρα, όπως το σκέφτομαι, ίσως αν είχα φύγει θα είχαν τρέξει οι εξελίξεις. Στον Παναθηναϊκό η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη. Έτυχε δύο φορές να πάω στο νοσοκομείο. Δεν ήξερα ποιον παίκτη θα έχω».

Για την διχόνοια που υπάρχει στον Παναθηναϊκό ο Μαρίνος Ουζουνίδης σχολιάζει: «Η οικογένεια Βαρδινογιάννη έκανε σπουδαία πράγματα στον Παναθηναϊκό. Η ομάδα είχε ένα κύρος. Ο Παναθηναϊκός είναι χωρισμένος και όλοι πρέπει να είναι ενωμένοι. Έχουμε ακούσει απίστευτα πράγματα ότι εγώ είχα στείλει τους οργανωμένους στο σπίτι του. Αυτά που ακούγονται για τον Οικονόμου είναι γελοία. Φύγανε δύο παίκτες και πήραμε έναν».

Σε ερώτημα για το τι θα έκανε γύριζε τον χρόνο πίσω, απαντα: «Ίσως έπρεπε να φύγω, νωρίτερα απ΄ ότι έφυγε . Είχα μια πρόταση από μία ομάδα αλλά τελικά δεν πήγα. Τότε είπα ότι δεν θέλω να φυγω από τον Παναθηναϊκό. Δεν μετανιώνω όμως. Ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλος σύλλογος και θα μεγαλώσει εκ νέου. Πολλοί έχουν βάλει το εγώ τους πάνω από τον Παναθηναϊκό. Όλοι πρέπει να βοηθούν για να προστατεύσουν».

Για το κεφάλαιο ΑΕΚ ο Μαρίνος Ουζουνίδης απαντά: «Αγωνιστικά τότε η ΑΕΚ δεν ήταν η καλύτερη ομάδα. Δίκαια πήρε το πρωτάθλημα καθως εκμεταλλεύτηκε τα λάθη των άλλων»

Για το πως αισθάνθηκε όταν συνάντησε εκεί τον Λυμπερόπουλο: «Η ΑΕΚ δεν λειτουργεί όπως οι άλλες ομάδες. Υπάρχουν άτομα στην ΑΕΚ που παίζουν σημαντικό ρόλο. Εγώ δεν χάρηκα καθώς δεν πίστευα ότι θα μου λύσει τα προβλήματα. Τότε θα πρέπει να ήταν έτοιμα ήδη κάποια πράγματα. Υπήρχαν κάποιες καθυστερήσεις, οι οποίες δεν μας επηρέασαν».

Για τον πρώτο στόχο που του έβαλε ο Μελισανίδης, αποκάλυψε: «Αρχικά μου είπε ότι θέλει να παίξουμε καλύτερη μπάλα. Για να γίνεις αρεστός θα πρέπει να κάνεις κάποια πράγματα που εγώ δεν τα κάνω. Ας πούμε εγώ δεν μιλούσα με τους δημοσιογράφους της ΑΕΚ. Όσο ήμουν στην ΑΕΚ μιλούσαν περισσότερο με τον Χιμένεθ απ΄ ότι με μένα. Μου έδωσαν την άποψη ότι οι περισσότεροι δημοσιογράφοι της ΑΕΚ είναι τόσο βρώμικοι μέσα. Γράφτηκαν ψέματα. Η ΑΕΚ τότε δεν έχανε παιχνίδι και αν διάβαζες νόμιζες ότι η ομάδα πάει χάλια. Δεν μπορείς να ισοπεδώνεις τον προπονητή. Εγώ έχασα μόλις 3 παιχνίδια. Εγώ θεωρώ μεγάλη αλητεία τα όσα έκαναν σε μένα οι ρεπόρτερ της ΑΕΚ. Για όλα έφταιγα εγώ. Είχε χαθεί το μέτρο. Είχα διαπιστώσει ότι τα πράγματα ήταν περίεργα. Εμένα κανείς δεν μ είπε ότι πρέπει να φύγω».

Για το αν ίσχυαν τα όσα αναφέρονταν ότι … έκοβε παίκτες, είπε: «Ζητούσα ένα χαφ με Α χαρακτηριστικά και μου πρότειναν παίκτη με άλλα χαρακτηριστικά». Μάλιστα, αποκάλυψε: «Η πρώτη απογοήτευση ήρθε στις 31 Αυγούστου. Τότε προσπαθήσαμε αλλά δεν μπορούσαμε να καταφέρουμε να πάρουμε παίκτη. Η ΑΕΚ έκανε κάτι που ήταν έξω από τις δυνατότητες της και δεν το αξιοποίησε. Ο πρόεδρος στο τέλος προσπάθησε».

Για το βράδυ με την Βίντι και την αποβολή Λιβάγια: «Εγώ δεν είχα τις καλύτερες σχέσεις με τον Λιβάγια, ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι πολύ καλό παιδί. Δεν βοηθάει τον προπονητή. Δεν είχαμε προβλήματα αλλά δεν είχαμε και τις καλύτερες σχέσεις. Εγώ ήθελα να παίξει για να πουληθεί. Για να φτιάξω κάτι καλό στην ΑΕΚ ήξερα ότι έπρεπε να το κάνω μ΄ αλλους παίκτες».

Για το ότι χάρηκε ο Λιβάγια που έφυγε: «Το σύστημα το άλλαξα στην ΑΕΚ για να μπορώ να παίρνω πράγματα από τον Λιβάγια. Δεν φάνηκε ότι χάρηκε, μιας και δεν άλλαξε η απόδοση του.Ο Μπακασέτας και ο Σιμόες ήταν ηγετικές προσωπικότητες». Για την φυγή του Μπάγεβιτς: «Θεωρώ ότι θα με βοηθούσε. Στα αποδυτήρια δεν είχα θέμα, γιατί τουλάχιστον με μένα δεν πλακώθηκαν στο ξύλο».

Για τους 0 βαθμούς στους ομίλους με την ΑΕΚ ο Ουζουνίδης απάντησε: «Για μένα η Ευρώπη ήταν πολύ σημαντική. Όταν πας στην Ευρώπη να παίξεις χωρίς 3 παίκτες δεν είναι ότι καλύτερο. Οι πιθανότητες για να πάρεις νίκες τις έχεις στα εντός έδρας ματς. Εύχομαι ο προπονητής της ΑΕΚ να μην αναγκαστεί να παίξει Champions League με παίκτες όπως ο Μοράες»

Για το αν μιλούσε με τον Μελισσανίδη: «Μιλούσαμε, είχαμε καλές επαφές με τον Μελισσανίδη. Πιστεύω ότι με εκτιμάει»

Για το πρωτάθλημα ανέφερε: «Η ΑΕΚ στο ματς με τον Ατρόμητο έπαιξε καλά. Με το ρόστερ αυτό η ομάδα θα μπορούσε να το διεκδικήσει. Πέρυσι ο ΠΑΟΚ και με το σκουφάκι να έπαιξε, κέρδιζε. Μετά η ΑΕΚ φέρνει ισοπαλία και τιμωρείται με -3 βαθμούς. Ακόμα και εκεί έκατσα στην… κέντα. Είμαι ευχαριστημένος με την ομάδα τότε».

Για τους Μπακασέτα, Λαμπρόπουλο και Σιμόες σχολίασε: «Δεν είμαι υπέρ της λογικής ότι αν δεν τα βρίσκουμε με τους παίκτες δεν τους κόβουμε. Τότε έτυχαν τα αποτελέσματα και τρελάθηκε ο πρόεδρος και μπήκε στα αποδυτήρια και είπε εσείς φεύγετε». Κάπου εκεί σε σχέση με τον Μελισσανίδη ανέφερε: «Έπρεπε να με στηρίξει περισσότερο. Πιστεύω ότι έπρεπε να με στηρίξει αφού με πίστευε».

Για την παραίτηση του από την ΑΕΚ είπε: «Δεν ήταν οικονομικό το θέμα. Η ΑΕΚ πριν από μένα δεν ήταν έτοιμη να πάρει το πρωτάθλημα. Τις ήρθαν κάποια χρήματα και δεν τα εκμεταλλεύτηκε. Το καλοκαίρι εκείνο η ΑΕΚ θα μπορούσε να κάνει καλύτερα πράγματα. Προσπάθησε αλλά αργήσαμε. Θεωρεί ο Μελισσανίδης ότι η ομάδα θα μπορούσε να στηριχθεί περισσότερο».

Για το τι έχει μετανιώσει που έχει κάνει στην ΑΕΚ: «Θα μπορούσα να έχω κάνω κάποια πράγματα αλλά δεν το μετάνιωσα. Υπάρχουν κάποιες οικονομικές  εκρεμμότητες ακόμα». Για το αν είχε πρόταση απο τον Άρη: «Δεν θέλω να προπονήσω ελληνική ομάδα. Δεν έπρεπε να πάω από τον Παναθηναϊκό στην ΑΕΚ». Επίσης, πρόσθεσε: «Δεν υπήρχε κάποια πρόταση από την Εθνική».

Για τις προτάσεις που είχε το τελευταίο διάστημα αποκαλυπτει: «Είχαμε προτάσεις από Πολωνία και από Σαουδική Αραβία αλλά υπήρχαν θέματα και δεν προχώρησαν τα πράγματα για διαφορετικούς λόγους. Πάντως δεν θέλω να δουλέψω στην Ελλάδα».