Ο ήρωας αθλητής του Ορφέα Ξάνθης που έγινε γιατρός στην Αλεξανδρούπολη και «έπεσε» στον πόλεμο του 1940 για την λεφτεριά της πατρίδας

Η μεγάλη Θρακιώτισσα Σοφία Βέμπο τραγούδησε για της Ελλάδος τα παιδιά που πολέμησαν σκληρά πάνω στα βουνά. Νέα παιδιά οι περισσότεροι, που παράτησαν τα πάντα, άφησαν οικογένειες και δουλειές και μπήκαν στη μάχη για τη σωτηρία της πατρίδας απέναντι στις δυνάμεις του Άξονα το 1940. Και όπως έλεγε η ίδια “στη γλυκιά Παναγιά, προσευχόμαστε όλες, να ‘ρθετε ξανά”. Άλλοι γύρισαν, άλλοι όχι, ήρωες όμως ήταν όλοι τους.

Ο αθλητισμός δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος και άπραγος. Άλλωστε, κάθε αθλητική δραστηριότητα της εποχής διακόπηκε αναγκαστικά για τον πόλεμο και χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες έδωσαν και την ψυχή τους για την σωτηρία της πατρίδας. Φυσικά, οι αθλητές ήταν σαν όλους τους άλλους, δεν διέφεραν σε τίποτα, ούτε είχαν κανένα ιδιαίτερο προνόμιο, όπως πιθανότατα συμβαίνει σήμερα που είναι τελείως άλλα τα δεδομένα. Ο αθλητισμός… βγήκε μπροστά, βοήθησε όσους υπέφεραν και παρέμεινε αναπόσπαστο κομμάτι του έπους του ’40, παρά την φτώχεια, την πείνα και την εξαθλίωση που υπήρχε.

Το Sport 24 με αφορμή την επέτειο του «Όχι» που σήμανε την έναρξη του πολέμου, παρουσίασε το πρωί ένα εξαιρετικό αφιέρωμα του Νίκου Συριώδη σε σχέση με γνωστούς και άγνωστους αθλητές που πολέμησαν στο ελληνοαλβανικό μέτωπο. Ανάμεσα στα ονόματα που περιλαμβάνονται σε αυτό το αφιέρωμα είναι και εκείνο του Κώστα Τριανταφυλλίδης. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, «υπήρξε αθλητής στίβου στον Ορφέα Ξάνθης στα 400 και 800 μέτρα. Γιατρός στο επάγγελμα και σκοτώθηκε σε ορεινό χειρουργείο την ώρα που χειρουργούσε».

Για αυτόν τον ήρωα αθλητή του Ορφέα Ξάνθης έκανε ένα μίνι βιογραφικό αφιέρωμα πριν μερικούς μήνες ο αντιστράτηγος ε.α. Νικόλαος Φωτιάδης, επίτιμος υποδιοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού. Δημοσιεύθηκε στην XanthiNews, από όπου και η διασωθείσα φωτογραφία του. Όπως αναφέρεται σε αυτό, «ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε το 1907 στην Αδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης, από εύπορους γονείς και μεγάλωσε σε άριστο οικογενειακό περιβάλλον. Μετά την Μικρασιατική καταστροφή, η οικογένειά του αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει την πατρική γη και την περιουσία της και μαζί με άλλες οικογένειες προσφύγων εγκαταστάθηκε στην Ξάνθη.

Συνέχισε τις σπουδές του στην Αλεξανδρούπολη και το 1926 εισήλθε στο πανεπιστήμιο Αθηνών, ως φοιτητής της Ιατρικής Σχολής, από όπου και απεφοίτησε το 1932 με την ειδικότητα του Ιατρού Παθολόγου.Στην μαθητική του ζωή υπήρξε αθλητικός τύπος και διακρίθηκε ιδιαίτερα με την φανέλα του Συλλόγου «ΟΡΦΕΑΣ» της Ξάνθης παίρνοντας πρώτες Πανελλήνιες νίκες στα αγωνίσματα του “άλματος εις ύψος” και των “εκατόν δέκα (110) μέτρων μετ’ εμποδίων”. Διετέλεσε Έφορος και αργότερα Πρόεδρος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων».

Την 28η Οκτωβρίου 1940, με την κήρυξη του πολέμου κατά της Πατρίδας μας από την τότε φασιστική Ιταλία, ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης επιστρατεύθηκε και πολύ σύντομα βρέθηκε στο μέτωπο της Αλβανίας προϊστάμενος Υγειονομικής Μονάδας Εκστρατείας, παρόλο που μπορούσε να αποφύγει τη στράτευσή του λόγω ασθένειας του. Αυτός όμως προτίμησε το δύσκολο δρόμο της προσφοράς των υπηρεσιών του προς την Πατρίδα στις δύσκολες στιγμές του πολέμου. Εκεί επέδειξε πλούσια ενεργητική δράση, μέχρι την 13η Μαρτίου 1941, που εχθρική ιταλική οβίδα, εκεί στα ένδοξα χώματα της περιοχής ΤΡΙΑ ΑΥΓΑ ΤΕΠΕΛΕΝΙΟΥ, τον πέρασε στην αιωνιότητα. Την ημέρα αυτή ο Υπίατρος Κων/νος Τριανταφυλλίδης προσέφερε τη ζωή του θυσία για τη δόξα και το μεγαλείο της Πατρίδας μας.

«Αυτός ήταν πολύ σύντομα ο συμπατριώτης μας Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης (ο σύζυγος της κυρίας Βασιλικής Τριανταφυλλίδου που έφυγε από τον κόσμο πριν μερικά χρόνια και προσέφερε πολλά στην Ξάνθη), ένας από τους πολλούς ήρωες που έπεσε “Υπέρ Πατρίδος”. Η προτομή του βρίσκεται στο πάρκο της οδού Ηρώων στην πόλη μας», καταλήγει στο σύντομο προ μηνών άρθρο του στην XanthiNews ο επίτιμος υποδιοικητής του Δ’ ΣΣ, αντιστράτηγος ε.α. Νικόλαος Φωτιάδης.

13 ΜΑΡΤΙΟΥ 1941. ΣΚΟΤΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Ο ΕΦΕΔΡΟΣ ΥΠΙΑΤΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ