Διαρροή ότι για χρέος 1.500 ευρώ δεν πήρε άδεια ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης! Μύθοι και αλήθειες…

Ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ και η Ελπίδα Αμπελοκήπων ήταν οι τρεις ομάδες που πήραν την Πεμπτη το πράσινο φως από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού προκειμένου να αγωνιστούν κανονικά στο πρωτάθλημα.

Για τους Ηρακλή, Παμβοχαϊκό και ΟΦΗ χρειάζονται κάποιες τυπικές λεπτομέρειες για να εξασφαλίσουν την άδεια σύμφωνα με διαρροές που υπήρξαν στην Αθήνα ενώ αντίθετα ο φάκελος του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές, θα επανεξεταστεί 31 Οκτωβρίου, δύο μέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλέστηκε στο ρεπορτάζ του στο NovaSports ο Παντελής Λώλης, το χρέος του Εθνικού ανέρχεται σε… 1.500 ευρώ στον αθλητή Νικολακάκη. «Αν βρεθούν τα χρήματα μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα ο Εθνικός θα πάρει το πράσινο φως. Αλλιώς οι ομάδες θα γίνουν 9», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Το ρεπορτάζ του ThrakiSportS αναφέρει ότι υπάρχει ακόμα χρέος και προς τον Κάσσανδρο Στίγκα από την περσινή σεζόν, όμως το ζήτημα είναι άλλο – και άρα το πρόβλημα δεν περιορίζεται σε αυτά τα 1.500 ευρώ που αν μη τι άλλο είναι ποσό γελοίο για να μην μπορέσει να αδειοδοτηθεί μια ομάδα. Όμως το ζήτημα είναι άλλο.

Ο Εθνικός πράγματι δεν έχει ακόμα λάβει την άδεια από την Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΣΑΠ και αυτό το γεγονός προκαλεί ένα ζήτημα, αφού η γνωμοδότησή της είναι αρνητική προς την ΕΕΑ. Η τελευταία ωστόσο όχι απλά δεν δεσμεύεται από την απόφαση της επιτροπής της ΕΣΑΠ αλλα το πιο ενδιαφέρον είναι ότι εξετάζει ως προαπαιτούμενα για να εκδώσει άδεια διαφορετικά πράγματα.

Στην Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΣΑΠ εξετάζονται ουσιαστικά οι εξοφλήσεις ή οι διακανονισμοί της περασμένης περιόδου και αν τηρούνται παλιότροι διακανονισμοί. Από την συγκεκριμένη Επιτροπή εξασφάλισαν άδεια όλες σχεδόν οι ομάδες, πλην Εθνικού. Ο Παμβοχαϊκός πρώτος πρώτος μάλιστα. Από την ΕΕΑ πέρασαν μόνον οι έξι και αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει διαφορετικό μήκος κύματος.

Στην ΕΕΑ εξετάζονται τυπικά ζητήματα. Να υπάρχει ΤΑΑ, να μην έχουν λερωμένο μητρώο τα μέλη τους, να υπάρχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, δηλαδή να μην υπάρχουν χρέη στην εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και εν γένει το δημόσιο. Όσο για τα ιδιωτικά χρέη; Αυτό που εξετάζεται είναι αν υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που να μην έχουν εφαρμοστεί ή διακανονισμοί βάσει αυτών που να μην τηρούνται.

Στην περίπτωση του Εθνικού διαρρέεται ότι πληρεί όλα τα κριτήρια. Και αυτό διαρρέεται και από τον Εθνικό και από πηγές της ΕΕΑ. Για να εξασφαλιστεί η άδεια στην παρούσα φάση, δεν απαιτείται να διακανονιστεί κανένα χρέος ούτε προς τον Νικολακάκη ούτε προς τον Στίγκα ούτε προς οποιονδήποτε άλλον.

Σαφώς οι παίκτες έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους και ο Εθνικός έχει κάθε υποχρέωση να τους τα καταβάλει. Αλλά εφόσον δεν τα έχουν διεκδικήσει δικαστικά (μέσω ΑΣΕΑΔ ή πολιτικών δικαστηρίων) και εφόσον ακόμα και αν τώρα αποφασίσουν να τα διεκδικήσουν, είναι απίθανο να υπάρξει άμεσα απόφαση (και μάλιστα τελεσίδικη) με τους ρυθμούς που κινείται η ελληνική δικαιοσύνη, δεν υπάρχει κανένας μα κανένας νομιμοποιητικός λόγος να μην εξασφαλίσει άδεια ο Εθνικός.

Τότε γιατί δεν εξασφάλισε άδεια ο Εθνικός; Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα που αναμένεται να απαντηθεί στις 31 Οκτωβρίου. Ήδη πάντως, πολλές φωνές ακούγονται στην Αλεξανδρούπολη για σχέδιο να ψαλιδιστεί με κάθε τρόπο η όλη προσπάθεια που πράγματι έγινε το καλοκαίρι ώστε ακόμα και αν καταφέρει να κατέβει τελικά ο Εθνικός στο πρωτάθλημα, να είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υποβιβαστεί αγωνιστικά, με δεδομένο ότι δεν θα προλάβει να χτίσει αξιόμαχο ρόστερ. Ποιος παίκτης υπογράφει άλλωστε σε ομάδα που δεν έχει άδεια;