Αθλητάμπουρας: Το θρίλερ Καρακασίδη και το… «φτύσιμο» του κόσμου στην φετινή εκπληκτική Ξάνθη

Το σκηνικό γνώριμο στον χώρο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Ενας παίκτης θέλει να πάει σε μια ομάδα, πιστεύοντας ότι αυτό θα είναι καλύτερο για την καριέρα του. Ωστόσο οι ιθύνοντες του συλλόγου στον οποίο ανήκει, δεν του δίνουν το δελτίο του. Ή το δίνουν, ζητώντας αντάλλαγμα κάποια χρήματα για την πραγματοποίηση της μεταγραφής. Δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία φορά, απλά η περίπτωση του Περικλή Καρακασίδη πήρε έκταση τις τελευταίες ημέρες γιατί υπήρξε μπαράζ ανακοινώσεων, σκέψεις του παίκτη να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο μόλις στα 19 του και προκλήθηκε κόντρα ανάμεσα στις δυο ομάδες που τον διεκδικούν, η οποία θύμισε παλιές εποχές.

Ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης δηλώνει η ομάδα που εδώ και εννιά δεκαετίες έχει αποτελέσει όνομα συνώνυμο με την ανάπτυξη της πόλης. Για αρκετά χρόνια τις προηγούμενες δεκαετίες σε ποδοσφαιρικό τουλάχιστον επίπεδο, γιατί σε βολεϊκό η πρωτοκαθεδρία του Εθνικού στην πόλη δεν αμφισβητήθηκε ποτέ, υπήρξαν δύο πόλοι. Οι Εθνικοί και οι… Αντιεθνικοί, που πήραν σάρκα και οστά κυρίως ως οπαδοί του Άλεξ αλλά και των ομάδων που επιχείρησαν να ενώσουν τον ποδοσφαιρικό κόσμο της πόλης, όπως η ΠΑΕ Θράκη ή Ένωση στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και τις αρχές εκείνης του 2000. Μπορεί θεωρητικά τότε να συμμετείχε και ο Εθνικός στο όλο εγχείρημα, ωστόσο στην πραγματικότητα η αλήθεια είναι ότι οι Εθνικάκηδες ποτέ δεν θα αποδεχθούν άλλη ομάδα πλην της δικής τους και για αυτό αρνήθηκαν να συμμετάσχουν και στη νέα προσπάθεια που ξεκίνησε από ΑΟ Θράκης, Άλεξ, Ενωση Ανθειας – Αρίστεινου και Νίκη Απαλού, αν και επιχειρήθηκε η συνδρομή τους και υπήρξαν ραντεβού με στόχο την συμπόρευση στον κοινό σκοπό.

Ο Καρακασίδης με τον Δεδελούδη σε περσινές ευτυχισμένες στιγμές με τον Εθνικό! Ο δεύτερος έφυγε όπως και πολλοί άλλοι. Ο πρώτος επέλεξε να παραμείνει στον σύλλογο και τώρα φέρεται να σκέφτεται να σταματήσει το ποδόσφαιρο στα 19 του χρόνια καθώς δεν μπορεί να πάρει το δελτίο του…

Μπορεί η νέα ομάδα να έχει πετύχει, όπως δείχνουν τα πράγματα, μια άτυπη συνεργασία και με τις άλλες μεγάλες ομάδες της πόλης όπως ο Ιπποκράτης ή ο Ποντιακός, ωστόσο οι ανακοινώσεις που εκδόθηκαν δείχνουν ότι η παλιά κόντρα Αλεξ – Εθνικού αναβιώνει πλέον μέσα από την κόντρα Ενωσης Αλεξανδρούπολης με τον Εθνικό. Μια κόντρα που περνά σε όλα τα επίπεδα και έφερε στο επίκεντρό της το τελευταίο διάστημα ένα νέο παιδί που επιθυμεί να μετακινηθεί σε νέα ομάδα, κάνει προπονήσεις μαζί της αλλά δεν μπορεί να παίξει σε αγώνες, καθώς το δελτίο του ανήκει στον Εθνικό και από τον τελευταίο απαιτούνται χρήματα, ακόμα και… μπάλες σύμφωνα με τις σχετικές καταγγελίες, για να δοθεί.

Απόλυτο θύμα σε αυτήν την ξαφνική κόντρα προφανώς αυτό το νέο παιδί, αλλά πέρα από το δέντρο, θύμα είναι και το δάσος. Γιατί είναι ξεκάθαρο ότι αν θέλει η Αλεξανδρούπολη να δει μια ομάδα να πηγαίνει μπροστά, οφείλει να συνθέσει όλα τα υγιή στοιχεία του ποδοσφαίρου της περιοχής και κανείς δεν αμφισβητεί ότι πολλά από αυτά υπάρχουν εκτός Εθνικού αλλά κάποια από αυτά υπάρχουν και στον Εθνικό. Αν δεν γίνει αντιληπτό και η κόντρα συνεχιστεί και η μια ομάδα υποσκάπτει την άλλη, ο Καρακασίδης θα είναι απλά ένα δέντρο από το δάσος του συνολικού ποδοσφαίρου της Αλεξανδρούπολης που θα έχει καεί.

Το ερώτημα αν υπάρχει διάθεση και από τις δυο πλευρές να εντοπισθούν οι εμπρηστές ή αν απλά κατηγορώντας ο ένας τον άλλον, θα περιμένουν να καούν όλοι μαζί στην «κόλαση» της μιζέριας του τοπικού πρωταθλήματος του Έβρου, χωρίς προοπτική για κάτι πιο δυνατό, πιο ψηλό, πιο ξακουστό, που θα ξεπερνά τα στενά όρια της πόλης και του νομού και θα βάζει στόχο κάτι καλύτερο σε εθνικό επίπεδο.

* * * * *

Βέβαια και στην Ξάνθη που τουλάχιστον σε ποδοσφαιρικό επίπεδο και στις δημόσιες τοποθετήσεις τους όλοι μιλάνε με τα καλύτερα για την ομάδα του ΑΟΞ και το πόσο διαφημίζει την πόλη και την Θράκη μας, η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος δεν δείχνει α αγκαλιάζει αυτή τη νέα προσπάθεια.

Ο Φλίσκας κατά την βράβευσή του από «Μπαξ» και «Λίσγα». Το γεγονός ότι στήθηκε ολόκληρη γιορτή για να τιμηθεί συγκίνησε μόλις 1.365 άτομα που έσπευσαν στο γήπεδο για να τον χειροκροτήσουν…

Στον αγώνα της Κυριακής διοργανώθηκε ολόκληρη γιορτή για να τιμηθεί ο Κώστας Φλίσκας. Και μόνο αυτό το γεγονός θα έπρεπε να είναι αρκετό για να γεμίσει ο κόσμος το γήπεδο. Επιπλέον, παίζοντας κατά διαστήματα ωραίο ποδόσφαιρο ο ΑΟΞ νίκησε τον ισόβαθμό του μέχρι εκείνη τη στιγμή ΝΠΣ Βόλου και εκμεταλλευόμενος την ισοπαλία των δικεφάλων στο ΟΑΚΑ, φιγουράρει στην δεύτερη θέση του πρωταθλήματος με τέσσερις νίκες σε πέντε ματς και 12 βαθμούς έναντι μόλις ενός παραπάνω του προπορευόμενου Ολυμπιακού.

Όλα αυτά θα έπρεπε φυσιολογικά να αποτελούν κράχτη για να πάει ο κόσμος στο γήπεδο. Πόσοι πήγαν; Σύμφωνα με την επίσημη εκκαθάριση που ανακοίνωσε η Λίγκα, ακριβώς 1.365. Πριν προλάβετε να πείτε ότι είναι… «μεγάλο» νούμερο (που δεν είναι), θυμίζουμε ότι στο νούμερο αυτό περιλαμβάνονται και όσοι πέρασαν με τις κάρτες διαρκείας τους. Κυριως όμως, αξίζει να δει κανείς τους μέσους όρους των εισιτηρίων που κόβονται σε κάθε γήπεδο αυτές τις πρώτες 5 αγωνιστικές και θα διαπιστώσει ότι στα Πηγάδια έχουμε μια αρνητική πρωτιά. Τα 1.386 εισιτήρια που κόπηκαν κατά μέσο όρο στα δυο παιχνίδια είναι τα λιγότερα από οποιαδήποτε άλλη έδρα της Super League. Δεύτερη στη βαθμολογία στο πρωτάθλημα, τελευταία στα εισιτήρια.

Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ που γέμισαν τα Πηγάδια «έσωσαν» την χρονιά για την Ξάνθη και οικονομικά, ανεβάζοντας παράλληλα τον μέσο όρο των εισιτηρίων της. Πλήγωσε ωστόσο τις σχέσεις με τους δικούς της οπαδούς…

Φαίνεται ότι κάποιοι κρατάνε μανιάτικο αυτό που έγινε με τον ΠΑΟΚ πέρυσι. Ισως και να μην έχουν άδικο, αν και σίγουρα αυτό αδικεί την προσπάθεια των παικτών και του προπονητικού τιμ που δεν φταίνε σε τίποτα για τις αποφάσεις των διοικούντων. Το ενδιαφέρον είναι να δούμε τι θα συμβεί φέτος. Η κλήρωση τα έχει φέρει έτσι ώστε και πάλι οι δυο ομάδες να κοντραριστούν στην Ξάνθη και πάλι στον δεύτερο γύρο, σε περίοδο που θα είναι κρίσιμη. Τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος. Και παίζει να ξαναβρεθούν στα πλέι οφ, αν συνεχίσει το ίδιο καλά ο ΑΟΞ! Θα σεβαστούν αυτή τη φορά οι διοικούντες του ΑΟΞ τους κατά μέσο όρο 1.386 πιστούς φιλάθλους τους ή θα επιλέξουν την περσινή τακτική, που προκάλεσε τριγμούς και τεράστια απογοήτευση στους ξανθιώτες φιλάθλους αλλά από την άλλη βοήθησε τα μέγιστα ώστε να ανεβάσει η Ξάνθη τον μέσο όρο των εισιτηρίων της την περασμένη σεζόν;

«Ειμαστε λίγοι, θέλουμε περισσότερους». Το ιστορικό σποτ της ΠΑΕ Ξάνθη για τον τελικό του Κυπέλλου το 2015 που έγραψε ιστορία…

Με άλλα λόγια, θα επιλέξει και πάλι η ΠΑΕ αντί να τιμωρήσει τους πολλούς που δεν πατάνε το πόδι τους στο γήπεδο, να τιμωρήσει ουσιαστικά τους «λίγους» πιστούς οπαδούς της (όπως η ίδια τους χαρακτήριζε στο περίφημο σποτάκι της πριν τον τελικό Κυπέλλου του 2015); Τότε που σε μια πρωτοφανή κίνηση, δηλωνε ευθύς εξαρχής ότι «είμαστε λίγοι» και καλούσε και άλλους να πάνε στην εξέδρα της στον τελικό του ΟΑΚΑ, που γέμισε τελικά με 4.000 φιλάθλους που κατέβηκαν από την Ξάνθη για να ζήσουν το όνειρο. Καλό είναι όλο αυτό να το ξεκαθαρίσουν τώρα – και να είναι στη συνέχεια όλοι υπόλογοι των πράξεών τους…

Ο Αθλητάμπουρας