Επέλεξε τον Έβρο ως μοναδική ελληνική περιοχή για επένδυση η Ευρωπαική Επιτροπή!

Την επένδυση περισσότερων από 117 εκατ. ευρώ σε 39 βασικά έργα στον τομέα των μεταφορών, μεταξύ των οποίων και ένα ελληνικό, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα εν λόγω έργα θα συμβάλουν στην κατασκευή ή/και βελτίωση συνδέσεων σε ολόκληρη την ήπειρο, δίνοντας παράλληλα έμφαση σε βιώσιμους τρόπους

Ένα από τα έργα που επελέγησαν για χρηματοδότηση από την ΕΕ ύψους 1,4 εκατ. ευρώ είναι η σιδηροδρομική γραμμή Πυθίου-Ορμενίου στο βόρειο άκρο της Ελλάδας, η οποία συνδέει το Αιγαίο με τον Εύξεινο Πόντο. Το έργο αυτό καλύπτει μελέτες μηχανικού για την αναβάθμιση της υφιστάμενης γραμμής και για τη στρώση δεύτερης. Η βελτίωση των εμπορευματικών μεταφορών με τη Βουλγαρία και την Τουρκία θα είναι το κύριο αναμενόμενο όφελος.

Σε γενικές γραμμές, η Επιτροπή αναφέρει πως τα έργα θα μειώσουν τον θόρυβο που προκαλείται από τις εμπορευματικές αμαξοστοιχίες, θα αναπτύξουν και θα βελτιώσουν τις διασυνοριακές σιδηροδρομικές συνδέσεις και θα αναβαθμίσουν τις υποδομές ζωτικής σημασίας στους λιμένες.

«Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας για να καταστήσουμε τις μεταφορές πιο βιώσιμες, πιο ασφαλείς και πιο έξυπνες. Η σημερινή απόφαση δίνει περαιτέρω ώθηση στη μετάβαση στην κινητικότητα χαμηλών εκπομπών σε ολόκληρη την Ευρώπη -ξεκινώντας από τους σιδηροδρόμους και τους λιμένες μας», δήλωσε σχετικά η επίτροπος Μεταφορών, Βιολέτα Μπουλτς.

Τα έργα θα υποστηριχτούν μέσω του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF), του χρηματοδοτικού μηχανισμού της ΕΕ για τη στήριξη των υποδομών μεταφορών. Συνολικά, το πρόγραμμα έχει στηρίξει μέχρι τώρα 795 έργα συνολικού ύψους 22,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, κινητοποιώντας συνολική επένδυση ύψους 47,1 δισεκατομμυρίων ευρώ στον τομέα των μεταφορών.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr