Ύψιστη τιμή για τον Γιάννη Μπάρμπα του ΔΠΘ κατά την διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Πάλης

Ο καθηγητής του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Γιάννης Μπάρμπας είναι γνωστό ότι αποτελεί έναν από τους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως στο γνωστικό αντικείμενο της πάλης.

Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ανδρών – Γυναικών που έλαβε χώρα στο Νουρ Σουλταν του Καζακστάν από τις 13 ως και τις 23 Σεπτεμβρίου, διεξήχθη εκεί και το ετήσιο μίτινγκ της Επιστημονικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, στην οποία άλλωστε συμμετέχει και ο ίδιος.

Η συνάντηση φιλοξενήθηκε στο Ευρασιατικό Πανεπιστήμιο του Καζακστάν υπό την παρουσία του προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας πάλης Νεναντ Λαλοβιτς και του προέδρου της Ασιατικής Ομοσπονδίας Ταουλετ Τουρλιχανοφ. Κατά την διάρκεια της συνάντησης, ο Γιάννης Μπάρμπας είχε την τιμή και την χαρά να ανακηρυχθεί επίτιμος καθηγητής στο Ευρασιατικό Πανεπιστήμιο.

Επίσης στο περιθώριο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος παρουσιάστηκε το πρώτο βιβλίο στην ιστορία της γυναικείας πάλης, στην συγγραφή του οποίου έχει επίσης συμβάλει ο Ξανθιώτης στην καταγωγή επιστήμονας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελληνορωμαϊκής και Ελευθέρας Πάλης είχε και χαρακτήρα προολυμπιακού τουρνουά αφού οι έξι πρώτοι σε κάθε κατηγορία εξασφάλιζαν πρόκριση για την διοργάνωση του Τόκυο.

Μάλιστα η Ελλάδα κατάφερε να εξασφαλίσει μια θέση αφού η Μαρία Περβολαράκη στα 53 κιλά κατάφερε να πετύχει τις απαραίτητες νίκες, να διακριθεί και κυρίως να κλείσει θέση για την κορυφαία αθλητική διοργάνωση της τετραετίας σε 10 μήνες στην Ιαπωνία.