Αθλητάμπουρας: Η βιαστική ΕΠΣ Ξάνθης, η αποχή των διαιτητών στην ΕΠΣ Θράκης και ο… «άμπαλος» ιδιοκτήτης του ΑΟΞ

Το πρωτάθλημα της Α’ Κατηγορίας στην ΕΠΣ Ξάνθης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ξεκίνησε και η Β’ Κατηγορία ενώ έχουμε φτάσει ήδη στα προημιτελικά του Κυπέλλου και έγινε η σχετική κλήρωση, μετά από την διεξαγωγή πέντε πλήρων αγωνιστικών στους ομίλους του. Αντίθετα, για να ξεκινήσουν τα αντίστοιχα πρωταθλήματα στην Ροδόπη και στον Έβρο θα πάει… Οκτώβριος, ενώ τα Κύπελλα δειλά δειλά ξεκινούν αλλά απέχουν πολύ από το να φτάσουμε στην προημιτελική φάση.

Αυτή η ανισομέρεια δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά και συζητήσεις, δεδομένου ότι μιλάμε πάντα για ερασιτεχνικά πρωταθλήματα στα οποία οι παίκτες υποτίθεται ότι σπάνε τα πόδια τους κάθε Σαββατοκύριακο επειδή το γουστάρουν και όχι επειδή πληρώνονται. Ποιος ο λόγος για αυτήν την πρεμούρα στην Ξάνθη;

Στην ΕΠΣ Ξάνθης οι επίσημες υποχρεώσεις των ομάδων ξεκίνησαν από τον Αύγουστο και το πρωτάθλημα από τις αρχές Σεπτέμβρη, στην Ροδόπη και τον Έβρο η σέντρα έχει προγραμματιστεί για τις 5 και 6 Οκτώβρη

Απάντηση δεν μπορεί να δώσει εύκολα κανείς. Στην Α’ ΕΠΣ Ξάνθης μπορεί να μετέχουν φέτος 14 ομάδες που σημαίνει ότι θα έχουμε 26 αγωνιστικές, αλλά αυτό και πάλι δε δικαιολογεί την βιασύνη να ξεκινήσουν (και να τελειώσουν;) όλα τόσο γρήγορα. Στον Έβρο θα έχουν 22 αγωνιστικές αλλά στην Θράκη που ακόμα δεν έχει ξεκινήσει τίποτα, αφού μόλις πριν λίγες μέρες έγινε το Σουπερ Καπ, μιλάμε για πρωτάθλημα 18+10=28 αγωνιστικών, περισσοτέρων δηλαδή (και) από την ΕΠΣ Ξάνθης. Και παρόλα αυτά ο Μάνος Γαβριηλίδης όχι απλά δεν δείχνει να βιάζεται, αλλά καθιερώνει αυτήν την καθυστερημένη έναρξη αφού το Σούπερ Καπ θα διεξάγεται κάθε χρόνο τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου για να συμπίπτει με την επέτειο από την απώλεια του Νίκου Ντοσίδη, κάτι που σημαίνει ότι το πρωτάθλημα αποκλείεται να ξεκινά πιο πριν.

Πέντε ομάδες έχει η Θράκη στα εθνικά πρωταθλήματα, οι τέσσερις από τον Νομό Ξάνθης; Τυχαίο;

Εξαιτίας αυτών των ανισομερών καταστάσεων, υπάρχουν ομάδες στην Ξάνθη που ξεκίνησαν προετοιμασία από το πρώτο δεκαήμερο του… Ιουλίου, ενώ στον Έβρο και την Ροδόπη κάποιες είδαν τους παίκτες τους να μαζεύονται τον Σεπτέμβριο. Από την άλλη, αυτό ίσως είναι και ένα μυστικό για το γεγονός ότι η Ξάνθη έχει τέσσερις ομάδες στις εθνικές κατηγορίες, τον ΑΟΞ στην επαγγελματική Super League και τους Ορφέα, Άρη Αβάτου και Ηρακλή Ζυγού στη Γ’ Εθνική, την ώρα που η Ροδόπη έμεινε χωρίς εκπροσώπηση μετά την αποχώρηση του Ιάσμου και ο Έβρος κινδύνευσε να πάθει το ίδιο αλλά τελικά την θέση του αποχωρήσαντα Ορέστη πήρε η νεοσύστατη Ένωση Αλεξανδρούπολης. Μπορεί να φαντάζει παράλογο στους άλλους δυο νομούς της Θράκης το μοντέλο της σταθερά βιαστικής ΕΠΣ Ξάνθης, αλλά τα αποτελέσματα την δικαιώνουν και δείχνουν ότι το μοντέλο αυτό αποδίδει.

* * * * *

Στην Ροδόπη πάντως η αλήθεια είναι ότι το Σουπερ Καπ θεσπίστηκε ως μεγάλη γιορτή για την έναρξη της χρονιάς αλλά μόνο σε τέτοια δεν εξελίχθηκε. Καταρχήν, είχαμε την παγκόσμια πρωτοτυπία να μετέχουν στο Σούπερ Καπ δυο ομάδες που δεν κέρδισαν τίποτα πέρυσι, καθώς ο νταμπλούχος Μέγας Αλέξανδρος Ιάσμου αποσύρθηκε από τα πάντα και εξαφανίζεται από τον ποδοσφαιρικό χάρτη, όχι μόνο φέτος αλλά όπως φαίνεται για πολλά χρόνια. Καθώς όποτε θελήσει να επανέλθει, θα πρέπει να πληρώσει ένα υψηλότατο πρόστιμο αλλά και να εκκινήσει από την χαμηλότερη ερασιτεχνική κατηγορία της ΕΠΣ Θράκης είτε μιλάμε για την Β’ είτε για την Γ’ εφόσον θεσπιστεί τέτοια (που δεν φαίνεται πάντως στον ορίζοντα).

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Νίκου Ντοσίδη πριν την έναρξη του Super Cup της ΕΠΣ Θράκης που διοργανώθηκε στη μνήμη του στην επέτειο ενός έτους από τον θάνατό του

Σε αγωνιστικό επίπεδο, η απουσία του Ιάσμου δεν φάνηκε, καθώς η Δόξα Νέου Σιδηροχωρίου και η Ελπίδα Σαπών που κλήθηκαν να τον αντικαταστήσουν στον αγώνα προσέφεραν πολλές συγκινήσεις σε ένα ματς που είχε πέντε γκολ, παράταση και πολλές εναλλαγές στα συναισθήματα. Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι στις κερκίδες του ΔΑΚ Κομοτηνής δεν βρέθηκε πολύς κόσμος, σε αντίθεση με τους τελικούς του Κυπέλλου που διοργανώνονται την άνοιξη και γεμίζουν το μεγαλύτερο στάδιο της πόλης. Επιπλέον όμως, μεγάλη αίσθηση προκάλεσε η απουσία των περισσοτέρων διαιτητών της ΕΠΣ Θράκης αν και ο αγώνας υποτίθεται ότι γινόταν στη μνήμη ενός στελέχους τους, του Νίκου Ντοσίδη που τόσο άδοξα έφυγε πέρυσι από την ζωή.

Αν και στο μνημόσυνο το πρωί της Κυριακής βρέθηκαν σχεδόν απαντες (σε ανώτερο επίπεδο εκπροσωπήθηκε και  η ΚΕΔ), στον αγώνα που ακολούθησε το απόγευμα θαρρείς και υπήρξε μια άτυπη «αποχή» των διαιτητών της ΕΠΣ Θράκης από το Σουπερ Καπ. Κάποιοι έλειπαν γιατί είχαν διοριστεί σε παιχνίδια για την Super League, την Football League και την Γ’ Εθνική. Υπήρχαν όμως και άλλοι που δεν πήγαν και οι εκτιμήσεις λένε ότι αυτό έγινε σκόπιμα, ως σιωπηρή διαμαρτυρία, για το θέμα που ανέδειξε το ThrakiSportS με τον ορισμό στο Super Cup δευτεροκλασάτων διαιτητών από την ΕΠΣ Δράμας αντί να οριστούν διεθνείς και εφόσον δεν γινόταν αυτό, Κομοτηναίοι συμπατριώτες του Ντοσίδη, που τον ήξεραν άλλωστε καλύτερα.

Η ΕΠΣ Θράκης θέλησε με το αίτημά της στην ΚΕΔ να ορίσει εκείνη διαιτητές, ευελπιστώντας σε διεθνείς, να αναβαθμίσει τον θεσμό. Η σκέψη ήταν πολύ καλή. Ωστόσο το ματς έπεσε πάνω στα ΠΑΟΚ-Αρης και Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός και με την λειψυδρία που υπάρχει σε καλούς διαιτητές στη χώρα μας, αντί η ΚΕΔ του Περέιρα να σκεφτεί να ορίσει έστω Θρακιώτες διαιτητές ή να επιστρέψει τον διορισμό στην Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΣ Θράκης να τους διορίσει αυτή, επέλεξε μια τριπλέτα από την Δράμα εξοργίζοντας έτσι τους Κομοτηναίους που αποφάσισαν να τιμήσουν τον Νίκο Ντοσίδη πηγαίνοντας μαζικά στο μνημόσυνό του αλλά όχι και στον αγώνα που διοργανώθηκε στη μνήμη του, ακριβώς έναν χρόνο μετά τον άδικο θάνατό του.

* * * * *

Πέρα από τα Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ-Αρης είχαμε την Κυριακή και το επαρχιακό ντέρμπι ΑΕΛ-ΑΟΞ όπου οι Ξανθιώτες γνώρισαν την πρώτη τους ήττα και ο Αλέξης Κούγιας προχώρησε σε ένα πρωτοφανές ξέσπασμα κατά της Ξάνθης, του προπονητή της αλλά και του… ιδιοκτήτη της. Και εδώ έχουμε τα πιπεράτα, γιατί ανάμεσα στα άλλα, ο Αλέξης Κούγιας χαρακτήρισε άμπαλο τον ιδιοκτήτη της ομάδας της Θράκης.

Ο Κούγιας χαρακτήρισε «άμπαλο» τον ιδιοκτήτη της Ξάνθης, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ότι εννοούσε τον Πανόπουλο…

«Αμπαλος ο Πανόπουλος;», το φυσιολογικό ερώτημα. Λίγο δύσκολο με τόσα πολλά χρόνια παρουσίας στην πρώτη γραμμή. Αποτελεί άλλωστε τον παλιότερο παράγοντα στη Super League, συμπληρώνοντας οσονούπω τρεις δεκαετίες συμμετοχής στα διοικητικά του ΑΟΞ. Για να ακουστεί ένα πουλάκι από τον κάμπο και να διευκρινίσει: «Και ποιος είπε ότι ο Κούγιας όταν μιλάει στην γραπτή δήλωσή του για “άμπαλο ιδιοκτήτη της Ξάνθης” εννοεί τον Πανόπουλο;».

Ο Αθλητάμπουτας