Την συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ για χρήση του λιμανιού Αλεξανδρούπολης έρχεται να υπογράψει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, η οποία θα περιλαμβάνει και αυξημένη παρουσία και  μερική χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, έρχεται να υπογράψει στην Αθήνα αρχές Οκτωβρίου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Η επίσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 6-7 Οκτωβρίου, αν και δεν έχει γίνει ακόμα επίσημος προγραμματισμός και ούτε έχει ανακοιθεί. Η έλευση του κ.Πομπέο στην Αθήνα γίνεται για τις επίσημες υπογραφές της ανανέωσης της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ που αφορούν κυρίως την επέκταση της συμφωνίας για τη βάση της Σούδας, αλλά και την περιοχή μας και συγκεκριμένα την Αλεξανδρούπολη. Αυτό άλλωστε προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην επιτροπή Άμυνας της Βουλής τις προηγούμενες ημέρες.

Ανέφερε το θέμα της Σούδας, όπου οι Αμερικανοί έχουν ζητήσει να προχωρήσει σε βάθος χρόνου η χρήσης της Σούδας από αυτούς, αλλά και η αυξημένη παρουσία και μερική χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Ο κ.Παναγιωτόπουλος ανέφερε την επίσκεψη του με τον Αμερικανό Πρέσβη και την επιθεώρηση τους στις εγασίες ανέλκυσης της βυθοκόρου “Ολγα” που χρόνια είναι βυθισμένη στο λιμάνι και περιορίζει τις δυνατότητες χρήσης του, η οποία υλοποιείται με αμερικανική χρηματοδότηση.

Επίσκεψη-αστραπή Πομπέο στην Αλεξανδρούπολη;

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη μαζί με τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, είχε κυκλοφορήσει μια ανεπίσημη πληροφορία ότι ενδεχομένως να υπήρχε παράλληλα εκπροσώπηση των ΗΠΑ σε… υψηλότερο, πολύ υψηλότερο επίπεδο στην περιοχή, με αφορμή την χρηματοδότηση των έργων στο λιμάνι με 2,3 εκατ. ευρώ από τους Αμερικανούς. Τότε ο μυαλό κάποιων και το δικό μας, πήγε στον Μάικ Πομπέο. Το σενάριο αυτό ξαναήρθε στο προσκήνιο τώρα που θα έρθει αρχές Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Η επίσκεψη δηλαδή στην Ελλάδα να γίνει στις 3 Οκτωβρίου και την ίδια ημέρα να βρεθεί στην Αλεξανδρούπολη μαζί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και να παρακολουθήσουν την τελική φάση της άσκησης “Παρμενίων”, αλλά και να επισκεφθούν και το λιμάνι. Στέλνοντας εμφατικό μήνυμα ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας προς την Τουρκία αλλά και την Ρωσία, ότι η ΗΠΑ ήρθαν για να μείνουν στην περιοχή. Αυτό φυσικά, άσχετα αν έρθει ή όχι στην Αλεξανδρούπολη ο Μάικ Πομπέο, είναι ξεκάθαρο από την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που θα υπογραφεί.

Πηγή: https://www.evros-news.gr