Βόμβες Γκιούρδα: «Είχαν απαξιώσει την Εθνική οι ίδιοι οι παίκτες, κάποιοι νόμιζαν ότι είναι εθελοντές»


Με αφορμή την πρόκριση της Εθνικής Ομάδας στους «16» του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Βόλεϊ, ο Εβρίτης νυν team manager του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος και παλαίμαχος βολεϊμπολίστας Μάριος Γκιούρδας μίλησε στον διευθυντή της Ερα Σπορ Τάσο Επιτρόπου για την πορεία της Ελλάδας στο τουρνουά, το επίπεδο στο εξωτερικό αλλά και την απαξίωση της Εθνικής Ομάδας από κάποιους παίκτες.

Μεταξύ άλλων μίλησε για τη διοργάνωση στο Μονπελιέ της Γαλλίας, όπου διεξήχθη η πρώτη φάση, πριν μετακομίσει η Εθνική στην Σλοβενία για το νοκ άουτ ματς του Σαββάτου με την Ρωσία: «Είχαμε αρκετά χρόνια να πάρουμε μέρος σε μία μεγάλη διοργάνωση και ως εκ τούτου είναι μεγάλη τιμή για εμάς. Το επίπεδο της διοργάνωσης είναι πολύ υψηλό».

Για το παιχνίδι με τη Ρωσία σχολίασε: «Οι Ρώσοι είναι μια υπερδύναμη και θα ήταν ουτοπία να αναφέρω πως πάμε για τη νίκη. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια καλή εμφάνιση. Βέβαια στον αθλητισμό όλα μπορούν να συμβούν, αλλά το βόλεϊ είναι ένα ιδιόμορφο άθλημα, στο οποίο οι εκπλήξεις δεν μπορούν να γίνουν εύκολα, συμβαίνουν σπάνια. Για εμάς το σημαντικό είναι η εμπειρία, το γεγονός ότι είμαστε εδώ, άλλωστε όλοι οι αθλητές μας είναι μια φουρνιά που μετέχει για πρώτη φορά σε Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και αυτό είναι το σημαντικό».

Για την ταυτότητα της Εθνικής Ομάδας, ο Μάριος Γκιούρδας έριξε βόμβες: «Υπήρχε μία απαξίωση για την Εθνική Ομάδα από τους ίδιους τους παίκτες. Ήρθαμε αντιμέτωποι με παίκτες, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι είναι εθελοντές και έτσι μπορούσαν να έρχονται όποτε αυτοί επιθυμούν. Είναι ό,τι χειρότερο που είχα ακούσει, αλλά το άκουσα και για αυτό το λέω. Η Εθνική Ομάδα δεν είναι εθελοντισμός, αλλά υποχρέωση. Έτσι μεγάλωσα εγώ, έτσι με είχαν μάθει οι παλιότεροι, όταν μπήκα εγώ σαν παίχτης στην Εθνική. Είναι χρέος απέναντι στην πατρίδα σου και απέναντι στο άθλημα που υπηρετείς. Κάπου χάθηκε αυτός ο δρόμος. Προσπαθούμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία των παικτών και μόνο έτσι θα βελτιωθούμε».

Για το τι λείπει στην Ελλάδα για να γίνει πιο γνωστό το βόλεϊ, αναφέρει: «Ο κόσμος ανταποκρινόταν όταν είχαμε καλές εμφανίσεις και αποτελέσματα. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια στην ομοσπονδία και γενικότερα υπήρχαν οικονομικά προβλήματα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε αρκετές δυσκολίες. Τώρα κάνουμε κάποια βήματα μπροστά αλλά έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε».

Τέλος, για τις υποδομές στην Ελλάδα σχολίασε: «Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο τρόπος με τον οποίο θα έρθει ένα παιδί στο χώρο του βόλεϊ. Πολλά παιδιά επιθυμούν μέσω του αθλητισμού να κερδίσουν χρήματα και υψηλά συμβόλαια. Κάτι τέτοιο στο βόλεϊ είναι δύσκολο να γίνει. Τα παιδιά που έχουν ταλέντο πρέπει να πάρουν ευκαιρίες και να τις εκμεταλλευτούν».