Οι αναμνήσεις από τον Έβρο του προέδρου του Πίου και του «Αγαπούλα πούλα» μέσα από μια συνέντευξη με τον Ρένο Χαραλαμπίδη

Ο αγαπημένος ηθοποιός και σκηνοθέτης Τάκης Σπυριδάκης, που έπαιξε σπουδαίος ρόλους αλλά έγινε ευρύτερα γνωστός τα τελευταια χρόνια και στον αθλητικό κόσμο από τις διαφημίσεις με τον… πρόεδρο ποδοσφαιρικής ομάδας που έφερε στην Ελλάδα τον Πίου, το «Μαύρο διαμάντι» αλλά έλεγε και την χαρακτηριστική φράση «Αγαπούλα-πούλα», έφυγε από τη ζωή στα 61 του χρόνια, νικημένος από τον καρκίνο.

Ο Τάκης Σπυριδάκης ήταν πολύ καλός φίλος και συνεργάστηκε με τον συμπατριώτη μας από το Σπήλαιο Ορεστιάδας, επίσης ηθοποιό και σκηνοθέτη Ρένο Χαραλαμπίδη, με τον οποίο μάλιστα πριν από 2 χρόνια κινηματογράφησαν μια συνάντηση κι συζήτηση σε πολύ… χαλαρό στυλ. Θα μπορούσε να ονομαστεί «Ο τελευταίος καφές με τον Τάκη»  και από αυτή την κουβέντα που έγινε στο «Μελίνα» στην Πλάκα πίνοντας καφέ, μαθαίνουμε πολλά πράγματα για τον Τάκη Σπυριδάκη και τις εμπειρίες του από την παρουσία του στον Έβρο ως φαντάρος.

Θυμήθηκε με γλυκιά νοσταλγία την θητεία του ως… ανεπιθύμητος στην περιοχή μας, μίλησε με ενθουσιασμό για την παρουσία του στο Νεοχώρι, την Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο και την Αλεξανδρούπολη και έδωσαν… ραντεβού με τον Ρένο Χαραλαμπίδη, να πιουν έναν καφέ στον βόρειο Έβρο απ’ όπου κατάγεται ως γνωστόν ο συντοπίτης μας καλλιτέχνης. Δυστυχώς δεν πρόλαβαν, γιατί ο Τάκης Σπυριδάκης πέθανε χτυπημένος από την επάρατη νόσο.

«Πήγα φαντάρος το 1978 κάπου στον Έβρο. Σε Τάγμα ανεπιθυμήτων γιατί ήμουν μπλεγμένος με πολιτικά. Δεν μου καθόταν άσχημα ο Έβρος. Είχε το ποτάμι, είχε μια γοητεία για μένα. Έκανα μια βόλτα στην Αλεξανδρούπολη όταν έπαιρνα καμιά άδεια, πράγμα σπάνιο και μου άρεσε πάρα πολύ. Θέλω να ξαναπάω», λέει ο Σπυριδάκης που έχει μείνει στις μνήμες όλων και από την συμμετοχή του στην αυθεντική ταινία «Λούφα και Παραλλαγή» του Νίκου Περακη για την άδεια που αιτείται επειδή ο πατέρας του «έχει ζώα». Χαρακτηριστικό το ακόλουθο απόσπασμα της κουβέντας Χαραλαμπίδη – Σπυριδάκη:

Ρένος: Θα έπινες έναν καφέ στην Αλεξανδρούπολη;

Σπυριδάκης: Θα’ πινα ευχαρίστως. Στην Ορεστιάδα, στο Νεοχώρι Ορεστιάδας, πηγαίναν οι αγελάδες σπίτι το βράδυ και νόμιζα ότι ήμουνα στο Μανδράς ή στο Δελχί(της Ινδίας).

Ρένος: Επιφυλάσσομαι για έναν καφέ στο βόρειο Έβρο.

Σπυριδάκης: Θα το ήθελα πολύ.