Ιστορικός αγώνας φιλίας στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στους ομογενείς του Πέρα και τον Ποντιακό Αλεξανδρούπολης

Ένας συγκινητικός φιλικός αγώνας διεξήχθη πριν λίγες ημέρες στην Τουρκία ανάμεσα σε Έλληνες. Πρόκειται για την ομάδα μπάσκετ της  Αλεξανδρούπολης με το όνομα Pontiakos B.C και την ομάδα του Αθλητικού Συλλόγου Πέραν Κωνσταντινουπόλεως που απαρτίζεται από Έλληνες ομογενείς της Πόλης.

Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Enka Sports στη περιοχή İstinye της Κωνσταντινούπολης και έληξε με 42-57 υπέρ του Ποντιακού. Αυτό που αξίζει όμως να σημειωθεί είναι πως μετά την λήξη του αγώνα οι δυο ομάδες έφυγαν αγκαλιασμένες από το στάδιο ανανεώνοντας το ραντεβού.

O Pontiakos B.C είναι μια παρεΐστικη ερασιτεχνική μπασκετική ομάδα η οποία δημιουργήθηκε το 2017 με αφορμή την συμμετοχή της στο Εργασιακό Πρωτάθλημα Μπάσκετ Αλεξανδρούπολης. Στο 1ο τουρνουά κατέλαβε την δεύτερη θέση, όμως την επόμενη χρονιά, το 2018 σκαρφάλωσε στην κορυφή επικρατώντας στον τελικό του περσινού νικητή την ομάδα της Αστυνομίας, ενώ ανάλογη πορεία είχε και φέτος καθώς πανηγύρισε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά (back to back) την πρώτη θέση στο 3ο Εργασιακό Πρωτάθλημα Μπάσκετ Αλεξανδρούπολης επικρατώντας των… Μπακς, αφού νίκησε μια ομάδα που ονομαζόταν Ελάφια Κομοτηνής.

Ο Αθλητικός Σύλλογος Πέραν, είναι από τους πιο ιστορικούς της Κωνσταντινούπολης. Ιδρύθηκε το 1914 με το όνομα “Ελληνική Ομάδα Ποδοσφαίρου” και σύντομα απέκτησε σημαντική δραστηριότητα. Με την εγκαθίδρυση της κεμαλικής Τουρκίας το 1922, αναγκάσθηκε να αλλάξει την επίσημη ονομασία του, σε Πέρα Σπορ Κουλουμπού (Pera Spor Kulübü) και αργότερα σε Μπεγιογλουσπόρ (Beyoğluspor). Η επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου δίνει πάντως ως έτος ίδρυσης το 1884.

Κατά τη διάρκεια της ιστορία του, πολλά από τα τμήματα του Συλλόγου κατάφεραν να διακριθούν σε διάφορες διοργανώσεις. Το τμήμα πετοσφαίρισης, υπήρξε από τα κορυφαία στην Τουρκία τις δεκαετίες του 1940 και 1950, ενώ κέρδισε και το τουρκικό πρωτάθλημα κάποια έτη

Σήμερα, ο Αθλητικός Σύλλογος Πέραν, είναι ένας από τους δύο εναπομείναντες ελληνικούς αθλητικούς συλλόγους της Πόλης (ο άλλος είναι ο Α.Σ. Ταταύλων) με τμήματα πετοσφαίρισης, καλαθοσφαίρισης και ποδοσφαίρου σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Παράλληλα λειτουργεί, με την ίδια ονομασία, αθλητικός σύλλογος και στην Ελλάδα, που ιδρύθηκε από Έλληνες που κατάγονται από την Κωνσταντινούπολη και διακρίνεται ιδιαίτερα στο άθλημα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης.