Αθλητάμπουρας: Ο εμφύλιος μέσα στον «ενιαίο» Εθνικό και τα «κοράκια» που θέλουν να σκυλέψουν το πτώμα του

Η άνοδος του προέδρου της ΕΣΑΠ Παντελή Ταρνατόρου φιλοδοξούσε να φέρει αέρα αισιοδοξίας στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης, αλλά μάλλον αποκάλυψε τις βαθύτερες ρίζες του προβλήματος που υπάρχει. Γιατί το ζήτημα δεν είναι ότι χρωστάει σε έναν, δυο ή εκατόν δύο παίκτες. Το ζήτημα είναι ότι σε επίσημο κάλεσμα που έγινε προς την επιχειρηματική κοινότητα της πόλης να ενισχύσει την προσπάθεια, δεν προσήλθε κανείς (ή σχεδόν κανείς). Ο Ταρνατόρος ανέβηκε αλλά μιλησε σε μια άδεια αίθουσα. Και οι άδειες καρέκλες δεν πρόκειται να δώσουν χρήματα για να βγει η ομάδα από το αδιέξοδο.

O πρόεδρος της ΕΣΑΠ Παντελής Ταρνατόρος ανέβηκε στην Αλεξανδρούπολη αλλά μίλησε σε μια… άδεια αίθουσα

Το κατόρθωμα των τελευταίων ετών από διαχρονικά όλες τις διοικήσεις που πέρασαν από τον Εθνικό, είναι ότι κατάφεραν να τον αποξενώνουν από τον κόσμο του. Τον φίλαθλο αλλά και τον επιχειρηματικό. Κατάφεραν να χαθεί αυτή η εμπιστοσύνη που υπήρχε. Κατάφεραν να διώξουν τον κόσμο από το γήπεδο και να κάνουν άπαντες δύσπιστους. Ακόμα και αν μια νέα προσπάθεια οφείλει να αντιμετωπίζεται με συμπάθεια, στην προκειμένη περίπτωση αυτό που κυριαρχεί είναι η καχυποψία. Και από τον κόσμο και από τους παίκτες, που δυσκολεύονται να υπογράψουν διακανονισμούς που ξέρουν ότι δύσκολα θα τηρηθούν.

Κάθε φορά που ερχόταν μια καινούρια διοίκηση, υπήρχε η αίσθηση ότι κάτι μπορεί να αλλάξει αλλά όλες, η μία μετά την άλλη, απογοήτευσαν τους παίκτες και τον κόσμο. Μετά τον Τζίμα ο Γεωργιάδης. Μετά τον Γεωργιάδη το δίδυμο Χατζησταύρου-Τελόπουλου. Μετά από αυτούς ήρθε πλέον η Λουπασάκη υποστηρίζοντας ότι θα ξεχρεώσει με ένα πλάνο τριετίας.

Ολοι μαζί, νυν και πρώην παράγοντες του Εθνικού σε ένα δείγμα ενότητας που όμως έδειξε σε πολλούς (ιδίως στους παίκτες) ότι ίσως τελικά τίποτα δεν αλλάζει παρά τα μεγάλα λόγια…

Όμως αυτό ακούστηκε και στο παρελθόν και από τον Τζίμα και από τον Γεωργιάδη και από τον Χατζησταύρου, αλλά τα χρέη παραμένουν και αυγατίζουν. Και σαν να μην έφτανε αυτό, είδαμε το απόγευμα της Πέμπτης και αυτήν την περίφημη φωτογραφία σε ψαροταβέρνα της πόλης με όλους τους νυν και πρώην παράγοντες, για να γίνει αντιληπτό στη συνείδηση του κόσμου ότι «τίποτα δεν έχει αλλάξει». Ακόμα και αν προσπαθούν κάποιοι πράγματι να το αλλάξουν. Όλα τριγύρω αλλάζουνε αλλά όλα τα ίδια μένουν και απόδειξη είναι για αυτόν τον κόσμο η συγκεκριμένη φωτογραφία.

* * * * *

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι την ίδια στιγμή που η διοίκηση του ΤΑΑ Εθνικός έχει βγει στην γύρα για να μαζέψει χρήματα από σπόνσορες, χορηγούς, επιχειρηματίες ή έστω απλούς φιλάθλους που και αυτοί διστάζουν να πάρουν διαρκείας, έρχεται με τον πιο επίσημο τρόπο η ενημέρωση ότι ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης έχει δηλώσει συμμετοχή και στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής Ανδρών, ώστε να λάβει μέρος σε αυτό εφόσον στραβώσει το πράγμα με τη Volley League. Σωστή σκέψη, λάθος όμως η δημοσιοποίηση. Γιατί όταν είναι γνωστό από πριν το εναλλακτικό σενάριο και μ αυτό δείχνεις ότι ούτε και εσύ κατά βάθος πιστεύεις στην παραμονή, πώς θα πείσεις τον κόσμο να σε χρηματοδοτήσει για να αγωνιστείς στη Volley League;

Τα λάθη είναι πολλά και διαχρονικά. Το μόνο που δεν χρειάζεται αυτήν την στιγμή, είναι να επαναλαμβάνονται. Γιατί ακόμα και αν σωθεί αυτή η χρονιά, η φούσκα θα σκάσει την επόμενη, αν η νέα διοίκηση δεν αποφασίσει να σπάσει αυγά για την ομελέτα. Με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό ακόμα και εντός της οικογένειας του Εθνικού.

* * * * *

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι ήδη πάνω από το τμήμα βόλεϊ του Εθνικού που δείχνει να αργοπεθαίνει, έχουν εμφανιστεί τα πρώτα κοράκια έτοιμα να σκυλέψουν το πτώμα του. Και πάλι εντός και εκτός Εθνικού. Εκτός ομάδας, ήδη τουλάχιστον δυο προσπάθειες γίνονται από άλλα σωματεία άλλων αθλημάτων να πάρουν μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα των δημοτικών επιχορηγήσεων, δεδομένου ότι έφυγε ο Λαμπάκης με την ιδιαίτερη αδυναμία στον Εθνικό και ήρθε ο Ζαμπούκης που και αυτός είχε επαγγελματικές σχέσεις με την ομάδα, αλλά δηλώνει πιο σφιχτός στον τρόπο διανομής του δημόσιου χρήματος αλλά και πιο «δίκαιος» στην κατανομή του.

Κάποτε η φανέλα του Εθνικού ήταν το ισχυρότερο σύμβολο της πόλης. Πλέον ξεπηδούν άλλες ομάδες που φιλοδοξούν να πάρουν τα ηνία και μαζί μεγαλύτερο κομμάτι στην πίτα των επιχορηγήσεων

Ήδη οι Κύκλωπες Αλεξανδρούπολης ανοιχτά δήλωσαν ότι θα κατέβουν στο νέο πρωτάθλημα της Α2 Ανδρών Χάντμπολ μόνον εφόσον έχουν την στήριξη της δημοτικής αρχής. Την οικονομική στήριξη προφανώς. Την ίδια ώρα, η Ένωση Αλεξανδρούπολης που δημιουργήθηκε από την συγχώνευση ΑΟ Θράκης, Αλεξ, Άνθειας, Αρίστεινου και Νίκης Απαλού και αποτελεί μοναδική εκπρόσωπο του Έβρου ολόκληρου στα ποδοσφαιρικά εθνικά πρωταθλήματα, φιλοδοξεί και αυτή να λάβει σημαντικά οικονομικά οφέλη στις νέες επιχορηγήσεις, εφόσον θα λείπει το βόλεϊ του Εθνικού που έτρωγε όλη την πίτα. Αλλά και στον χώρο της πετοσφαίρισης, ομάδες όπως η Νίκη και ο Φοίνικας Αλεξανδρούπολης που θα αγωνιστούν στην Α2 Γυναικών μπορούν να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο.

Το κυριότερο όμως είναι ότι το ίδιο ελπίζουν και τα τμήματα των άλλων αθλημάτων του Εθνικού. Με το βόλεϊ να απέχει και να μην παίρνει αυτομάτως τα 25 χιλιάρικα, είναι προφανές ότι θα πάρουν ανάσα τα άλλα τμήματα, που άλλωστε στην πλειοψηφία τους έχουν λαμβάνειν χρήματα από προηγούμενες επιχορηγήσεις που δεν έφτασαν στα χέρια τους, αφού σε ουκ ολίγες περιπτώσεις τις παραχώρησαν ως ταμειακές διευκολύνσεις για να σωθεί η ναυαρχίδα του συλλόγου. Αν αυτή εκλείψει, το χρήμα στα άλλα 12 τμήματα του Εθνικού θα επιστρέψει.

Πόσα θα είναι τα λεφτά των επιχορηγήσεων που θα πάρουν οι ομάδες από τη νέα δημοτική αρχή της Αλεξανδρούπολης;

Το ερώτημα είναι να δούμε πόσο θα είναι αυτό το χρήμα, γιατί η λογική λέει ότι με το βόλεϊ να απέχει από την Α1 Ανδρών θα πάψει και ο ΜΓΣ ως σύλλογος να παίρνει 40 χιλιάρικα από τον Δημο Αλεξανδρούπολης, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, αν και επισήμως από τον Δήμο ποτέ αυτά τα χρήματα δεν δίνονταν για το επαγγελματικό τμήμα βόλεϊ παρά συνολικά στον Ερασιτέχνη Εθνικό και ο τελευταίος αποφάσιζε πώς θα γίνει η κατανομή της επιχορήγησης στα διάφορα τμήματά του. Οι απειλές για αυτονομήσεις τμημάτων δείχνουν να έπιασαν τόπο και πλέον όλοι εξετάζουν πολύ προσεκτικά ποια θα είναι η επόμενη μέρα…

Ο Αθλητάμπουρας…