Δεύτερη από το τέλος η ΠΑΜΘ στα ποσοστά ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού

Το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που βάζει «τέλος» στην άναρχη δόμηση σχολιάζει στον «ΠτΘ» η αρχιτέκτονας μηχανικός – πολεοδόμος Τάνια Βεζυργιαννίδου – «Η έλλειψη κεντρικής πολιτικής αιτία της υφιστάμενης κατάστασης˚ στην σωστή κατεύθυνση οι σκέψεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος»

Τάξη στην άναρχη δόμηση επιδιώκει να βάλει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, προωθώντας την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού όλης της χώρας αλλά και τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας για την μείωση των χρόνων που απαιτούνται σήμερα.
 
Το σχέδιο αυτό για τον περιορισμό και εντέλει την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης γνωστοποίησε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο υφυπουργός  Περιβάλλοντος κ. Δημήτρης Οικονόμου ο οποίος έκανε γνωστό πως σήμερα μόλις το 20% της χώρας διαθέτει πολεοδομικά σχέδια, με βάση παλαιότερη νομοθεσία, θέτοντας παράλληλα ως στόχο το 90% σε βάθος εξαετίας.
 
Για την επίτευξη του στόχου αυτού, όπως ο ίδιος επεσήμανε απαιτείται η συνέχεια της προσπάθειας η οποία είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση (για τη σταδιακή εκπόνηση τοπικών χωρικών σχεδίων), αλλά με κάποιες διαφοροποιήσεις που θα διευκολύνουν την διαδικασία για τους Δήμους οι οποίοι φέρουν και την ευθύνη της υλοποίησης.
 
Χαρακτηριστικό της υφιστάμενης κατάστασης αλλά και των όσων οδήγησαν σε αυτήν είναι και τα στοιχεία που φιλοξενούνται στο εν λόγω ρεπορτάζ τα οποία μάλιστα δείχνουν πως σε σχέση και με το πανελλαδικό ποσοστό η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις ως προς την  υλοποίηση  του πολεοδομικού σχεδιασμού με μόλις το 5% των γενικών πολεοδομικών σχεδίων να έχει υλοποιηθεί, το 20% να βρίσκεται σε εξέλιξη και το μεγαλύτερο ποσοστό, το 75% να υπολείπεται.
 
Για την καλύτερη δυνατή κατανόηση των όσων ορίζει και επιδιώκει ο σχεδιασμός του υπουργείου Περιβάλλοντος ο «ΠτΘ» απευθύνθηκε στην αρχιτέκτονα μηχανικό – πολεοδόμο κ. Τάνια Βεζυριαννίδου, η οποία στάθηκε ιδιαίτερα στα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά που φέρει η ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού της Ελλάδας, αλλά και τα χαρακτηριστικά με βάση τα οποία αυτός θα πρέπει να υλοποιηθεί σε αυτή τη νέα του φάση, δίνοντας επίσης στοιχεία που αφορούν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.



Δείτε περισσότερα εδώ : http://www.paratiritis-news.gr