Ιστορική επέτειος: 30 χρόνια από το πρώτο ματς και το πρώτο γκολ του ΑΟΞ στην Α’ Εθνική (+video)

Η 17η Σεπτεμβρίου είναι μια από τις πιο σημαντικές ημερομηνίες στην ιστορία του ΑΟΞ. Μια μέρα σαν και αυτήν το μακρινό 1989, ακριβώς 30 χρόνια πριν, αγωνιζόταν για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική.

Πως τα φέρνει η μοίρα; Εκείνο το πρώτο ματς στα μεγάλα σαλόνια ήταν κόντρα στην πανίσχυρη τότε (έναν χρόνο πριν είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα) ΑΕΛ και μάλιστα μέσα στην Λάρισα.

Τριάντα χρόνια μετά η Ξάνθη είναι η μόνη επαρχιακή ομάδα που παραμένει σταθερά στην Α’ Εθνική χωρίς να έχει πέσει ποτέ και την προσεχή Κυριακή πάει στην… Λάρισα να αντιμετωπίσει την ΑΕΛ.

Τότε ήταν βέβαια άλλες οι εποχές. Το μεγαθήριο ήταν η Λάρισα και το τελικό 3-1 υπέρ της ήταν ένα αποτέλεσμα που παρά την ήττα γιορτάστηκε και στην Ξάνθη, καθώς ήταν το πρώτο της ομάδας στα μεγάλα σαλόνια και σε αυτό επετεύχθη το πρώτο της γκολ, έστω και αν αποδείχθηκε ότι ήταν της… τιμής, 20 λεπτα πριν το τέλος και ενώ το σκορ είχε διαμορφωθεί στο 3-0.

Ενα τέρμα που είχε σημειώσει στο 70ο λεπτό ο Γιώργος Μαρινάκης, ο πρώτος από την ομάδα της Ξάνθης που έγραψε το όνομά του στον πίνακα των σκόρερς της Α’ Εθνικής. Νωρίτερα η ΑΕΛ είχε προηγηθεί μόλις στο 1′ με σκόρερ τον Καρρά και σε δυο λεπτά στο ξεκίνημα του β’ ημιχρόνου κλείδωσε τη νίκη: στο 56′ με τον Βουτυρύτσα και στο 57′ με κεφαλιά του Αγορογιάννη από κόρνερ που εκτέλεσε ο Βαλαώρας.

Μεγάλη επέτειος, ιστορική επέτειος. Από τότε μέχρι σήμερα ο ΑΟΞ σταθερά παραμένει στην Α’ Εθνική και αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή της Θράκης μας. Με χαρές και λύπες, αλλά πάντα στην πρώτη γραμμή, στα μεγάλα σαλόνια, από τα οποία δεν έπεσε ποτέ πραγματοποιώντας ένα μικρό θαύμα, αν αναλογιστεί κανείς τις δυσκολίες και πόσες άλλες ιστορικές ομάδες έχουν στο πέρασμα αυτών των ετών υποβιβαστεί, όπως η ΑΕΚ, ο Άρης, ο ΟΦΗ και η ίδια η ΑΕΛ.

Θυμηθείτε τι είχε συμβεί σε εκείνο το ματς ΑΕΛ-ΑΟΞ, τέτοια μέρα 30 χρόνια πριν, μέσα από τα στιγμιότυπα που είχαν προβληθεί στην Αθλητική Κυριακή της ΕΡΤ (μοναδικό κανάλι τότε η κρατική τηλεόραση) και διασώθηκαν χάρη στο γεγονός ότι τα κατέγραψαν και τα ανέβασαν κάποιοι στο YouTube…