Με ηχηρές απουσίες πραγματοποιήθηκε η περιφερειακή σύσκεψη κατά της εξόρυξης χρυσού στη Θράκη!

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στην Αλεξανδρούπολη η σύσκεψη του Περιφερειακού Συμβουλίου Δημάρχων της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης καθώς και φορέων προκειμένου να συζητηθεί και να ψηφιστεί ψήφισμα κατά της επένδυσης των χρυσωρυχείων σε Αλεξανδρούπολη και Σάπες.

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. της ΠΕΔ προσκάλεσαν όλους τους θεσμικούς φορείς προκειμένου να επαναπροσδιορίσουν την στάση τους και να “οργανωθούν” για τις επενδύσεις χρυσού, που εδώ και χρόνια η El dorado και η θυγατρική της Ελληνικός Χρυσός θέλουν να κάνουν στην Θράκη.

Μετά και τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ περί αποδοχής της επένδυσης αρκεί να γίνει με περιβαντολογικούς όρους και την σύμφωνη αποδοχή των κατοίκων των περιοχών, η ΠΕΔ αποφάσισε ότι πρέπει να σταλεί ηχηρό μήνυμα στην Κυβέρνηση ότι ο Λαός της Θράκης δεν επιθυμεί την δημιουργία τέτοιον επενδύσεων.

Δυστυχώς όμως ενώ το παρών τους δήλωσαν Δήμαρχοι και εκπρόσωποι Δημάρχων από όλη την Περιφέρεια, Βουλευτές και εκπρόσωποι Βουλευτών από όλη την Περιφέρεια, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Επιμελητηρίων και άλλοι φορείς σημαντική ήταν η απουσία των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας καθώς και του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου και Αντιπεριφερειαρχών όλης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και ειδικότερα των περιφερειακών διαμερισμάτων Ροδόπης (Νίκος Τσαλικίδης) και Έβρου (Δημήτρης Πέτροβιτς) όπου είναι τα “κόκκινα” σημεία της επένδυσης καθώς και αυτοδιοικητικών που φέρουν επίσημα την γαλάζια κομματική ταυτότητα.

Υπήρξαν όμως και οι εξαιρέσεις που έσπασαν την γραμμή της Νέας Δημοκρατίας όπως ο δήμαρχος Ορεστιάδας, οι πρόεδροι του Επιμελητηρίου Έβρου και Ροδόπης οι οποία εκφράστηκαν αρνητικά όσο αναφορά τον φορέα που εκπροσωπούν και όχι του κόμματος. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έστειλαν εκπρόσωπο τους από την Καβάλα λόγω της απουσίας τους στην ΔΕΘ ή για προσωπικούς λόγους όπως ο κος Χαρίτου ο οποίος παντρεύει την κόρη του στην Γλασκώβη, ο οποίος μετέφερε την άρνηση τους στην εξόρυξη. Παρόν μέσο επιστολής δήλωσαν οι Μητροπολίτες Μαρωνείας και Κομοτηνής και Ξάνθης και Φιλίππων. Καθώς επίσης το παρόν έδωσε και ο Βουλευτής Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής Ιλχάν Αχμετ.

Στις μεγάλες απουσίες προσμετρώνται και αυτές των Μητροπολιτών Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου, ενώ ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης εκπροσωπήθηκε απο τον Αντιδήμαρχο Διοίκησης κ. Στράτο Τσακιρίδη αλλά απέστειλε και επιστολή με την θέση του ενώ ο Δήμος Αλεξανδρούπολης εκπροσωπήθηκε από τον αντιδήμαρχο οικονομικών Γιώργο Κιζιριδη κ όχι από τον δήμαρχο της Γιάννης Ζαμπούκη.

Πάρα ταύτα σύσσωμοι οι παρόντες συμφώνησαν με το ψήφισμα το οποίο αναφερόταν στις επιπτώσεις που θα έχει μία τέτοια επένδυση στον υδροφόρο ορίζοντα, στην κτηνοτροφία, στην γη και επομένως στα γεωργικά προϊόντα και φυσικά στην υγεία των κατοίκων αφού τα βαρέα μέταλλα από την εξόρυξη και την χρήση κυανίου θα αιωρούνται στην ατμόσφαιρα.

Τα συμπεράσματα της συνάντησης:

α) Το ψήφισμα με τις υπογραφές των παριστάμενων να κοινοποιηθεί στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό,

β) Το θέμα της εξόρυξης χρυσού να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο με εισηγητική πρόταση από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης

γ) να ζητηθεί η δέσμευση από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης ότι τα μέλη του δεν θα συναινέσουν σε ενδεχόμενη πρόταση διεξαγωγής τοπικού δημοψηφίσματος για το θέμα του Χρυσού.


Πηγή: https://diavlos924.gr