Ο Λεάντρο Σόσα για το εκρηκτικό ξεκίνημα του ΑΟΞ, την προσαρμογή του στην Ξάνθη και τον Κίκο Ραμίρεθ

Για πρώτη φορά στην καριέρα του ο Λεάντρο Σόσα, πήρε την απόφαση να αφήσει την πατρίδα του και να κάνει το μεγάλο άλμο για την Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα την Ελλάδα. Ο νέος άσος της Ξάνθης, μίλησε στον Χάρη Εφραιμίδηγια λογαριασμό του sdna και ξετύλιξε το «κουβάρι» της ποδοσφαιρικής διαδρομής του. 

Ο 23χρονος μπακ, εκτός των άλλων, έκανε ειδική αναφορά στο πρόσωπο που τον έπεισε να αποδεχτεί την πρόταση της Ξάνθης, στάθηκε στην δουλειά του Κίκο Ραμίρεθ, αλλά και στο εντυπωσιακό ξεκίνημα με τις δύο νίκες που πραγματοποίησε η ομάδα του. 

Αναλυτικά σχολίασε για το εντυπωσιακό ξεκίνημα με δύο στα δύο και μάλιστα σε εκτός έδρας παιχνίδια: «Χωρίς αμφιβολία είχαμε μια καλή αρχή παρ’όλο που βρισκόμαστε ακόμη σε περίοδο προσαρμογής. Είμαστε μια καινούργια ομάδα και πιστεύω τόσο η τεχνική ηγεσία όσο και εμείς έχουμε πράγματα να βελτιώσουμε. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να διορθώνεις τα λάθη σου και τον τρόπο παιχνιδιού σου, νικώντας. Εννοείται είναι μια καλή αρχή κάτι που δεν το περιμέναμε, ειδικά με την ΑΕΚ εκτός έδρας, και καταφέραμε να γράψουμε ιστορία με το ξεκίνημα μας. Θέλουμε σταθερότητα στην συνέχεια του πρωταθλήματος, να αναδείξουμε την ποιότητα μας».

Αναφορικά με την νέα αγωνιστική φιλοσοφία της Ξάνθης ανέφερε: «Όλοι μας έχουμε μικρό χρονικό διάστημα συνεργασίας και προσπαθούμε να εφαρμόσουμε αυτά που μας λέει ο προπονητής. Το βασικό είναι να στήσουμε μια καλή ομάδα, ένα καλό σύνολο που μέσα στο γήπεδο θα παίρνει τα αποτελέσματα και να μπορεί να προσαρμοστεί στις διάφορες καταστάσεις που απαιτούνται. Αυτό απαιτεί θυσίες από όλους μας. Ο προπονητής μας έχει τον τρόπο για το πώς θα παίξει από την άμυνα ως την επίθεση γνωρίζοντας πώς να προσαρμοστεί σε κάθε περίπτωση».

Στα αποδυτήρια υπάρχουν ποδοσφαιριστές διαφορετικών εθνικοτήτων. Πώς είναι η συνύπαρξη με ανθρώπους που μέχρι χτες του ήταν άγνωστοι; Ο Σόσα απαντά: «Είναι η πρώτη μου εμπειρία σε μια τελείως διαφορετική κουλτούρα και γλώσσα. Ωστόσο ήταν πιο εύκολο από όσο περίμενα να προσαρμοστώ ακόμη και πιο εύκολο σε άλλη χώρα που έχω υπάρξει και μιλούσα την ίδια γλώσσα. Το ποδόσφαιρο είναι διεθνές και θεωρώ πως όσο υπάρχουν καλοί άνθρωποι δεν έχει σημασία η γλώσσα γιατί ο καθένας βρίσκει τον τρόπο του να εκφραστεί και να περάσει αυτό που θέλει ή χρειάζεται ο συμπαίχτης του».

Σε ερωτημα ηοα το εληνικό πρωτάθλημα και τις διαφορές που έχει η φιλοσοφία του με την χώρα που αγωνιζόταν μέχρι πρότινος, ο Σόσα απάντησε: «Είναι ένα πρωτάθλημα αρκετά ανταγωνιστικό, διαθέτει καλούς ποδοσφαιριστές, καλές ιδέες για τον τρόπο παιχνιδιού και με βάση τους αγώνες που έχουμε δώσει πρέπει να είμαστε σωστά και κατάλληλα προετοιμασμένοι. Σίγουρα βρίσκεται πιο ψηλά από αυτό της Ουρουγουάης στο οποίο είμαι πιο συνηθισμένος. Θα έλεγα ότι μοιάζει με αυτό της Αργεντινής,  με πολύ περισσότερο δυναμισμό». 

(…) Είναι η πρώτη μου φορά σε άλλη ήπειρο μπορώ να πω πως η προσαρμογή μου ήταν αρκετά γρήγορη και εύκολη. Σε αυτό βοήθησε το πολυεθνικό στοιχείο που υπάρχει μέσα στα αποδυτήρια και ότι μέσα σε αυτά υπάρχουν καλοί άνθρωποι (σ.σ. συμπαίχτες, προπονητές, προσωπικό). Η νοοτροπία είναι παρόμοια, η Ελληνική έχει πολλά κοινά με αυτή της Ουρουγουάης και γενικότερα αυτή της Λατινικής Αμερικής. Παίζεις με επιθετικότητα και με θέληση τη νίκη».

Σε ερώτημα αν είχε μιλήσει με άλλον ποδοσφαιριστή που γνώριζε την ελληνική πραγματικότητα πριν έρθει στην Ξάνθη, ξαφνιάζει πολλούς με την απάντησή του: «Ναι, μίλησα με τον Ματίας Κάστρο την αρχή. Παρότι μου είπε ότι φεύγει από την ομάδα μου τόνισε να μην το πολυσκεφτώ. Είπε ότι πρόκειται για μια ομάδα καλή, έναν σύλλογο οργανωμένο που θέλει να πετύχει πράγματα και ότι υπάρχουν αξίες μέσα στα αποδυτήρια. Στη συνέχεια μίλησα και με τον Μπαριέντος που μου είπε τα ίδια. Αυτοί οι δυο ήταν που έδωσαν το τελικό σπρώξιμο ώστε να έρθω στην Ξάνθη».  

Αναφορικά με την ζωή στην Ξάνθη στο μικρό αυτό διάστημα της παρουσίας του στην πόλη, ο Λεάντρο Σόσα απαντά: «Προσωπικά αλλά και οικογενειακά μας αρέσει η Ξάνθη. Έχουμε γνωρίσει πολλούς ανθρώπους οι οποίοι είναι αρκετά εξυπηρετικοί που προθυμοποιούνται να σε βοηθήσουν. Η πόλη είναι όμορφη, γραφική αν και ακόμη την γνωρίζουμε. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος μέχρι στιγμής, όλοι είναι φιλικοί και καλοί άνθρωποι. Μου αρέσει σίγουρα που κόσμος με συναντάει στον δρόμο και αναφέρεται στην ομάδα. Σε αυτό σίγουρα ταιριάζουμε ως λαοί, ως προς την τρέλα που υπάρχει με το ποδόσφαιρο.(…) Έρχομαι από έναν σύλλογο που όπως και αυτός εκτιμάει πολύ το ανθρώπινο κομμάτι του ποδοσφαιριστή και για αυτό έχω νιώσει αρκετά καλά. Όσο υπάρχουν καλοί άνθρωποι υπάρχουν οι προυποθέσεις να δημιουργηθεί μια καλή ομάδα. Εννοείται πως χρειαζόμαστε βελτίωση, το σημαντικό είναι ότι είμαστε μια καλή ομάδα στην οποία περνάμε καλά».

Τέλος, ποιο είναι το μήνυμα του στον κόσμο της Ξάνθης; O Λεάντρο Σόσα απαντά στο sdna, ολοκληρώνοντας την συνέντευξη: «Πρέπει να ξέρουν πως προετοιμαζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θέλουμε να μας ακολουθήσει σε αυτή την πορεία. Εύχομαι να είναι όμορφη. Από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να είμαστε όσο πιο επαγγελματίες γίνεται και να κάνουμε τα πάντα για την ομάδα. Βλέπουμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και στο τέλος πιστεύω πως θα έρθουν καλά πράγματα. Αν είναι μαζί μας δεν θα τους απογοητεύσουμε».