Η εταιρεία που ίδρυσε ο… Νίκος Γκάλης πίσω από το μπάχαλο με την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης

Όσο και αν ακούγεται περίεργο, η εταιρεία που ίδρυσε πριν από παραπάνω από δυο δεκαετίες ο μεγάλος Νίκος Γκάλης στο επιχειρηματικό άνοιγμα που έκανε αφοτου κρέμασε τα παπούτσια του, κρύβεται πίσω από το τεράστιο μπάχαλο που είχαμε με την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης τις προηγούμενες ημέρες. Χωρίς φυσικά να έχει την παραμικρή ευθύνη ο θρύλος του ελληνικού μπάσκετ.

Όπως προκύπτει από τους επίσημους απολογισμούς της «ΣΑΟΣ Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Σαμοθράκης», όπως αυτός του 2015, η οποία διαχειρίζεται το πλοίο που κανονικά συνδέει το όμορφο νησί της Φτερωτής Νίκης με την Αλεξανδρούπολη, η εταιρεία αυτή που ανήκει στον εφoπλιστή Φώτη Μανούση είναι η πρώην «ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ ΚΕΝΤΡΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ Α.Ε.».

Ήταν 27 χρόνια πριν όταν ο Νίκος Γκάλης αποφάσιζε να βάλει τρίποντο και στον επιχειρηματικό τομέα. Η εταιρεία του με τον διακριτικό τίτλο «Νίκος Γκάλης – Κέντρα Νεότητας και Προστασίας Ενηλίκων» ιδρύθηκε το μακρινό 1992 από τον Γκάλη με έδρα τη Θεσσσαλονίκη. Οι εγκαταστάσεις της βρίσκονταν στο Πευκοχώρι της Κασσάνδρας στη Χαλκιδική. Επρόκειτο για εκμετάλλευση πρότυπων παιδικών κατασκηνώσεων και αθλητικών εγκαταστάσεων, ενώ προωθείτο σχέδιο για τη δημιουργία και πρότυπου κέντρου υποβοηθούμενης διαβίωσης ατόμων τρίτης ηλικίας.

Εκτός από τα ιδιόκτητα γραφεία στη Θεσσαλονίκη, η εταιρεία έχει στις
εγκαταστάσεις της 10 γήπεδα μπάσκετ, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, μίνι γκολφ, βόλεϊ, μπιτς βόλεϊ, δύο γήπεδα τένις, ειδικούς χώρους για χειροτεχνίες, κομπιούτερ, τραπεζαρίες, μαγειρεία, μίνι περίπτερο. Ο χώρος της κατασκήνωσης ήταν 65 στρέμματα, όπου οι κατασκηνωτές έμεναν σε ειδικά κτίρια μέσα στο πράσινο.

Πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή της, η εταιρεία είχε πάρει τον δρόμο για το Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, είχε εκδώσει 660.000 νέες μετοχές, τις οποίες θα διέθετε με δημόσια εγγραφή προς 650 δραχμές τη μία. Οι κατασκηνώσεις του Γκάλη ήταν το must κάθε Βορειοελλαδίτη. Χιλιάδες παιδια σχολικής ηλικίας φιλοξενούνταν κάθε καλοκαίρι, καλύπτοντας στα τέλη της δεκαετίας σχεδόν το 8% του συνόλου των παιδιών που φιλοξενούνται σε κατασκηνώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, κερδίζοντας και την πρώτη θέση σε αριθμό παιδιών.

Με τα έσοδα από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου επρόκειτο να κατασκευαστούν νέοι ξενώνες, ώστε να επιμηκυνθεί ο χρόνος λειτουργίας της κατασκήνωσης και θα άρχιζε η φιλοξενία ατόμων τρίτης ηλικίας. Ωστόσο το όλο επιχειρηματικό εγχείρημα του Νίκου Γκάλη δεν πήγε όπως και ο ίδιος θα ήθελε και μερικά χρόνια μετά αναγκάστηκε και ο ίδιος να μεταβιβάσει τις μετοχές της εταιρείας του. Αγοραστής ήταν ο Φώτης Μανούσης, που ήδη δραστηριοποιούνταν με την Σάος ναυτιλιακά στο όμορφο νησί της Σαμοθράκης.

Η ΣΑΟΣ είχε ιδρυθεί ως ΕΠΕ το 1975 και με ένα μικρό καράβι επί σειρά ετών συνέδεε τη Σαμοθράκη με την Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα. Οπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας «η ΣΑΟΣ το 1999 μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία και ξεκίνησε τη ναυπήγηση του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου ΣΑΟΣ ΙΙ». Το 2001 και όταν η εταιρεία παρουσίασε σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω του σοβαρού επενδυτικού ανοίγματος της νέας κατασκευής, η οικογένεια του Φώτη Μανούση εισήλθε στην εταιρεία ως στρατηγικός επενδυτής αποκτώντας μεγάλο μερίδιο μετοχών.

Ο Μανούσης, που ξεκίνησε ως καθηγητής μέσης εκπαίδευσης και έγινε την δεκαετία του ’90 επιχειρηματίας που ως τότε δραστηριοποιούνταν κυρίως στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, σε επενδύσεις ακινήτων και κατασκευές, ανέλαβε το πλήρες management της εταιρείας με τη συνεργασία έμπειρων και δυναμικών στελεχών. Σιγά σιγά αρχίζει να χτίζει ένα πολύ δυνατό όνομα στον δύσκολο χώρο της ελληνικής ναυσιπλοΐας.

Χάρη και στις κρατικές επιδοτήσεις που ελάμβανε την εποχή των παχέων αγελάδων για τη χώρα, αγόραζε πλοία τα οποία δρομολογούσε στις άγονες γραμμές για να λάβει ακολούθως νέες επιδοτήσεις και να αγοράσει νέα πλοία. Αυτό όμως δεν του αρκούσε. Ηθελε και κάτι παραπάνω. Ετσι προχώρησε στην εξαγορά της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείας Γκάλης. Η εταιρεία Γκάλης απορροφά τη ΣΑΟΣ και ακολούθως αλλάζει όνομα και μετονομάζεται σε… ΣΑΟΣ.

Το ιδιοκτησιακό καθεστως στην εισηγμένη εταιρεία «Γκάλης» άλλαξε επισήμως τον Μάιο του 2006. Τότε ο βετεράνος μπασκετμπολίστας και ιδρυτής Νίκος Γκάλης μεταβίβασε το ποσοστό που ήλεγχε (36,84%) στην ακτοπλοϊκή εταιρεία SAOS, συμφερόντων του εφοπλιστή Φώτη Μανούση, έναντι του ποσού του 1,9 εκατ. ευρώ. Οπως αναφέρουν δημοσιεύματα της εποχής, η μεταβίβαση έγινε μέσω χρηματιστηριακού πακέτου που αφορούσε 980.000 μετοχές στην τιμή του 1,94 ευρώ ανά μετοχή.

«Η Γκάλης Α.Ε. από την ημέρα εισαγωγής της μέχρι σήμερα βρισκόταν σε καθοδική οικονομική πορεία, καθώς μόλις 3-4 μήνες τον χρόνο παρουσίαζε έσοδα από την ενοικίαση των εγκαταστάσεων στη Χαλκιδική για παιδικές κατασκηνώσεις. Μεγάλο πλήγμα για την εταιρεία τα ιδιοκτησιακά προβλήματα που προέκυψαν κατά την αγορά του οικοπέδου στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να δημοιουργηθεί το Κέντρο Φιλοξενίας Υπερηλίκων, που δεν έγινε ποτέ», επισήμαιναν τα τότε δημοσιεύματα που αναφέρονταν στην πώληση της εταιρείας του Νίκου Γκάλη.

Από τον Μάιο του 2003 η διαπραγμάτευση των μετοχών της «Γκάλης» είχε μεταφερθεί στην Αγορά Β του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που αφορά εταιρείες με χαμηλή παραγωγική δραστηριότητα. Ακόμα και έτσι, για τον επιχειρηματία Φώτη Μανούση η εξαγορά της ήταν ένας τρόπος να μπει στο Χρηματιστήριο. Ωστόσο, η εικόνα της μετονομασμένης πλέον σε ΣΑΟΣ εταιρείας με τις πολύ χαμηλές αποδόσεις προκαλεί ερωτηματικά στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία τελικά αποφασίζει στις 4 Απριλίου 2006 να θέσει τη μετοχή της ΣΑΟΣ και πρώην Νίκος Γκάλης σε επιτήρηση – κατάσταση στην οποία βρίσκεται ως σήμερα.

«Από τότε η ΣΑΟΣ έχει βρεθεί πολλές φορές σε δεινή οικονομική κατάσταση. Επίσης πολλές φορές άφησε απλήρωτους επί μήνες τους εργαζόμενους οι οποίοι συχνά διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους με δικαστικό και απεργιακό αγώνα φέροντας ξανά στο προσκήνιο την εταιρεία ΣΑΟΣ, και για άλλη μια φορά για αρνητικό λόγο», σχολιάζουν σημερινά δημοσιεύματα που ασχολούνται με την υπόθεση του πολυήμερου αποκλεισμού της Σαμοθράκης.

Σε κάθε πάντως περίπτωση ο ίδιος ο Νίκος Γκάλης αυτονόητα δεν φέρει καμία ευθύνη για όσα συνέβησαν φέτος το καλοκαίρι στη Σαμοθράκη και το μόνο που τον συνδέει με την όλη κατάσταση και φέρνει σήμερα στο προσκήνιο το ThrakiSportS με την αφορμή όσων έχουν συμβεί, είναι ότι ουσιαστικά η εταιρεία που ο ίδιος ίδρυσε και αναγκάστηκε να πουλήσει το 2006 είναι εκείνη που είχε αναλάβει υπό τη νέα της ονομασία την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού, που φέτος παρουσίασε λόγω των βλαβών στα πλοία της τα σοβαρά προβλήματα που έγιναν θέμα ακόμα και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης…