«Η ΕΡΤ έκανε πιο ανεξάρτητη την Ξάνθη και τις άλλες ομάδες και αυτό ενοχλούσε»

Για την εμπλοκή της ΕΡΤ με τα τηλεοπτικά της Super League μίλησε ο τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, τονίζοντας ότι μάλλον το ότι οι ομάδες έγιναν ανεξάρτητες, ενόχλησε κάποιους.

Ανάμεσα στις ερωτήσεις που τέθηκαν στον Νίκο Παππά σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Documento» ήταν τα χρυσά συμβόλαια της ΕΡΤ με τις επτά ΠΑΕ, ανάμεσα στις οποίες ήταν και η Ξάνθη, καθώς ήταν πολιτικός προϊστάμενος της ΕΡΤ ο πρώην υπουργός.

Αναλυτικά το ερώτημα, όπως ακριβώς τέθηκε στην συνέντευξη και η απάντηση του πρώην υπουργού για ένα θέμα που καίει και την Ξάνθη:

– Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε στα μέσα επιρροής Μαρινάκη τα ποσά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ ΕΡΤ και ΠΑΕ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που οδήγησε την παρούσα κυβέρνηση σε επαναδιαπραγμάτευση. Το Documento αποκάλυψε ότι την περίοδο που η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια (2009-2011) ο Ολυμπιακός έλαβε από την ΕΡΤ 17.2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο περσινός πρωταθλητής ΠΑΟΚ ήταν να λάβει από το ίδιο κανάλι 7.5 εκατομμύρια για την επόμενη σεζόν. Ήταν υπερβολικά τα ποσά που είχα συμφωνηθεί επί ημερών σας ή η κυβέρνηση ξεχρεώνει γραμμάτια στήριξης;

– Την καλύτερη απάντηση σε όσους αμφισβητούν την επιλογή της ΕΡΤ να προβάλλει αγώνες των ελληνικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου έδωσαν και δίνουν οι υψηλές τηλεθεάσεις αυτών των προγραμμάτων. Τον τελευταίο χρόνο οι τηλεθεατές επανασυντονίστηκαν στη Δημόσια Τηλεόραση και εκτός από το ποδόσφαιρο έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης και στο υπόλοιπο πρόγραμμά της.

Η υψηλή τηλεθέαση, ας μην ξεχνούμε, μεταφράζεται σε καλύτερα κι ακριβότερα διαφημιστικά πακέτα, τα οποία ενισχύουν τα έσοδα της ΕΡΤ και από κει ενισχύεται και το υπόλοιπο πρόγραμμα των καναλιών της.

Πέρυσι η ΕΡΤ κλήθηκε να συμβάλει στην επίλυση ενός γόρδιου δεσμού που αν δεν επιλυόταν, δε θα ξεκινούσαν καν τα πρωταθλήματα. Φέτος η ΕΡΤ αποψιλώνεται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αφενός γιατί για τη ΝΔ δεν νοείται «δωρεάν μπάλα» για τον λαό και καλό θα είναι για την ίδια ν’ αρχίσουν οι τηλεθεατές να πληρώνουν συνδρομή για να βλέπουν ποδόσφαιρο, αφετέρου γιατί η απελευθέρωση των ομάδων από συγκεκριμένα κλειστά και ομαδικά συμβόλαια μπορεί να τις έκανε και πιο ανεξάρτητες, κάτι που ίσως ενοχλούσε. Και ο νοών νοείτω.