Απάντηση του Περέιρα στον Κούγια για την (ορθότατη) χρήση του VAR στο γκολ της Ξάνθης στα Πηγάδια

Η ΠΑΕ ΑΕΛ με επιστολή της στην ΚΕΔ έκανε λόγο για κακή χρήση του VAR στο φιλικό με την Ξάνθη, αλλά ο Μέλο Περέιρα ξεκαθάρισε ότι τηρήθηκε στο έπακρο το πρωτόκολλο.

Ο επικεφαλής της ΚΕΔ, Βίτορ Μέλο Περέιρα, εξήγησε τις λεπτομέρειες γύρω από τη χρήση του VAR, με αφορμή επιστολή διαμαρτυρίας από την ΑΕΛ για το φιλικό με την Ξάνθη.

Η θεσσαλική ΠΑΕ είχε απορίες για το γεγονός ότι ο διαιτητής δεν πήγε στο VAR για να ελέγξει το οφσάιντ στο γκολ της ακριτικής ομάδας, με τον Περέιρα να διευκρινίζει ότι αυτό δεν ήταν απαραίτητο.

Η ανακοίνωση ΚΕΔ έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια της επιστολής σας αναφορικά με το επεισόδιο που συνέβη στο 35ο λεπτό στον φιλικό αγώνα Ξάνθη-Λάρισα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα παρακάτω:

1. Σχετικά με το Πρωτόκολλο του Video Assistant Referee (VAR):

α) Όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται στο πρωτόκολλο του VAR από το Διεθνές Συμβούλιο Ποδοσφαίρου (IFAB) τηρήθηκαν στο έπακρο από τους αξιωματούχους διαιτησίας που είχαν ορισθεί, αναφορικά με το γκολ που επετεύχθη στο 35ο λεπτό του εν λόγω αγώνα.

β) Από τη στιγμή που η παράβαση offside ενός ποδοσφαιριστή στις περιπτώσεις εκείνες που έχει άμεση εμπλοκή στην εξέλιξη της φάσης (ακουμπάει, παίζει τη μπάλα κ.α.) θεωρείται και είναι αντικειμενική απόφαση, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του VAR δεν απαιτείται να γίνει επανέλεγχος από τον διαιτητή στην περιοχή ανασκόπησης (RRA) εντός του αγωνιστικού χώρου. Επομένως, ο διαιτητής σε αυτή τη περίπτωση αρκείται στην πληροφόρηση που θα λάβει από τον VAR o οποίος έχει εξετάσει ενδελεχώς τη συγκεκριμένη φάση και έχει βγάλει τα τεκμηριωμένα, πάντα βάση εικόνας, συμπεράσματα. Αντίθετα, σε περιπτώσεις που χρειάζεται να γίνει ερμηνεία (υποκειμενική απόφαση) για το αν η θέση offside ενός ποδοσφαιριστή είναι τιμωρητέα, τότε ο διαιτητής οφείλει να επανεξετάσει ο ίδιος τη φάση και θα είναι εκείνος που θα αποφασίσει αν η εμπλοκή του ποδοσφαιριστή θα πρέπει να τιμωρηθεί ή όχι.

γ) Σχετικά με τη συγκεκριμένη φάση, ο βοηθός διαιτητή, ως όφειλε, σήκωσε τη σημαία μετά την επίτευξη τέρματος και ο διαιτητής υπέδειξε σε θέση offside τον παραβάτη ποδοσφαιριστή. Ο VAR με τη σειρά του, ξεκίνησε τη διαδικασία ελέγχου της εγκυρότητας του τέρματος και μετά την απαραίτητη επεξεργασία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το τέρμα λανθασμένα είχε ακυρωθεί ως offside. Στη συνέχεια ενημέρωσε τον διαιτητή σχετικά με το συμπέρασμα του (αντικειμενική απόφαση) και εκείνος ως όφειλε άλλαξε την απόφασή του και κατακύρωσε το τέρμα.

2) Επιπλέον, όπως γνωρίζετε ήδη, στις 13/8 διεξήχθη στο AEL FC Arena παρουσία όλου του τεχνικού επιτελείου και των ποδοσφαιριστών της ομάδος σας παρουσίαση από την ΚΕΔ του συστήματος του VAR, καθώς και των τροποποιήσεων του Κανονισμού Διαιτησίας, όπου αναλύθηκε διεξοδικά το παραπάνω συμβάν σε όλους τους συμμετέχοντες, οι οποίοι κατανόησαν πλήρως και αποδέχτηκαν τις εξηγήσεις που δόθηκαν για την ορθότητα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε.

3) Θα θέλαμε τέλος να σας γνωστοποιήσουμε ότι η ΚΕΔ είναι διατεθημένη να συνεχίσει να σας ενημερώνει όσο περισσότερο γίνεται, όπως άλλωστε κάνει από την έναρξη της διαδικασίας, ώστε να καταστεί σαφές σε όλους ποιες είναι οι σωστές διαδικασίες και να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρανόηση ή παρερμηνεία.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το VAR αποτελεί ένα άκρως σημαντικό project για ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο, και ενώ βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια της διαδικασίας εφαρμογής του, θα θέλαμε, δοθείσης της ευκαιρίας, να καλέσουμε εσάς, καθώς και όλους τους υπόλοιπους εμπλεκομένους, ώστε να αντιμετωπίσουμε το εγχείρημα επιδεικνύοντας τη δέουσα επιείκεια, δίνοντας έτσι το χρόνο και την ηρεμία που απαιτείται ώστε να εξασφαλιστεί όσο μεγαλύτερη ομαλότητα γίνεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Εν κατακλείδι, τέτοιου είδους απορίες και ερωτήσεις που αναδεικνύονται διευκολύνουν και οδηγούν στην εμπέδωση αλλά και στην αφομοίωση κάθε κανούριου εκπαιδευτικού αντικειμένου στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι».