Ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΑΜΑΘ Νίκος Νικολόπουλος για τον (μη) ερχομό της Εθνικής στη Θράκη, το νέο πρωτάθλημα και την κόντρα με τους διαιτητές

Συνέντευξη στον Γιάννη Καρτάλη

Το κεντρικό άρθρο του ThrakiSportS την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με την απουσία της Εθνικής Ανδρών αλλά και άλλων μπασκετικών διοργανώσεων από την Θράκη τα τελευταία χρόνια, αλλά και οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σχετικά με τους λόγους που γίνεται αυτό, αποτέλεσαν την αφορμή να αναζητηθούν οι κατάλληλες απαντήσεις από το πιο κατάλληλο πρόσωπο.

Ο λόγος για τον πρόεδρο της ΕΚΑΣΑΜΑΘ και μέλος του ΔΣ της ΕΟΚ Νίκο Νικολόπουλο, ο οποίος επιβεβαιώνει μάλιστα μέσα από τη συνέντευξή του ότι υπήρξε φέτος η πρόθεση να έρθει ξανά η Εθνική Ανδρών στην Ξάνθη πριν το Παγκόσμιο της Κίνας, αλλά το θέμα κόλλησε στην απουσία κλιματισμού στο κλειστό Φίλιππος Αμοιρίδης, ζήτημα που επισημάνθηκε και κατά την παρουσία της τέσσερα χρόνια πριν αλλά δεν λύθηκε ποτέ από την απερχόμενη δημοτική αρχή.

Ο Νίκος Νικολόπουλος υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Βασιλακόπουλος αγαπά την Θράκη, κάνει λόγο για ηθελημένη παρερμηνεία από διάφορους κύκλους των δηλώσεών του πριν τον τελικό Αρη-ΠΑΟ το 2017, αποκαλύπτει ότι ποτέ επισήμως η δημοτική αρχή Ξάνθης δεν διεκδίκησε τον συγκεκριμένο τελικό ενώ σχολιάζει και τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το ενδεχόμενο μεταφοράς στην ΑΜ-Θ της έδρας ομάδας της Basket League.

Με ειλικρίνεια υποστηρίζει ότι η Θράκη αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να σηκώσει ομάδα της Α1 Ανδρών. Σε σχέση με το πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΑΜΑΘ υπεραμύνεται της απόφασης να διεξάγεται σε μια Κατηγορία υποστηρίζοντας ότι αυτό ήταν ένα μέτρο προς την κατεύθυνση της ανακούφισης των ομάδων και της διευκόλυνσης των παραγόντων τους, ενώ αιχμηρά βέλη αφήνει κατά του προέδρου του Συνδέσμου Διαιτητών Θράκης Δημητρη Μιχέλη, εκφράζοντας την άποψη ότι όσο ο ίδιος είναι πρόεδρος δύσκολα θα εξομαλυνθούν οι σχέσεις με την Ένωση.

Θ.S: Tέτοιες μέρες πριν τέσσερα χρόνια η Ξάνθη και όλη η Περιφέρεια ΑΜ-Θ κινούνταν στους ρυθμούς της Εθνικής και ήταν γενική η αίσθηση ότι όλοι έμειναν ευχαριστημένοι. Γιατί δεν ξαναήρθε από τότε η Εθνική Ανδρών στα μέρη μας και πηγαίνει συνέχεια στο Ηράκλειο;

Ναι πράγματι αναπολούμε όλοι εκείνη τη περίοδο που η Εθνική Ομάδα των Ανδρών βρέθηκε στη Ξάνθη. Ήταν ένα καταπληκτικό τριήμερο που είχε αγκαλιάσει κόσμος από όλη την ευρύτερη περιοχή. Και εγώ προσωπικά ήμουν αισιόδοξος ότι πάλι θα μπορούσαμε να ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές, το διεκδίκησα μάλιστα, αλλά δυστυχώς διαψεύστηκα.

Θ.S: Δηλαδή για παράδειγμα θα μπορούσε το Aegean Cup που έγινε στα Δύο Αοράκια να έχει φιλοξενηθεί στην Ξάνθη;

Όταν γινόταν στην Ομοσπονδία ο σχεδιασμός των φιλικών για φέτος το καλοκαίρι πριν το Παγκόσμιο, ένα τουρνουά το ζήτησα για την Ξάνθη και ξεκίνησα τις ενέργειες για να διασφαλίσω τα απαραίτητα για την διοργάνωση μετά και τη σύμφωνη γνώμη της Ομοσπονδίας. Αυτό εκ των πραγμάτων θα ήταν το Aegean, αφού το Ακρόπολις γίνεται στην Αθήνα.

Θ.S: Και γιατί δεν ήρθε;

Μια βασική προϋπόθεση για τη διεξαγωγή του εδώ, ήταν η ύπαρξη κλιματισμού στο Φίλιππος Αμοιρίδης μιας και το 2015 όλοι δεινοπάθησαν και περισσότερο οι παίκτες. Αφού εξάντλησα όλες τις πιθανότητες σε συζητήσεις με την σημερινή Δημοτική Αρχή και αφού διαπίστωσα ότι κλιματισμό το γήπεδο δεν θα είχε, όπως δεν έχει ακόμη, έδωσα ο ίδιος αρνητική απάντηση και έτσι το τουρνουά πήγε στην Κρήτη, η οποία διαθέτει υπέροχο γήπεδο, άρτιες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και πολιτικές αρχές με μεράκι και όραμα για τον τόπο τους.

Θ.S: Τι πρέπει να γίνει άμεσα από εδώ και στο εξής ώστε να μην χαθούν άλλες τέτοιες ευκαιρίες;

Ν.Ν: Θα πρέπει οι πολιτικές Αρχές να δώσουν βαρύτητα στον Αθλητισμό. Να καταλάβουν ότι υπάρχει και αθλητικός τουρισμός με πολλά οφέλη για την πόλη. Να δώσουν κίνητρα και οράματα στους νέους και να εκμεταλλευτούν τις υποδομές που υπάρχουν, αφού πρώτα τις εκσυγχρονίσουν με τα στοιχειώδη και απαραίτητα βάσει των προδιαγραφών της FIBA.

Θ.S: Υπάρχει ενδεχόμενο να δούμε τον επόμενο χρόνο την Εθνική Ανδρών ή έστω και ομάδες μικρότερων ηλικιακών κατηγοριών στα μέρη μας; Και δεν εννοώ μόνο την Ξάνθη…

Ν.Ν: Θα μπορούσαμε υπό προϋποθέσεις να διεκδικήσουμε ακόμα και κάποιο παράθυρο από τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ, αλλά σας ανέφερα και πριν ποιο είναι το βασικό πρόβλημα. Γήπεδο άλλο, εκτός της Ξάνθης δεν υπάρχει προκειμένου να φιλοξενηθεί η Εθνική Ομάδα των Ανδρών. Τα υπόλοιπα μεγάλα και σύγχρονα της περιοχής, της Δράμας, της Καβάλας και της Ορεστιάδας για παράδειγμα, θα πρέπει να ελεγχθούν αν τηρούν τις προδιαγραφές που σας ανέφερα πριν προκειμένου να αναλάβουν όμως κάποια μικρότερη διοργάνωση. Αλλά πριν μπούμε στη διαδικασία να διεκδικήσουμε κάτι θα πρέπει να αποδείξουν και οι τοπικές αρχές ότι το θέλουν.

Θ.S: Και αυτά που θέλαμε όμως δεν ήρθαν! Για παράδειγμα, πολλή σκόνη είχε σηκωθεί με την μη διεξαγωγή του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας το 2017 στην Ξάνθη, ανάμεσα σε Αρη και Παναθηναϊκό. Είχε δημιουργηθεί και ένα ζήτημα με κάτι δηλώσεις του προέδρου Γ. Βασιλακόπουλου. Αλήθεια, είναι κίνδυνος ή απειλή η μειονότητα για την διεξαγωγή τέτοιων αγώνων στη Θράκη;

Ν.Ν: Δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος ούτε και απειλή και ουδέποτε ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε τέτοιο θέμα. Αν πίστευε κάτι τέτοιο δεν θα συνηγορούσε να έρθει η Εθνική Ομάδα το 2015 ούτε φυσικά για φέτος το καλοκαίρι, που σας ανέφερα προηγουμένως. Ο Πρόεδρος αγαπάει τη Θράκη, νοιάζεται για την ανάπτυξη του μπάσκετ στην περιοχή μας, αλλά έπεσε θύμα κάποιων που παραποίησαν τις δηλώσεις του για δικούς τους λόγους. Πάντως και να υπήρχε αυτή η πιθανότητα το παιχνίδι δεν μπορούσε να γίνει, λόγω ατελειών του γηπέδου αφενός και αφετέρου δεν γνωρίζουμε αν η δημοτική αρχή το παραχωρούσε, καθώς κανένας δεν την είχε ρωτήσει. Υπήρξε πολύς ντόρος λοιπόν για κάτι που δεν είχε καν πέσει στο τραπέζι επίσημα αλλά βρέθηκε στο προσκήνιο επειδή εξυπηρετούσε κάποιους.

Θ.S: Συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την μεταφορά της έδρας του ΑΣ Ξάνθη στην Αμαλιάδα και τον Κόροιβο, που στην συνέχεια αγωνίστηκε μέχρι και στην Basket League. Μπορεί η Ξάνθη και συνολικά η Θράκη να αντέξει ομάδα στα μεγάλα σαλόνια;

Ν.Ν: Όχι, δυστυχώς. Για παράδειγμα, οι γειτονικές Καβάλα και Δράμα είχαν μια αξιοπρεπή παρουσία στην Α1 αλλά στην συνέχεια, αποχωρώντας οι αιμοδότες, οι ομάδες αυτές έχασαν τη δυναμική τους. Ετσι συμβαίνει πάντα με τις επαρχιακές ομάδες, όταν οι τοπικές κοινωνίες αρκούνται στο παιχνίδι του Σαββατοκύριακου και μετά όλη τη βδομάδα στην κριτική…

Θ.S: Αλήθεια, πώς σχολιάζετε τις φήμες των τελευταίων ημερών για ενδεχόμενη μεταφορά της έδρας του Πανιωνίου στην Δράμα, κάτι που ίσως φέρει ξανά αγώνες της Α1 Ανδρών στα διοικητικά όρια της ΕΚΑΣΑΜΑΘ;

Ν.Ν: Δεν θα επέτρεπα στον εαυτό μου να μπει καν στη διαδικασία να σκεφτεί κάτι τέτοιο, με δεδομένο ότι κάτι, κάποιος έγραψε, και τρέχουν όλοι πίσω από την είδηση. Πάντως, για να ολοκληρώσω και όσα ανέφερα στην προηγούμενη ερώτησή σας, είναι μεγάλη κουβέντα αν μπορεί η περιοχή μας να αντέξει ομάδα στην Α1 αλλά πεποίθησή μου είναι πως όχι, σύμφωνα με τα ισχύοντα αυτή τη στιγμή.

Θ.S: Σας προβληματίζει το γεγονός ότι και σε εθνικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο ολοένα και περισσότερες ομάδες δείχνουν να εγκαταλείπουν; Τι μπορεί να κάνει η ΕΚΑΣΑΜΑΘ σε επίπεδο διοίκησης για να διορθωθεί αυτό;

Ν.Ν: Σίγουρα με προβληματίζει το γεγονός αλλά οι Ενώσεις δεν μπορούν να βρουν χρήματα και μεράκι για τις ομάδες,γιατί από εκεί δυστυχώς ξεκινούν τα προβλήματα. Βέβαια το οικονομικό είναι μεγάλο πρόβλημα σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις των αθλητών, και σε συνδυασμό με την πιθανή έλλειψη της παραγοντικής διάθεσης που σίγουρα πολλές φορές επηρεάζεται από τον οικονομικό παράγοντα οδηγούν τις ομάδες στον μαρασμό. Εμείς εδώ στην ΕΚΑΣΑΜΑΘ θέλουμε να πιστεύουμε ότι προσπαθούμε να αφουγκραζόμαστε την γνώμη των παραγόντων και να συμβάλλουμε στην επίλυση των προβλημάτων.

Θ.S: Πώς όμως; Παλιότερα υπήρχαν περισσότερες κατηγορίες στο Πρωτάθλημα Ανδρών της ΕΚΑΣΑΜΑΘ, τώρα εξαιτίας έλλειψης ομάδων, όλες είναι σε μία. Υπάρχει σκέψη να αλλάξει από την μεθεπόμενη σεζόν το μοντέλο διεξαγωγής του πρωταθλήματος;

Ν.Ν: Όχι, το αντίθετο μάλιστα. Μια τέτοια κίνηση συμβολής στην επίλυση των προβλημάτων ήταν η κατάργηση των δύο κατηγοριών που υπήρχαν και η δημιουργία μίας. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στις ομάδες να κάνουν περισσότερα παιχνίδια, να μην έχουν το φόβο του υποβιβασμού, οπότε εκλείπουν φαινόμενα βίας κλπ, να χρησιμοποιήσουν πολλά νέα παιδιά εξ αιτίας αυτού του γεγονότος και να μην έχουν μεγάλες μετακινήσεις και κατ’ επέκταση έξοδα. Θεωρώ οτι είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο το οποίο οι ομάδες το αποδέχθηκαν και τους αρέσει. Οι αδύναμες ομάδες παίζουν τα παιχνίδια τους και οι ισχυρές μέσα από ένα ορθό πρωτάθλημα κυνηγούν τους στόχους τους.

Θ.S: Οι σχέσεις με τον Σύνδεσμο Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Θράκης έχουν πλέον εξομαλυνθεί; Γιατί για μεγάλο διάστημα έδειχνε να υπάρχει ψυχροπολεμικό κλίμα ανάμεσά σας...

Ν.Ν: Η σχέση μας με τον Σύνδεσμο Θράκης, θέλουμε να είναι εφάμιλλη της σχέσης που έχουμε με τους άλλους δύο Συνδέσμους, αυτούς της Ανατολικής Μακεδονίας και των Σερρών. Δυστυχώς οι ιδιαιτερότητες του προέδρου του Συνδέσμου Θράκης την εμποδίζουν και πεποίθηση μου είναι ότι αυτό δεν πρόκειται να εκλείψει όσο θα είναι ο ίδιος πρόεδρος, ο οποίος κατά την ταπεινή μου άποψη ζει και αναπνέει για την ίντριγκα. Πάντως εκτίμηση μου είναι ότι περισσότερο κακό κάνει στους διαιτητές του Συνδέσμου του, εκτός αυτών βέβαια που φροντίζει περισσότερο, παρά στην Ένωση.

Θ.S: Από φέτος εφαρμόζεται και στο μπάσκετ η Κάρτα Υγείας, κάτι που ομολογουμένως όμως μπορεί να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό ερασιτεχνικών σωματείων. Θεωρείται πως το νέο μέτρο κινείται προς την σωστή κατεύθυνση;

Ν.Ν: Πάντα το σωματείο είχε την υποχρέωση της Ιατρικής φροντίδας των αθλητών και θεωρώ ότι η κάρτα υγείας είναι ένα πολύ σωστό μέτρο που έπρεπε να έχει ισχύσει νωρίτερα μιας και αφορά νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και πρέπει να είναι κατοχυρωμένα απέναντι σε διάφορους κινδύνους αλλά και μεγαλύτερους που αθλούνται χωρίς να δίνουν βαρύτητα στο υπέρτατο αγαθό την υγεία.

Θ.S: Αλήθεια, ποιο είναι κατα τη γνώμη σας το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτήν την στιγμή τα σωματεία της ΕΚΑΣΑΜΑΘ και πως μπορεί η Ένωση να δώσει λύσεις σε αυτό;

Ν.Ν: Το απάντησα και πριν νομίζω. Ασφαλώς το οικονομικό σε συνδυασμό με την έλλειψη πολλών παραγόντων που να έχουν το μεράκι να τρέξουν. Αλλά ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τους διευκολύνουμε, θα το κάνουμε. Για παράδειγμα, φέτος αποφασίσαμε να αφήσουμε ελεύθερη τη συμμετοχή των μικρότερων ηλικιακά παικτών στο Εφηβικό πρωτάθλημα ενώ επιτρέπονταν μόνο 4 αθλητές . Έτσι πιστεύαμε ότι περισσότερες ομάδες θα είχαν συμμετοχή όπως και έγινε,και παράλληλα αυτό υιοθετήθηκε και από την Ομοσπονδία και έτσι οι ομάδες θα μπορούν στο πρωτάθλημα να έχουν πλήρεις ομάδες, μιας και οι έφηβοι όπως είχαμε διαπιστώσει, μετά τα Χριστούγεννα εγκατέλειπαν τις ομάδες τους, και έδιναν βαρύτητα στις επερχόμενες εισαγωγικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ. Μαγικά ραβδάκια δεν υπάρχουν αλλά πάντα η πόρτα της Ένωσης είναι ανοιχτή και σε προτάσεις και σε ιδέες που μπορούν να υλοποιηθούν. Επίσης φέτος αποφασίσαμε να αφήσουμε ελεύθερη τη συμμετοχή των μικρότερων ηλικιακά παικτών στο Εφηβικό πρωτάθλημα ενώ επιτρέπονταν μόνο 4 αθλητές . Έτσι πιστεύαμε ότι περισσότερες ομάδες θα είχαν συμμετοχή όπως και έγινε,και παράλληλα αυτό υιοθετήθηκε και από την Ομοσπονδία και έτσι οι ομάδες θα μπορούν στο πρωτάθλημα να έχουν πλήρεις ομάδες, μιας και οι έφηβοι όπως είχαμε διαπιστώσει, μετά τα Χριστούγεννα εγκατέλειπαν τις ομάδες τους, και έδιναν βαρύτητα στις επερχόμενες εισαγωγικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ. 

Θ.S: Ποιο το μήνυμα λοιπόν που θα ήθελε, κλείνοντας αυτήν την συνέντευξη, να δώσει ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΑΜΑΘ στους παράγοντες, τους προπονητές και τους παίκτες των ομάδων ενόψει της έναρξης της νέας αγωνιστικής περιόδου;

Ν.Ν: Όχι μόνο στους ανθρώπους του μπάσκετ αλλά σε όλους τους εμπλεκόμενους με τον αθλητισμό θέλω να ευχηθώ να πετύχουν τους στόχους τους δουλεύοντας με μεράκι και υπευθυνότητα, μακριά από ακρότητες και αθέμιτα μέσα…