Πρόστιμο 100 ευρώ ανά αγώνα για κάθε ομάδα των ΕΠΣ Έβρου, Θράκης και Ξάνθης αν δεν έχει πιστοποιημένο προπονητή

Σημαντικές ανακατατάξεις στο τοπικό ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο προκαλεί ο νέος Κανονισμός Προπονητών του 2019 που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη 6 Αυγούστου από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Μια προσεκτική ανάγνωση σε αυτόν οδηγεί στην διαπίστωση ότι πλέον όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία, ακόμα και στις κατώτερες κατηγορίες, οφείλουν να έχουν πιστοποιημένους προπονητές ενώ πλέον καταργείται η λογικη του παίκτη – προπονητή.

Σύμφωνα με το άρθρο 5 δικαίωμα εργασίας σε ομάδες Super League 1, Super League 2 και Football League έχουν όσοι διαθέτουν δίπλωμα UEFA PRO. Στη Γ’ Εθνική οι προπονητές οφείλουν να έχουν δίπλωμα UEFA Α τουλάχιστον. Στις Μεικτές Ομάδες Ενώσεων, την Α’ Εθνική Γυναικών και τις ανώτερες κατηγορίες των τοπικών πρωταθλημάτων, εν προκειμένω τις Α’ ΕΠΣ Έβρου, Α’ ΕΠΣ Θράκης και Α’ ΕΠΣ Ξάνθης απαιτείται οι προπονητές να έχουν δίπλωμα UEFA B τουλάχιστον. Τέλος, UEFA C οφείλουν να έχουν οι προπονητές σε όλες τις άλλες ομάδες στις μικρότερες κατηγορίες τω τοπικών πρωταθλημάτων.

Οι νεοφώτιστες ομάδες δύνανται να ξεκινήσουν το πρωταθλημα με τους προπονητές που είχαν, εφόσον αυτοί πληρούν τα κριτήρια να ειναι προπονητές στο πρωτάθλημα από το οποιο ανήλθαν. Στους προπονητές απαγορεύεται να είναι ταυτόχρονα σε δύο ή περισσότερες ομαδες, με εξαίρεση αν αυτές είναι η μια ανδρική και η άλλη γυναικεία ή μεικτη. Όλοι οι προπονητές οφείλουν να έχουν ταυτότητα που εκδίδεται από την ΕΠΟ και αναθεωρείται ανά τριετία. Επίσης, δελτίο πιστοποίησης που εκδίδεται από την ΕΠΟ για πανελλήνια πρωταθλήματα και την κάθε ΕΠΣ για τα τοπικά.

Στις ΕΠΣ που δεν υπάρχει επαρκής αριθμός προπονητών με δίπλωμα που απαιτείται, η ΕΠΣ μπορεί να απευθύνει ερώτημα στην Τεχνική Επιτροπή της ΕΠΟ, η οποία θα αποφασίζει αυτή σχετικά για την επίλυση του ζητήματος. Το κάθε ιδιωτικό συμφωνητικό ή σύμβαση πρόσληψης προπονητή υποβάλλεται, υποχρεωτικά στην αρμόδια ΔΟΥ ή ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής ΤΑΧΙS, επίσημο δε αντίγραφο αυτού με το αποδεικτικό υποβολής, κατατίθεται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την υπογραφή του για μεν τις Εθνικές κατηγορίες στην ΕΠΟ, για δε τα τοπικά πρωταθλήματα, στην οικεία ΕΠΣ ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το ιδιωτικό συμφωνητικό πρόσληψης είναι απαραίτητο για την έκδοση δελτίου πιστοποίησης εισόδου στην τεχνική περιοχή.

Από εκεί και πέρα, από την στιγμη που είναι υποχρεωτική η παρουσία πιστοποιημένου προπονητή, θεσπίζονται και κυρώσεις στις ομάδες που δεν έχουν και οι οποίες είναι οικονομικές και αρκετά τσουχτερές. Συγκεκριμένα, για τις ομάδες των τοπικών πρωταθλημάτων οποιασδήποτε κατηγορίας η απουσία πιστοποιημενου προπονητή συνεπάγεται πρόστιμο 100 ευρώ ανά αγώνα. Για τις ομάδες της Γ’ Εθνικής το πρόστιμο φτάνει τα 500 ευρώ ανά αγώνα αν δεν έχουν προπονητή UEFA A τουλάχιστον, ενώ γεωμετρικά το πρόστιμο αυξάνεται στα 2.000 ευρώ, στα 4.000 ευρώ και στα 10.000 ευρώ ανά αγώνα για τις ομάδες Football League. Super League 2 και Super League 1 αντίστοιχα που δεν έχουν πιστοποιημένο προπονητή που για τις επαγγελματικές κατηγορίες οφείλει να είναι UEFA Pro, όπως προαναφέρθηκε.