Γιατί ο Νέστος Χρυσούπολης προηγείται της Καλαμάτας στο ζήτημα της ανόδου στη Football League

Ο Νέστος Χρυσούπολης των πολλών Θρακιωτών είναι με το ένα πόδι στη Β’ Εθνική, αφήνοντας μάλιστα κενή μια θέση στον όμιλο των θρακιώτικων ομάδων στη Γ’ Εθνική. Οφείλουν απλά να γίνουν δυο βήματα για αυτό.

Το δεύτερο είναι να αποδεχθεί την σχετική πρόσκληση το διοικητικό του συμβούλιο, με τους ανθρωπους του ήδη να έχουν ενημερώσει αρμοδίως την ΕΠΟ ότι επιθυμούν την άνοδο. Το πρώτο είναι να ξεπεραστεί το εμπόδιο της ένστασης της Καλαμάτας, που υποστηρίζει ότι οφείλει αυτή να ανέβει.

Για την ακρίβεια, τίθεται ζήτημα ερμηνείας στον ΚΑΠ για τα δύο εισιτήρια που έμειναν κενά και αναζητούν κάτοχο στο νέο πρωτάθλημα της Football League, μετά την απόσυρση του Ηρακλή και το Κρόνου Αργυράδων από το εν λόγω πρωταθλημα και την ανάγκη που προέκυψε να συμπληρωθούν οι ομάδες.

Τέσσερις ομάδες της Γ’ Εθνικής διεκδικούν δύο θέσεις και για το θέμα έχει ζητηθεί η συνδρομή της νομικής υπηρεσίας της ΕΠΟ προκειμένου να ξεκαθαριστεί ποιοι εκ των Καλαμάτας, Νίκη Βόλου, Νέστου Χρυσούπολης και Αιολικού που ηττήθηκαν στα ισάριθμα μπαράζ ανόδου θα προβιβαστούν στις επαγγελματικές κατηγορίες.

Η επιτροπή της Γ’ Εθνικής επισήμως δεν πήρε θέση λόγω…. ασάφειας και παρέπεμψε την υπόθεση στο νομικό τμήμα της Ομοσπονδίας και αναμένεται η ετυμηγορία στην αυγή της εβδομάδας. Κάθε πρόβλεψη θα θεωρηθεί παρακινδυνευμένη ωστόσο νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι πιαθνότητες της Καλαμάτας είναι λίγες και σε κάθε περίπτωση ο Νέστος καλό θα ήταν να προετοιμάζεται για την Football League.

Το αρ. 20 παρα 16 του ΚΑΠ αναφέρει:

«Στην περίπτωση κατά την οποία ένα πρωτάθλημα διεξάγεται σε δύο ή περισσότερους ομίλους και για τον λόγο αυτό δεν είναι δυνατή η ενιαία βαθμολογική κατάταξη των ομάδων στην τελική σειρά βαθμολογίας του
πρωταθλήματος, ισχύουν τα αντίστοιχα κριτήρια ισοβαθμίας των
διεξαγόμενων με ομίλους πρωταθλημάτων της UEFA και συγκεκριμένα:
α) Οι περισσότεροι βαθμοί που έχουν συγκεντρώσει στους αγώνες με τις
ομάδες του ομίλου τους
β) Η μεγαλύτερη διαφορά τερμάτων από τους αγώνες με τις ομάδες του
ομίλου τους.
γ) Τα περισσότερα τέρματα που έχουν πετύχει στους αγώνες με τις
ομάδες του ομίλου τους.
δ) Τα περισσότερα εκτός έδρας τέρματα που έχουν πετύχει στους αγώνες με τις ομάδες του ομίλου τους.
ζ) Στην περίπτωση που οι όμιλοι δεν έχουν ίδιο αριθμό ομάδων,
(ορίζονται αυτοί και) υπολογίζονται οι βαθμοί με ίσο αριθμό ομάδων
αφαιρουμένων των βαθμών που κέρδισαν οι υποψήφιες, των οποίων ο
όμιλος έχει περισσότερες ομάδες, με τον τελευταίο/ους (ανάλογα) της
κατάταξης του ομίλου.
στ) Κλήρωση».

Το κομμάτι αυτό αφορά στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος που πραγματοποιήθηκε σε ομίλους. Σύμφωνα με αυτό Nίκη Βόλου και Νέστος Χρυσούπολης έχουν δικαιώμα ανόδου με 69β. και 65β. αντίστοιχα. Αντίθετα η Καλαμάτα που συγκέντρωσε στο περσινό πρωτάθλημα 63 βαθμούς στον όμιλό της, δεν έχει ελπίδες ανόδου.

Ωστόσο η «Μαύρη Θύελλα» επικαλούμενη επίσης το άρθρο 20 παρ. 2 τονίζει πως οι αγώνες κατάταξης, τα μπαράζ δηλαδή, αποτελούν ξεχωριστό πρωτάθλημα με δική τους βαθμολογία. Με βάση αυτήν την λογική μπαίνει στο κόλπο και ο Αιολικός καθώς αυτές οι δύο ομάδες είχαν καλύτερη βαθμολογία στα… μπαράζ. Συγκεκριμένα: Καλαμάτα 3 (αφού πέτυχε μια νίκη), Αιολικός 1, Νέστος Χρυσούπολης 1, Νίκη Βόλου 0.

Αρχικα, όπως διευκρινίζει το pamempala, αξίζει να σημειωθει ότι υπάρχει ενα αρθρο στον ΚΑΠ για τη δηλωση συμμετοχής το οποίο αναφέρει πως καλύπτονται τα κενά στη Β’ Εθνική από τη Γ’ Εθνική.

«Αν μία ή περισσότερες από τις δικαιούμενες να προβιβασθούν ομάδες από την Γ’ Ερασιτεχνική στην Β΄ Εθνική Επαγγελματική κατηγορία δεν καταφέρουν να συστήσουν ΠΑΕ ή ομοίως δεν λάβουν την προβλεπόμενη αδειοδότηση, εφόσον αυτή απαιτείται για τον προβιβασμό τους τότε το δικαίωμα για προβιβασμό αποκτούν οι τέσσερεις (4) αμέσως επόμενες στην σειρά κατάταξης – μετά τον προβιβασμό των προβλεπόμενων – του μίνι πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής Ερασιτεχνικής Κατηγορίας και σύμφωνα με την σειρά κατάταξής τους και με τους ίδιους κανόνες».

Σε συνέχεια της αντίδρασης της Καλαμάτας, αν παρατηρήσει κανείς το το άρθρο 20 παρ. 2 τότε θα διαπιστώσει πως αφορά στην επικύρωση της βαθμολογίας και όχι στα μπαράζ των προβιβασμών που δεν έχουν καμία βαθμολογία και δεν επικυρώνεται κατά συνέπεια οποιαδήποτε βαθμολογία.

Ωστόσο, εντός της επιστολής που απέστειλε η επίσημη Καλαμάτα στον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και την ΕΠΟ αναφέρεται με βάση το άρθρο 20 παρ. 2 πως «στην προκειμένη περίπτωση έχουμε ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, επικύρωση της τελικής βαθμολογίας και στην συνέχεια αυτή που μετράει για την άνοδο των ομάδων στην παραπάνω κατηγορία είναι η βαθμολογία των αγώνων μπαράζ και σ´αυτή έχουμε την εξής κατάταξη: ΚΑΛΑΜΑΤΑ 3 βαθμοί, ΑΙΟΛΙΚΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ 1 βαθμός, ΝΕΣΤΟΣ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ 1 βαθμός, ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ 0 βαθμοί».

Στην ουσία της υπόθεσης και σε απλά ελληνικά, τα μπαράζ τα οποία έγιναν την περασμένη σεζόν δεν ήταν σε ομίλους, αλλά διπλοί αγώνες ανόδου. Παράλληλα και σε ό,τι αφορά τις… ερμηνείες Καλαμάτα, Νίκη Βόλου και Νέστος ήταν σε όμιλο με περισσότερες ομάδες, σε αντίθεση με τον Αιολικό. Γενικά, η κοινή λογική αναφέρει ότι ο Νέστος Χρυσούπολης ήδη έχει ανέβει στη Β’ Εθνική. Το νομικό πλαίσιο με τις διαφορετικές ερμηνείες θα ξεκαθαρίσει μέσα στην εβδομάδα. Το ερώτημα είναι αν θα αποδεχθεί ο Νέστος την πρόσκληση της ανόδου και αν θα προλάβει να τρέξει τις διαδικασίες για την σύσταση ΠΑΕ.