Αθλητάμπουρας: Ο προπονητής που ανακοινώθηκε χωρίς να συμφωνήσει και οι παράνομες προπονήσεις

Ομάδα της Θράκης που αγωνίζεται στα εθνικά πρωταθλήματα, με μεγάλη ιστορία και φανατικό κοινό, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την επικείμενη κάθοδό της στο πρωτάθλημα. Αυτό είναι γνωστό. Εκείνο που ωστόσο δεν είναι γνωστό είναι ότι πιθανότατα εκτός από παίκτες (που δεν έχει), ίσως σύντομα κληθεί να αναζητά και… προπονητή. Αν κατέβει τελικά στο πρωτάθλημα.

Πριν λίγες ημέρες η διοίκηση ανακοίνωσε το όνομα του τεχνικού. Ωστόσο αυτό ήταν κάτι που δεν το γνώριζε ο ίδιος ο τεχνικός. Βρέθηκε με μέλη της νέας διοίκησης, συμφώνησε να βοηθήσει αλλά μέχρι εκεί. Χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες, για παράδειγμα σε σχέση με την στελέχωση του ρόστερ. Αυτό θα καθοριζόταν σε επόμενη συνάντηση, οπότε και θα ρυθμίζονταν οι λεπτομέρειες της νέας σχέσης. Ωστόσο πριν συμβεί αυτό, η διοίκηση βγήκε και ανακοίνωσε το όνομά του, εκτιμώντας προφανώς ότι αυτό θα δώσει ώθηση και στα διαρκείας που ήδη έχουν τεθεί σε κυκλοφορία.

«Αλλο είπαμε, άλλο έκαναν, εκθέτουν εμένα και το όνομά μου», φέρεται να έχει πει ο προπονητής στον στενό του κύκλο. Δεν βγαίνει να πει τίποτα δημόσια, για να μην βρεθεί από ήρωας που προσπαθεί να σώσει μια κατάσταση, κατηγορούμενος ως «προδότης» σε μια δύσκολη στιγμή του συλλόγου. Εχει ζητήσει να γίνουν μια σειρά από πράγματα άμεσα. Διαφορετικά, εκεί μετά τον Δεκαπενταύγουστο, αναμένεται να αποχωρήσει. «Δεν πρόκειται να αφήσω το όνομά μου να εξευτελίζεται επειδή οι άνθρωποι είναι ερασιτέχνες», προσθέτει στο φιλικό του περιβάλλον, εκφράζοντας έντονα την απαισιοδοξία του για το αν η ομάδα θα καταφέρει τελικά να κατέβει στο πρωτάθλημα.

* * * * *

Συμπληρώνεται δεκαήμερο από την έλευση του Αυγούστου και είναι εντελώς μπερδεμένα τα πράγματα με τις προπονήσεις. Άλλες ομάδες έχουν ξεκινήσει προετοιμασία, άλλες ακόμα όχι. Και αυτό δεν αφορά μόνο τα τοπικά πρωταθλήματα αλλά ακόμα και τις εθνικές κατηγορίες. Πάρτε για παράδειγμα την Γ’ Εθνική. Οι τρεις ομάδες της Ξάνθης έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό (Ορφέας, Αρης Αβάτου και Ηρακλής Ζυγού). Αντιθέτως, στον Ιασμο και στην Αλεξανδρούπολη ακόμα δεν έχει γίνει η πρώτη προπόνηση. Και πως να γίνει, όταν καλά καλά σε αυτές τις ομάδες δεν ξέρουμε το ρόστερ.

Αντίστοιχο πρόβλημα έχουμε όμως και στα ερασιτεχνικά. Στην Ξάνθη, παρασυρμένοι ίσως από τις ομάδες των εθνικών κατηγοριών, οι ομάδες κουτσά στραβά έχουν ξεκινήσει προετοιμασία. Στην Ροδόπη κάτι τέτοιο αποτελεί άγνωστη λέξη. Το ίδιο και στον Έβρο, με εξαίρεση μια δυο εξαιρέσεις, όπως ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης και ο Ορέστης Ορεστιάδας που έχουν από νωρίς υποχρεώσεις με Κύπελλο Ελλάδας και Super Cup.

Βέβαια επειδή μιλάμε για ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, ίσως είναι και κομματάκι παράλογο να ξεκινούν στις τοπικές ομάδες οι προετοιμασίες δύο μήνες πριν την έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων. Οι διαφορές που φαίνονται από νομό σε νομό είναι χαώδεις και αρκεί μια σύγκριση στους τρεις νομούς της Θράκης για να φανεί η διαφορά αντιμετώπισης στο συγκεκριμένη ζήτημα. Υπάρχει ωστόσο και μια κοινή συνισταμένη και αυτή ακούει στο όνομα «Κάρτα Υγείας».

Η περίφημη Κάρτα Υγείας

Βάσει της υπουργικής απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης, η Κάρτα Υγείας Αθλητή έχει υποχρεωτική εφαρμογή από 1ης Αυγούστου σε όλα τα αθλήματα. Πέρασαν μέρες από τότε, νέα παράταση δεν δόθηκε από τον νέο υφυπουργό Λευτέρη Αυγενάκη και κατά συνέπεια έχει τεθεί σε εφαρμογή. Αυτό σημαίνει ότι κανένας πλέον δεν αγωνίζεται χωρίς Κάρτα Υγείας θεωρημένη και από καρδιολόγο που έχει κάνει ηλεκτροκαρδιογράφημα στον παίκτη. Για την ακρίβεια, κανένας δεν επιτρέπεται καν να προπονείται χωρίς Κάρτα Υγείας. Διαφορετικά ακόμα και οι προπονήσεις είναι παράνομες.

Βέβαια, από… παράνομες προπονήσεις άλλο τίποτα. Όχι μόνο για την απουσία της Κάρτα Υγείας από τους προπονούμενους αλλά και για την (α)καταλληλότητα του εκάστοτε αγωνιστικού χώρου. Βέβαια, δεν υπάρχει σε αυτόν τον τομέα ελεγκτικός μηχανισμός για να επιβάλει τον νόμο. Μόνο ο διαιτητής μπορεί να κάνει έλεγχο πριν τον αγώνα. Στις προπονήσεις η κατάσταση είναι «μπάτε σκύλοι αλέστε». Αλλά το κακό δυστυχώς δεν θέλει πολύ να γίνει και τότε όλοι θα αναζητούν ευθύνες…

Ο Αθλητάμπουρας