Δέσμευση Βορίδη για επιτάχυνση των διαδικασιών αποζημίωσης των αγροτών του Έβρου μέσω ΠΣΕΑ

Την δέσμευση του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, για επιτάχυνση της εξέτασης του φακέλου για ένταξη στα ΠΣΕΑ (Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις), άκουσε η αντιπροσωπεία των αγροτών του Έβρου, που συναντήθηκε πριν από λίγο μαζί του στην Βουλή.

Με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συναντήθηκαν οι βουλευτές Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Σταύρος Κελέτσης και Τάσος Δημοσχάκης, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη ΑΜ-Θ Κώστα Βενετίδη, τον δήμαρχο Διδυμοτείχου Παρασκευά Πατσουρίδη, τους εκπροσώπους των Αγροτικών Ενώσεων Αξιώτη Καμπρούδη (Διδυμοτείχου) Λάμπη Κουμπρίδη και Σταματίου (Ορεστιάδας), Δημήτρη Κολγιώνη (Αλεξανδρούπολης), Χρήστο Μαλτεπιώτη (Σουφλίου).


Στον κ.Βορίδη αναλύθηκε από όλους η άσχημη κατάσταση που υπάρχει για τους αγρότες του νομού, οι οποίοι υπέστησαν πέρυσι τεράστιες καταστροφές από τα καιρικά φαινόμενα και το πράσινο και ροζ σκουλήκι και τέθηκε η ανάγκη ταχείας αποζημίωσης των βαμβακοπαραγωγών, που είδαν τις σοδειές τους να καταστρέφονται –το 2018- σε ποσοστό που άγγιξε το 100%. Η μαζική εξάπλωση του πράσινου σκουληκιού καθώς και οι καιρικές συνθήκες, οδήγησαν στο γεγονός, που έχει φέρει σε δυσμενή θέση το σύνολο των βαμβακοπαραγωγών του Έβρου, όπως αναφέρθηκε.

Επίσης, επισημάνθηκε η… αδικία όσον αφορά το ποσοστό των βιολογικών που υπήρξε στον Έβρο και συνολικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (από τον Κώστα Βενετίδη) σε σχέση με τις άλλες περιοχές της χώρας και ζητήθηκε να γίνουν και στο συγκεκριμένο θέμα βελτιωτικές κινήσεις. Ακόμα, αναφέρθηκε στους τευτλοπαραγωγούς του Έβρου που πίστεψαν τις διαβεβαιώσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης και έσπειραν τεύτλα και τώρα βρίσκονται στον “αέρα”.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύτηκε στο πλαίσιο της συνάντησης, για επιτάχυνση της εξέτασης του φακέλου για ένταξη στις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΠΣΕΑ). Είπε πως αύριο κιόλας θα δώσει εντολή, εφόσον όπως άκουσε έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες από τον ΕΛΓΑ του σχετικού φακέλου, να προχωρήσουν άμεσα και πιο γρήγορα μέσα στο καλοκαίρι, ώστε να αποφασιστεί η καταβολή αποζημιώσεων μέσω των ΠΣΕΑ.

Η συνάντηση επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά λόγω της διαδικασίας ψήφισης του νομοσχεδίου για τους ΟΤΑ, το πανεπιστημιακό άσυλο και τα άλλα, αποφασίστηκε να γίνει τελικά στην Βουλή και συγκεκριμένα στην αίθουσα της Νέας Δημοκρατίας.

Πηγή : https://www.evros-news.gr