Στη Βουλή το ψαλίδι της ΕΡΤ στα τηλεοπτικά του ΑΟΞ με ερώτηση από την Εβρίτισσα Γκαρά και όχι… Ξανθιώτη βουλευτή

Για αθέτηση συμφωνίας μεταξύ της ΕΡΤ και ποδοσφαιρικών σωματείων σχετικά με τα τηλεοπτικά δικαιώματα, μεταξύ άλλων και της Ξάνθης, κάνουν λόγο 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς την κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο. 

Το ερώτημα συνυπογράφει μεταξύ άλλων η βουλευτής Έβρου Νατάσα Γκαρά, αίσθηση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι δεν το υπογράφει κανείς βουλευτής Ξάνθης. Και αν για τον κυβερνητικό Σπύρο Τσιλιγγίρη της ΝΔ είναι κάτι φυσιολογικό και για τον Μπουρχάν Μπαράν του Κινήματος Αλλαγής είναι επίσης κάτι αναμενόμενο καθώς δεν είναι ερώτηση του κόμματός του, αίσθηση προκαλεί η απουσία της υπογραφής του βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ σε ένα ερώτημα που αφορά άμεσα και την ομάδα του ΑΟΞ.

Στην ερώτησή τους, οι 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν αρχικά πως τα τελευταία χρόνια έλαβε χώρα μια συστηματική προσπάθεια στήριξης και ενίσχυσης της αξιοπιστίας και του κύρους του κοινώς λεγομένου «ποδοσφαιρικού προϊόντος». Όπως σημειώνουν, στην κατεύθυνση, υπεγράφη το 2018 μεταξύ της ΕΡΤ και επτά ΠΑΕ, σχετική σύμβαση παραχώρησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τους, διετούς ισχύος, προς τη Δημόσια Τηλεόραση. 

Ωστόσο, σήμερα η ΕΡΤ δεν προτίθεται να τηρήσει τις αρχικές δεσμεύσεις της και μονομερώς προχωρά στη μείωση κατά 45% των συμφωνημένων χρηματικών ποσών για τις ομάδες της «Super League 1», σημειώνουν οι βουλευτές και ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο αναφορικά με τη σύμβαση για τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Επίσης ρωτούν εάν υφίσταται σχεδιασμός για τη δημιουργία του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου, ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα.

Ακολουθεί η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έχει ως πρώτο υπογράφοντα τον Γιάννη Σαρακιώτη, βουλευτή Λαμίας που προφανώς ενδιαφέρεται για την ομάδα του, δεύτερη την Εβρίτισσα Νατάσα Γκαρά και άλλους 15 βουλευτές, ανάμεσά τους ονόματα όπως ο πρώην υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, η πρώην υπουργός Μακεδονίας Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου και η αοιδός Ραλλία Χρηστίδου – όχι όμως και τον Ξανθιώτη Χουσεϊν Ζεϊμπέκ:

«Αθέτηση συμφωνίας μεταξύ της ΕΡΤ και ποδοσφαιρικών σωματείων σχετικά με τα τηλεοπτικά δικαιώματα»

Ερώτηση προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού / Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ο χώρος του αθλητισμού και ειδικά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου υπέστη σειρά πληγμάτων επί μακρά περίοδο, ούτως ώστε δικαίως χαρακτηριζόταν «πολύπαθος». Τα τελευταία χρόνια έλαβε χώρα μια συστηματική προσπάθεια στήριξης και ενίσχυσης της αξιοπιστίας και του κύρους του κοινώς λεγομένου «ποδοσφαιρικού προϊόντος».

Προς αυτή την κατεύθυνση, υπεγράφη το 2018 μεταξύ της ΕΡΤ και επτά (7) επαγγελματικών ομάδων (ΠΑΕ Λαμία, Ατρόμητος, Απόλλων Σμύρνης, Άρης, Ξάνθη, Παναθηναϊκός και Παναιτωλικός) σχετική σύμβαση παραχώρησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τους, διετούς ισχύος, προς τη Δημόσια Τηλεόραση. Κατά γενική ομολογία δεν επρόκειτο για μια απλή τηλεοπτική συμφωνία, καθώς προσφέρθηκε η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες – για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια – να παρακολουθούν ελεύθερα τους αγώνες του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Παράλληλα, η εν λόγω συμφωνία αποτέλεσε ένα σημαντικότατο εργαλείο εξυγίανσης του χώρου του ποδοσφαίρου και ενίσχυσης της αξιοπιστίας του, διαμέσου της διακοπής της σχέσης εξάρτησης των «μικρών» σωματείων από τα «μεγαλύτερα» και της παραχώρησης της δυνατότητας τα πρώτα να συνάπτουν τέτοιου είδους συμφωνίες απευθείας με τα ενδιαφερόμενα Μ.Μ.Ε.. Η συγκεκριμένη εξέλιξη υποκατέστησε τις προβληματικές «συμφωνίες-πακέτα», των οποίων η διαμόρφωση πραγματοποιείτο κατ’ ουσίαν σύμφωνα με τις «ευαισθησίες» και τις προτεραιότητες των μεγαλύτερων σωματείων.

Εντούτοις, τις τελευταίες ημέρες και λίγο πριν την έναρξη του νέου πρωταθλήματος, οι ως άνω προσπάθειες φαίνεται ότι τορπιλίζονται. Παρά το γεγονός ότι ικανοποιήθηκαν εν τω συνόλω οι επιμέρους προϋποθέσεις (δημιουργία “Super League 2” και διοργάνωση της “Super League 1” με 14 ομάδες), η ΕΡΤ δεν προτίθεται να τηρήσει τις αρχικές δεσμεύσεις της και μονομερώς προχωρά στη μείωση κατά 45% των συμφωνημένων χρηματικών ποσών για τις ομάδες της “Super League 1”. Στην περίπτωση της “Super League 2” η μείωση θα ανέλθει στο 60%, απόφαση η οποία έχει προκαλέσει ήδη την αντίδραση των συλλόγων και την πρόθεσή τους να μην ξεκινήσει η διοργάνωση του προσεχούς πρωταθλήματος.

Δεδομένης της αναγκαιότητας διαφύλαξης του κύρους και της αξιοπιστίας της ΕΡΤ έναντι των μερών, με τα οποία έχει προβεί σε συμφωνίες, αλλά και του γεγονότος ότι σε μόλις είκοσι (20) ημέρες ξεκινούν τα εθνικά πρωταθλήματα, με τις συμμετέχουσες ομάδες να έχουν ολοκληρώσει ήδη το σχεδιασμό τους.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο αναφορικά με τη σύμβαση για τα τηλεοπτικά δικαιώματα;
2. Υφίσταται σχεδιασμός για τη δημιουργία του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως τα ανωτέρω περιγραφόμενα;

Οι ερωτώντες βουλευτές:

 • Σαρακιώτης Ιωάννης
 • Γκαρά Αναστασία
 • Ελευθεριάδου Σουλτάνα
 • Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
 • Ηγουμενίδης Νικόλαος
 • Κάτσης Μάριος
 • Καφαντάρη Χαρά
 • Μαμουλάκης Χαράλαμπος
 • Μάρκου Κωνσταντίνος
 • Μπουρνούς Ιωάννης
 • Νοτοπούλου Αικατερίνη
 • Ξανθόπουλος Θεόφιλος
 • Σκουρολιάκος Παναγιώτης
 • Φάμελλος Σωκράτης
 • Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
 • Χρηστίδου Ραλλία
 • Ψυχογιός Γεώργιος