Αθλητάμπουρας: Τα συμβόλαια της ΕΡΤ, το «ψαλίδι» και οι συνέπειες για Ξάνθη και Εθνικό Αλεξανδρούπολης

Μεγάλο ντόρο έχουν προκαλέσει στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με τα οποία αφενός χαρακτηρίζονται ως «χρυσά» της συμβόλαια της ΕΡΤ με τις ΠΑΕ, αφετέρου η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να «διοχετεύσει» όλες της ομάδες της Super League 1 οι οποίες έχουν τηλεοπτικό συμβόλαιο με την δημόσια τηλεόραση σε συνδρομητικό κανάλι. 

Η υπόθεση αφορά άμεσα και την Ξάνθη, αφού είναι μια από τις επτά ΠΑΕ που πέρυσι συμφώνησαν να μεταφέρουν πακέτο τα δικαιώματά τους στην ΕΡΤ. Όπως γίνεται αντιληπτό, η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη επιθυμεί να στείλει όλες τις ομάδες στην αγκαλιά του καναλιού της Κάντζας, που είναι το μόνο που μέχρι στιγμής έχει δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον να συνεχίσει να επενδύει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού η έτερη συνδρομητική, η Cosmote, έχει δώσει τα ρέστα της για να αγοράσει δικαιώματα ξένων πρωταθλημάτων και φυσικά του Champions και του Europa League.

Το ζητούμενο όμως είναι αν η Nova έχει την οικονομική δυνατότητα να καλύψει όλα τα τηλεοπτικά συμβόλαια των ΠΑΕ της Super League 1. Tο πιθανότερο σενάριο είναι να μην έχει το κεφάλαιο που απαιτείται και ενδεχομένως να μην την ενδιαφέρει κιόλας. Αρκεί να τονιστεί ότι βάσει όσων δημοσιεύθηκαν στην Διαύγεια, μόνο το τηλεοπτικό συμβόλαιο της Ξάνθης κόστισε στην ΕΡΤ 1.600.000 ευρώ. Κοινώς, η δημόσια τηλεόραση έδωσε κάτι παραπάνω από 100.000 ευρώ για κάθε ματς, είτε αυτό ήταν το Ξάνθη – ΠΑΟΚ και το Ξάνθη – Ολυμπιακός, είτε το Ξάνθη – Λαμία και το Ξάνθη – Λεβαδειακός. Φυσικά, ποτέ δεν ήρθαν αυτά τα χρήματα πίσω στην δημόσια τηλεόραση, αλλά πληρώθηκαν με τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών μέσω του ανταποδοτικού τέλους. Και επειδή η Ξάνθη είναι μία από τις πολλές ομάδες, δείχνει να την παίρνει και αυτήν η μπάλα στην κυβερνητική πρόθεση να απεμπλακεί ή να πληρώσει το δυνατόν λιγότερα εφεξής η ΕΡΤ για τηλεοπτικά δικαιώματα επαγγελματικών ομάδων.

Από την Ξάνθη επισήμως δείχνουν να μην ανησυχούν και αρμόδιος παράγοντας που μίλησε στο ThrakiSportS υπενθύμισε ότι ακόμα και αν δεν υπάρχει ακόμα (από πέρυσι) οριστικό συμβόλαιο αλλά είμαστε ακόμα στα προσύμφωνα με ευθύνη της ΕΡΤ, υπάρχουν συμβατικές υποχρεώσεις που από την πλευρά της θρακιώτικης ΠΑΕ έχουν τηρηθεί στο έπακρο αλλά και ρήτρες με κυρώσεις σε περίπτωση που κάποια πλευρά αθετήσει την συμφωνία. Προσθέτουν ότι πέρυσι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την πρωτοβουλία Βασιλειάδη ουσιαστικά διέσωσε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και καταλήγουν: «Ακόμα και στο πιο αρνητικό σενάριο, η Ξάνθη έχει κάνει τα κουμάντα της, δεν χρωστάει και μπορεί να σταθεί. Τι θα συμβεί όμως με τις υπόλοιπες ομάδες, στις οποίες θα ανατραπεί τόσο άκομψα και απότομα με ευθύνη του κράτους ο όλος σχεδιασμός που έχουν προϋπολογίσει;».

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι αν η ΕΡΤ έδινε 1.600.000 ευρώ για την Ξάνθη και κάθε άλλη μικρομεσαία ΠΑΕ, η πρόθεση της νέας κυβέρνησης εφόσον δεν μπορέσει να απεμπλακεί από το ποδόσφαιρο θα είναι να προτείνει μειώσεις περίπου στο μισό και σε κάθε περίπτωση κάτω από το μύριο για κάθε ομάδα. Οι ΠΑΕ σίγουρα αυτό θα το αρνηθούν. Αλλά τα πάντα είναι θέμα διαχείρισης, επικοινωνίας και εντυπώσεων. Το παν είναι να αρχίσουν διαπραγματεύσεις, να καλλιεργηθεί ένα κλίμα και στο τέλος είτε τα δικαιώματα θα πάνε στη Nova είτε θα μείνουν με ένα μικρότερο αντίτιμο στην ΕΡΤ, που μπορεί να δηλώνει ότι δεν θέλει τις ΠΑΕ αλλά οφείλει να βρει τρόπο να γεμίσει και το πρόγραμμα του αθλητικού της καναλιού.

Υπενθυμίζεται ότι πλην της Ξάνθης, συμβόλαιο με την ΕΡΤ έχουν ακόμα ο Άρης, ο Ατρόμητος, ο Παναιτωλικός και η Λαμία. Συμβόλαιο είχε και ο Παναθηναϊκός, σχεδόν τριπλάσιο από αυτό που είχαν η Ξάνθη και οι άλλες ομάδες, αλλά ο Παναθηναϊκός εξασφάλισε ήδη «μεταγραφή» για τη Nova με περισσότερα χρήματα για τον ίδιο, γεγονός που σίγουρα ανακουφίζει ήδη την κυβέρνηση. Χωρίς τηλεοπτική στέγη είναι ο ΠΑΟΚ και ο ΟΦΗ, δύο ομάδες με μεγάλη εμπορική αξία. Είναι οι δυο ομάδες που συμφώνησαν δυο μέρες πριν τις εκλογές με την προηγούμενη κυβέρνηση να μετακομίσουν στην ΕΡΤ, αλλά οι υπογραφές δεν έπεσαν για αυτονόητους λόγους και η καυτή πατάτα πέρασε στον Μητσοτάκη και το επιτελείο του. Μάλιστα λέγεται ότι ο ΠΑΟΚ είχε συμφωνήσει στα 7,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο και ο ΟΦΗ στα 2,5 εκατ. ευρώ, ποσά που σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να εισπράξουν από οποιοδήποτε άλλο κανάλι. Μάλιστα, ο ΠΑΟΚ είναι βασικά ο λόγος που το θέμα έχει σηκωθεί τόσο μα τόσο πολύ από συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης με αποτέλεσμα η μπάλα να παίρνει στη συνέχεια και τους υπόλοιπους, της Ξάνθης συμπεριλαμβανομένης.

Για τον ΠΑΟΚ το πιθανότερο σενάριο είναι να μεταπηδήσει στο κανάλι του προέδρου του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του Open TV. Μην αποκλείσετε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων να καταλήξει τελικά και πάλι στη Nova με την οποία υπάρχει σταθερή συνεργασία. Αλλά μην αποκλείσετε και το ενδεχόμενο αν ο ΠΑΟΚ πάει στο Open, για ξεκάρφωμα να αγοραστούν από το «ανοιχτό κανάλι» τα δικαιώματα και άλλων δυο τριών ομάδων που τώρα ανήκουν στην ΕΡΤ και εκεί μπορεί ξαφνικά να δούμε να υπάρχει σενάριο για μετακόμιση και της Ξάνθης στο Open, που φρόντισε να έχει ανοιχτούς διαύλους με τον εκ των στελεχών του αθλητικού τμήματος Πάνο Βόγλη, παρουσιαστή της κυριακάτικης εκπομπής του Ντέμη Νικολαΐδη που ωστόσο φεύγει από το κανάλι, καθώς ήταν προσκεκλημένος της ΠΑΕ στην επίσημη πρώτη της ομάδας. Χώρια που ο βασικός σπορκάστερ του σταθμού Αλέξης Σπυρόπουλος έχει σχέσεις εξ αγχιστείας με την Ξάνθη.

* * * * *

Πάντως το πρόβλημα δεν είναι μόνο στην Super League 1. Στον αέρα είναι και η σύμβαση με τις 12 ΠΑΕ της Super League 2, η οποία είναι μία νέα κατηγορία που συστάθηκε στην προοπτική να έχουν οι ομάδες ετήσια έσοδα 800.000 ευρώ μόνο από την ΕΡΤ. Το ίδιο και με την Football League. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να αποκτήσουν τηλεοπτική στέγη τόσο οι ομάδες της Super League 2, όσο κι αυτές της Football League στην ΕΡΤ αλλά με πολύ πιο χαμηλό τίμημα. Εδώ πάντως υπάρχει ένα επιχείρημα υπέρ της κυβέρνησης. Δεν νοθεύεται ο ανταγωνισμός. Η όποια μείωση θα γίνει προς όλους – και κατά συνέπεια όλοι θα έχουν το ίδιο πρόβλημα, όλοι θα έχουν την ίδια περικοπή στο συγκεκριμένο προϋπολογισμένο έσοδο και όλοι θα πρέπει να κάνουν τα κουμάντα τους αντιμετωπίζοντας τα ίδια εμπόδια. Ενώ στο μεγάλο πρωτάθλημα κάποιες ΠΑΕ είναι ήδη εξασφαλισμένες και αν ανατραπεί σε κάποιες άλλες ο προϋπολογισμός λίγο πριν την έναρξη της σεζόν, σίγουρα μιλάμε για αθέμιτο ανταγωνισμό.

* * * * *

Σοβαρό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζει όμως μόνο το ποδόσφαιρο αλλά και το βόλεϊ. Πολύ παραπάνω από την εμπορική του αξία, πέρυσι η ΕΡΤ προσέφερε πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ για να καλύψει το πρωτάθλημα. Η αρχική σύμβαση με το ζόρι προέβλεπε 250.000 αλλά χάθηκε η χορηγία του ΟΠΑΠ και με παρέμβαση (ποιου άλλου;) του Βασιλειάδη, η γενναιόδωρη δημόσια τηλεόραση έδωσε μισό εκατομμύριο ευρώ και κάτι ψιλά για να σώσει τα ΤΑΑ.

Από αυτά τα χρήματα και φυσικά τις παχυλές επιχορηγήσεις του Δήμου Αλεξανδρούπολης έβγαλε και ο Εθνικός την χρονιά, έτερον εκάτερον αν εμφανίζεται τώρα να χρωστά στους πάντες και τα πάντα σχεδόν όλους τους περσινούς μισθούς. Αυτά τα χρήματα περίμενε ως «μάνα εξ ουρανού» και η νέα διοίκηση του ΤΑΑ για να καλύψει κάποια από τα χρέη που κληρονομεί, αλλά κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι οτι θα τα πάρει.

Η νέα ΕΡΤ δεν δείχνει όμως να εκτιμά ότι πρέπει να πληρώνει για να έχει αθλήματα πλην ποδοσφαίρου και μπάσκετ στο πρόγραμμά της – και μάλλον έχει δίκιο. Υποστηρίζει ότι τα χρήματα αυτά δεν έρχονται πίσω και ότι αυτά τα αθλήματα οφείλουν να είναι τυχερά που μεταδίδονται από την ελεύθερη δημόσια τηλεόραση και αυξάνουν την εμπορική τους αξία με αυτόν τον τρόπο. Ειδικά μάλιστα από την στιγμή που πόλο και χάντμπολ δεν παίρνουν φράγκο αλλά σε πολλές περιπτώσεις έχουν υψηλότερες τηλεθεάσεις από το βόλεϊ.

Με σαφέστατες ευθύνες της διοίκησης της ΕΣΑΠ το ανδρικό βόλεϊ δεν κλείδωσε για δυο χρόνια στην ΕΡΤ, όπως συνέβη με το γυναικείο πρωτάθλημα και τις Εθνικές Ομάδες. Πλέον οι καταστάσεις άλλαξαν και το νέο πρωτάθλημα της Volley League τηλεοπτικά δεν έχει στέγη ούτε χορηγό. Κοινώς είναι στον αέρα. Μαζί και τα όποια δεδομένα έσοδα θα μπορούσε η νέα διοίκηση του Εθνικού Αλεξανδρούπολης να περιμένει. Με αποτέλεσμα να σφίγγει ακόμα πιο πολύ η θηλιά, δεδομένου ότι αναζητά άμεσα 80.000 για την περσινή σεζόν και άλλα τόσα για παλιότερα χρέη και θα ήταν μεγάλο πλεονέκτημα να ήξερε ότι έχει εξασφαλισμένα τα 40 με 50.000 από αυτά…

Ο Αθλητάμπουρας