Το χρονικό του πιο άγριου εγκλήματος στα ελληνο-τουρκικά σύνορα!

Σχεδόν 10 μήνες έχουν περάσει από την άγρια δολοφονία που υπέστησε μία γυναίκα 35 ετών με τις 2 κόρες της από το Αφγανιστάν.

Γυρνόντας όμως το χρόνο 10 μήνες πίσω ας δούμε το χρονικό του πιο άγριου εγκλήματος στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης 10 Οκτωβρίου 2018, ο αγρότης Νίκος Παπαχατζίδης πήγε στο χωράφι του έξω από το χωριό Πραγγί, μια ανάσα από τον ποταμό Έβρο. Αντίκρισε μια γυναίκα νεκρή κάτω από μια συστοιχία δέντρων. Το ένα της χέρι ήταν δεμένο με σχοινί και είχε ένα βαθύ τραύμα στον λαιμό. Ο Παπαχατζίδης έφυγε τρομαγμένος και ειδοποίησε την Αστυνομία. Λίγη ώρα αργότερα, σε μικρή απόσταση, κοντά στον χωμάτινο δρόμο, βρέθηκαν νεκρές ακόμη δύο γυναίκες. Ο ιατροδικαστής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, καθηγητής Παύλος Παυλίδης, έκανε την αυτοψία. «Οι γυναίκες έχουν το ίδιο βαθύ τραύμα με μαχαίρι στον λαιμό», είπε στους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ορεστιάδας. Ο ίδιος τοποθέτησε το τριπλό έγκλημα τρεις με πέντε μέρες νωρίτερα.

Από την αρχή υπήρξε η εκτίμηση ότι ήταν μια μητέρα με τις δυο κόρες της, πρόσφυγες που είχαν περάσει με βάρκα στο ελληνικό έδαφος. Η ταυτότητα των γυναικών, όμως, παρέμενε για μήνες άλυτο μυστήριο. Το VICE αποκαλύπτει ότι στον Έβρο δολοφονήθηκε η Fahima Αhmadi, 35 ετών, από το Αφγανιστάν και οι κόρες της, Rabiya 17 ετών και Farzana 15 ετών. Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η έρευνα, οι ελληνικές Αρχές θεωρούν ως πιθανότερο σενάριο ο δράστης να ανήκει στο στενό τους περιβάλλον. Αυτό είναι το χρονικό του πιο άγριου εγκλήματος στα ελληνο-τουρκικά σύνορα.

Από την έκθεση αυτοψίας προκύπτει ότι στη σκηνή του εγκλήματος βρέθηκαν δύο μαχαίρια – ένα στρατιωτικό μάρκας Columbia 24 εκατοστών κι ένα στιλέτο 21,5 εκατοστών. Συλλέχθηκαν, επίσης, ένα πλαστικό μπουκάλι νερό, ένα κουτάκι αναψυκτικού, ένα κραγιόν κι ένα σακουλάκι με αμύγδαλα. Στα ρούχα και τις τσάντες των θυμάτων δεν βρέθηκαν έγγραφα ή διαβατήρια. Υπήρξε, όμως, ένα αναπάντεχο εύρημα. Η μεγαλύτερη σε ηλικία γυναίκα είχε κάτω από τα ρούχα της ένα κινητό τηλέφωνο. Ο δράστης δεν το είδε και δεν το πήρε μαζί του. Το κινητό μάρκας Samsung ήταν κλειστό, όμως ήταν ένα πολύτιμο εύρημα στο χωράφι.

Τις πρώτες ώρες, οι αστυνομικοί της Ορεστιάδας πήραν καταθέσεις από αγρότες σε όλο το παρέβριο τόξο από το Πραγγί ως το Θούριο. Από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, προκύπτει ότι τις τελευταίες πέντε μέρες πριν την αποκάλυψη του εγκλήματος είχαν συλληφθεί σε διαφορετικές περιπτώσεις στον Έβρο συνολικά οκτώ διακινητές, που μετέφεραν 42 μετανάστες και πρόσφυγες. Η έρευνα σε αυτά τα γκρουπ δεν απέδωσε σημαντικά στοιχεία. Μια εβδομάδα νωρίτερα, οι τουρκικές Αρχές και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχαν κάνει γνωστό ότι μια βάρκα μεταναστών ανατράπηκε στον Έβρο. Πνίγηκαν πέντε άνθρωποι και αγνοούνταν άλλοι οκτώ. Οι ημερομηνίες περίπου ταίριαζαν, ωστόσο αυτό είχε συμβεί πολύ μακριά από το σημείο της τριπλής δολοφονίας, στο δέλτα του ποταμού, επομένως δεν αξιολογήθηκε σοβαρά να πρόκειται για την ίδια ομάδα.

Ο ιατροδικαστής Παυλίδης στην Αλεξανδρούπολη κρατά στο νεκροτομείο προσωπικά αντικείμενα μεταναστών αγνώστων στοιχείων, για περιπτώσεις αναγνώρισης από συγγενείς. Δεν βρήκε στις σορούς των γυναικών κάποιο ιδιαίτερο κόσμημα ή θρησκευτικό φυλακτό, που θα μπορούσε να μαρτυρήσει την καταγωγή τους. Ένα ζευγάρι σκουλαρίκια κι ένα κολιέ ήταν μάλλον συνηθισμένα και φθηνά. Τους προηγούμενους μήνες το VICE προσπάθησε να εντοπίσει στοιχεία στο γραφείο της αποστολής στην Αθήνα του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, με το σκεπτικό ότι οι γυναίκες θα είχαν αφήσει πίσω συγγενείς και φίλους, οπότε κάποιος θα τις αναζητούσε. Η έρευνα δεν απέδωσε κάτι χειροπιαστό, το ίδιο και η αναζήτηση πληροφοριών σε κλειστές ομάδες μεταναστών στο διαδίκτυο.

Η αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, Γενική Επιθεωρήτρια Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, είχε θεωρήσει την υπόθεση σχεδόν προσωπική. Το προηγούμενο διάστημα επισκέφθηκε πέντε φορές την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη, προσπαθώντας να συντονίσει τη συνεργασία των αστυνομικών στις δύο χώρες. Η ίδια διαχειρίστηκε από το 2015 το προσφυγικό, γνωρίζει όσο λίγοι τα θέματα αλλοδαπών και έχει αναπτύξει ένα δίκτυο προσωπικών επαφών σε ξένες χώρες. Στις έκτακτες κρίσεις αποστρατεύτηκε. Τον Δεκέμβριο ο φάκελος της υπόθεσης μεταβιβάστηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στην Αθήνα. Το πρώτο διάστημα διατυπώνονταν ακραία σενάρια για την ταυτότητα του δράστη κι έτσι θεωρήθηκε ότι η Αντιτρομοκρατική, εκτός από τα τεχνικά μέσα, διέθετε το απαιτούμενο δίκτυο πληροφοριών. Τα πράγματα έκτοτε έτρεξαν πιο γρήγορα.

Πηγή : https://www.vice.com