Οι 5 τοπικοί παράγοντες της Θράκης που συνάντησε ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης

Πολλές οι πολιτικές παρουσίες εκ Τουρκίας για την τελετή στον τάφο του ιδρυτή του μειονοτικού κόμματος, ανάμεσά τους η αρχηγός της ακροδεξιάς στην Τουρκία, Μεράλ Ακσενέρ


Με το αεροσκάφος της Τουρκικής Προεδρίας έφτασε στη Θράκη ο Μουσταφά Σεντόπ.  Πρόκειται για τον πρόεδρο της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας που παρέστη στην τελετή που έλαβε χώρα στις 6 το απόγευμα χθες στην Κομοτηνή στον τάφο του ιδρυτή του μειονοτικού κόμματος Αχμέτ Σαδίκ, 24 χρόνια μετά τον θάνατο του. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης όπου τον Τούρκο πολιτικό υποδέχτηκαν μέλη της οικογένειας Σαδίκ, ο γιος του Λεβέντ και η χήρα Ισίκ. Επίσης ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκεργκίν και ο Τούρκος πρόξενος Κομοτηνής Μουράτ Ομέρογλου. Ο κος Σεντόπ μετέβη το μεσημέρι της Τετάρτης στην Ξάνθη, όπου είχε συνάντηση με τον ψευτομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ και τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Μύκης Ριτβάν Ντεληχουσεΐν. 

Στην Κομοτηνή για τον ίδιο σκοπό, δηλαδή για να παραστεί στο μνημόσυνο του Αχμέτ Σαδίκ, βρέθηκε και η αρχηγός της ακροδεξιάς στην Τουρκία, Μεράλ Ακσενέρ. Την πρόσκληση απέστειλε το μειονοτικό κόμμα DEB που είχε την ευθύνη διοργάνωσης του μνημόσυνου. Παράλληλα παρουσία είχαν στο μνημόσυνο και άλλοι πολιτικοί και αρχηγοί κομμάτων από την Τουρκία, αλλά και αυτοδιοικητικοί από την περιοχή μας, όπως ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, ο αντιπεριφερειάρχης Ταρκάν Μουλταζά και άλλοι. 

Εικοσιτέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του Αχμέτ Σαδίκ, το μειονοτικό κόμμα DEB συντηρεί και προβάλλει το όνομα Σαδίκ. Και αυτό έπραξε και φέτος στο μνημόσυνο που έγινε στον τάφο του, παρουσία κόσμου που μεταφέρθηκε εκεί με λεωφορεία. Υπήρξε διακριτική παρουσία της αστυνομίας.

Μετά το τέλος του μνημόσυνου οι Τούρκοι πολιτικοί και άνθρωποι από την περιοχή μας, παρακάθισαν σε γεύμα στα γραφεία του μειονοτικού κόμματος DEB στον δρόμο Κομοτηνής – Καρυδιάς.

Πηγή : https://www.xronos.gr