Η Κομοτηναία που από τα παρκέ της ΕΚΑΣΑΜΑΘ έγινε πιστοποιημένη Agent της FΙΒΑ

Η αγάπη της για το μπάσκετ αρχικά την ώθησε στο να ασχοληθεί ως αθλήτρια, αγωνιζόμενη στις ακαδημίες της Αθλητικής Ένωσης Κομοτηνής.

Μεγαλώνοντας, βλέποντας αφενός πως δεν μπορούσε να ανελιχθεί περισσότερο σαν αθλήτρια και αφετέρου πως οι επαγγελματικές υποχρεώσεις δεν την επέτρεπαν να ασχοληθεί παραπάνω με αυτό που αγαπάει, έψαξε να βρει τρόπους για να μείνει κοντά στην μεγάλη της αγάπη, το μπάσκετ και να το κάνει συνδυαστικά με τη δουλειά της.

Και τα κατάφερε. Η Μελίνα Κώνστα κατάφερε να γίνει η μόνη γυναίκα από την Ελλάδα που είναι πιστοποιημένη μάνατζερ της FIBA. Μίλησε για λογαριασμό του «Παρατηρητή της Θράκης» στον Βασίλη Στοάκη για την απόφαση της καθώς και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μία γυναίκα σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο και αποκάλυψε το μεγάλο της όνειρο.

«Με το μπάσκετ ασχολούμαι από το Δημοτικό και οφείλω πολλά στο Μανώλη Δαφτσή, νυν Γενικό Αρχηγό της ΑΕ Κομοτηνής και τότε προπονητή μου, που στάθηκε δίπλα μου από την πρώτη στιγμή. Μετά από χρόνια αφοσίωσης στο άθλημα, αρχικά σαν αθλήτρια στην Ελλάδα και Αγγλία και αργότερα σαν φίλαθλος, πίστευα ότι ήρθε η ώρα να αναλάβω έναν άλλο ρόλο, πολύ σημαντικό για την καριέρα αθλητών και κάτι που δεν ήταν τόσο δημοφιλές στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’90. Ο σκοπός μου σαν FIBA Certified Agent είναι να εκπροσωπήσω καλαθοσφαιριστές και να τους βοηθήσω στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους», λέει η Μελίνα Κώνστα.

Αναφορικά με τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει τόσο σαν μάνατζερ όσο και σαν γυναίκα σε έναν χώρο που είναι ανδροκρατούμενος ως επί το πλείστον, η Μελίνα Κώνστα αναφέρει: «Όταν επισκέφτηκα τα κεντρικά γραφεία της FIBA στην Ελβετία για να δώσω τις εξετάσεις του Agent, συνειδητοποίησα ότι είναι πάρα πολύ ανδροκρατούμενος ο χώρος καθώς ήμουν η μοναδική γυναίκα ανάμεσα τους. Η μεγαλύτερη μου δυσκολία τώρα είναι να γίνω γνωστή σε όλα τα σωματεία μπάσκετ στην Ελλάδα εφόσον είμαι καινούρια στο χώρο του ατζέντη και δεν με γνωρίζουν όλοι οι προπονητές και μέλη της διοίκησης. Δυσκολίες πάντα θα εμφανίζονται μπροστά μας, οπότε είναι σημαντικό να μένεις προσηλωμένος στον στόχο».

Τι είναι αυτό που την γεμίζει περισσότερο σε αυτό που κάνει και τι είναι αυτό που την απογοητεύει; Η ίδια λέει: «Στη ζωή μου με γεμίζουν τα ταξίδια, τα ανίψια μου και ο αθλητισμός. Το μπάσκετ ήταν η πρώτη μου αγάπη, αλλά μου αρέσουν όλα τα σπορ και κυρίως το surfing. Το συναίσθημα είναι απερίγραπτο, ίσως μαγικό, προσπαθείς να πιάσεις κύματα αλλά και να εναρμονιστείς με κάτι πολύ πιο δυνατό από εσένα. Δεν απογοητεύομαι εύκολα, το μόνο που με στεναχωρεί είναι η νοοτροπία και οι συμπεριφορές των οπαδών στην Ελλάδα και το γεγονός ότι δεν είναι εύκολο να πάρει ο γονέας το παιδί του σε αγώνες μπάσκετ, σε σύγκριση με άλλες χώρες».

Σε σχέση με τις αναμνήσεις της από το μπάσκετ της Κομοτηνής, λέει: «Όπως ανέφερα και παραπάνω, το μπάσκετ είναι η πρώτη μου αγάπη και παντοτινή. Κάθε φορά που έπαιζα με την ομάδα σε αγώνα, ένιωθα αδρεναλίνη, χαρά και ζωντάνια. Ήμασταν μία οικογένεια. Από το χώρο έχω αποκτήσει κοντινές φίλες με πρώην αθλήτριες της Α.Ε. Κομοτηνής. Κάθε φορά που έρχομαι στη Κομοτηνή, προσπαθώ να συναντιέμαι με τον προπονητή μου και να μιλάμε για τις παλιές καλές στιγμές αλλά και να με ενημερώνει για τα κατορθώματα της ομάδας. Εύχομαι η ομάδα μπάσκετ της Α.Ε. Κομοτηνής να ανέβει κατηγορία και σύντομα να τη βρούμε στα σαλόνια του Ευρωπαϊκού μπάσκετ».

Η Μελίνα Κώνστα σε σχέση με τη θέση του γυναικείου μπάσκετ τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, λέει: «Το γυναικείο μπάσκετ είναι ένα από τα λίγα γυναικεία αθλήματα που έχουν αναπτυχθεί σε συνδυασμό με το ανδρικό, αλλά ακόμα δεν είναι στο ίδιο επίπεδο. Η εθνική μας ομάδα των γυναικών δεν τα πήγε καλά στο Eurobasket 2019, αλλά σε γενικές γραμμές το ελληνικό γυναικείο μπάσκετ είναι μέσα στις 5 πρώτες χώρες στην Ευρώπη. Πιστεύω πως στην Ελλάδα υπάρχει κοινωνική κριτική και έλλειψη προβολής από τα media. Παρόλα αυτά, το μπάσκετ, είτε γυναικείο είτε ανδρικό, σε όποια χώρα και να είναι, βοηθάει στην ανάπτυξη της ομαδικής συνεργασίας, της αυτοπειθαρχίας και του αλληλοσεβασμού».

Όσο για το μεγάλο όνειρο της Μελίνας Κώσντα γύρω από την νέα της αυτή προσπάθεια; «Να βρώ και να εκπροσωπήσω ένα ταλέντο σαν το Γιάννη Αντετοκούνμπο», λέει η ίδια γελώντας.