Αντιδράσεις για την επανάληψη του Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους παρά την περσινή «αποτυχία»

Μετά την περσινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους, που περιλαμβάνει και πλήθος αθλητικών και κυρίως ναυταθλητικών δραστηριοτήτων, αποφασίστηκε φέτος η επανάληψή του.

Ωστόσο την ώρα που η διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ χαρακτηρίζει το «Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους» αναγκαίο καθώς έχει καταστεί ετήσιος θεσμός, συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας και επισκεψιμότητας της περιοχής και δαπανά 15.000 ευρώ για την επανάληψή του και φέτος, περιφερειακοί σύμβουλοι αντιδρούν και κάνουν λόγο για αποτυχημένο θεσμό στην συζήτηση που έγινε κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Ανάπτυξης Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Εκεί κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε η διεξαγωγή και φέτος του Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους την περίοδο Αυγούστου και Σεπτεμβρίου σε πολλά μέρη της Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Κατά της απόφασης ψήφισαν ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης Αναστάσιος Τσαλδαρίδης και τα τακτικά μέλη Βασίλειος Τραϊφόρος και Γεώργιος Ζιμπίδης, διότι «θεωρούν αποτυχημένη την αντίστοιχη  περσινή εκδήλωση και η φετινή εκδήλωση γίνεται πάνω στο περσινό πρότυπο αποτυχίας».

«Πάντως αν κρίνουμε από την περσινή προσέλευση στην εκδήλωση που έγινε αρχές Σεπτεμβρίου στη Μαρώνεια, οι αντιδράσεις έχουν βάση. Τότε ο «Χρόνος» παρακολουθώντας τις εκδηλώσεις που φιλοξενήθηκαν στο λιμάνι Μαρώνειας, κατέγραφε απόψεις σύμφωνα με τις οποίες αυτές θα ήταν καλύτερο να γίνουν απογευματινές και όχι πρωινές ώρες, ώστε να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου. Οι εκδηλώσεις πέρσι δεν πέτυχαν την αναμενόμενη συμμετοχή του κόσμου», επισημαίνει η εφημερίδα της Κομοτηνής, που αναδεικνύει το θέμα. 

Πέρσι μόλις τρεις πολίτες έκαναν χρήση των δωρεάν λεωφορείων που διέθεσε η ΠΕ Ροδόπης για μετακίνηση από την Κομοτηνή στο λιμάνι Μαρώνειας. Επίσης από τις εκδηλώσεις απουσίαζαν ξένοι τουρίστες, Βούλγαροι και Ρουμάνοι, που διαμένουν στα ξενοδοχεία της Μαρώνειας. «Αυτοί, κυρίως, θα έπρεπε να γίνουν κοινωνοί της ντόπιας γαστρονομίας και του πολιτισμού και όχι οι ντόπιοι», επισημαίνει ο Χρόνος και προτρέπει φέτος οι διοργανωτές να δείξουν προσοχή στον χρόνο διεξαγωγής, αλλά και στην προσέλκυση ξένων τουριστών που απουσίαζαν πέρσι παντελώς.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους θα πραγματοποιηθούν μουσικές συναυλίες και θέατρα σε αρχαιολογικούς χώρους, παραδοσιακά γλέντια σε πλατείες στα ψαροχώρια με παραδοσιακή κουζίνα, Dj πάρτι σε παραλιακούς οικισμούς, ναυτικοί αγώνες και κολυμβητικοί, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, δράσεις ευρείας απήχησης που στοχεύουν κυρίως στη νεολαία και τα παιδιά όπως δράσεις από συνεργαζόμενους φορείς (ομίλους φίλων θαλάσσης, ναυταθλητικούς ομίλους κ.ά.) με σκάφη σε λιμάνια αλλά και δράσεις γνωριμίας μικρών αλλά και της νεολαίας με το Θρακικό Πέλαγος.

Ενδεικτικοί χώροι πραγματοποίησης του Φεστιβάλ είναι η Σαμοθράκη, η Αλεξανδρούπολη, η Μαρώνεια, τα Άβδηρα, η Πέραμος, οι Πηγές Αγίας Βαρβάρας, το Μυρωδάτο, η Κεραμωτή, η Ζώνη, η Θάσος, η Καβάλα και το Φανάρι