Ξεπέρασε τις προσδοκίες ο πρώτος κύκλος του ΠΜΣ «Αθλητικός Τουρισμός» στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Αθλητικός Τουρισμός, οργάνωση δρωμένων και χορός» ξεκίνησε τη λειτουργία του πέρυσι στη Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με την συμμετοχή 38 μεταπτυχιακών φοιτητών, οι οποίοι πέραν των εξ αποστάσεως μαθημάτων που παρακολούθησαν, επισκέφθηκαν και παρέμειναν στην Κομοτηνη για διάστημα 16 ημερών εκτελώντας της «φοιτητικές» τους υποχρεώσεις.

Οι περσινοί  «πρωτοετείς» φοιτητές του προγράμματος αναμένεται να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα μετά και το πέρας του τρίτου και τελευταίου εξαμήνου που θα ακολουθήσει και στην οποία καλούνται να διεκπεραιώσουν την πρακτική τους άσκηση ή την πτυχιακή τους εργασία, ενώ τον προσεχή Σεπτέμβρη το πρόγραμμα θα ανοίξει τις «πόρτες» του για την υποδοχή των νέων μεταπτυχιακών φοιτητών του.

Ο σχεδόν ολοκληρωμένος πρώτος κύκλος υλοποίησής του έδωσε την δυνατότητα τόσο στο επιστημονικό – ακαδημαϊκό προσωπικό του όσο και στους φοιτητές να κάνουν έναν πρώτο απολογισμό σχετικό με την λειτουργία του προγράμματος, ούτως ώστε ήδη από το νέο κύκλο να γίνουν οι απαραίτητες μικροαλλαγές – παρεμβάσεις για την καλύτερη δυνατή εξέλιξή του.

Για τα συμπεράσματα αυτά αλλά και την πορεία του προγράμματος μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής» της Κομοτηνής ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και  «προϊστάμενος» της εξειδίκευσης του χορού του προγράμματος Δημήτρης Γουλιμάρης.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μία άριστη πρώτη χρονιά, τόσο οργανωτικά όσο και σε ακαδημαϊκό επίπεδο, που άφησε θετικό αντίκτυπο στους συμμετέχοντες φοιτητές, οι οποίοι δεν δήλωσαν απλώς ικανοποιημένοι αλλά ενθουσιασμένοι από το παραγόμενο αποτέλεσμά. Το γεγονός αυτό σύμφωνα με τον ίδιο σημαίνει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα «καλύψαμε και ενδεχομένως  υπερκαλύψαμε τις προσδοκίες τους» σημείωσε ο ίδιος, για να επισημάνει πως μεγάλο κομμάτι αυτού οφείλεται στην τεράστια προσπάθεια του ακαδημαϊκού και επιστημονικού προσωπικού του προγράμματος που «υπερέβαλαν εαυτόν». 

Ο κ. Γουλιμάρης στάθηκε και στο ενδιαφέρον που διαφάνηκε ήδη από τον αριθμό των αιτήσεων που κατατέθηκαν κατά την πρώτη περίοδο υποβολής σχετικών αιτήσεων για να υπογραμμίσει τόσο τη δυναμική του χώρου και την αναγκαιότητα που υπήρχε για την υλοποίηση ενός τέτοιου μεταπτυχιακού προγράμματος αλλά και το επίπεδο των συμμετεχόντων φοιτητών, πολλοί εκ των οποίων ήταν ήδη κάτοχοι μεταπτυχιακού πτυχίου ενώ ανάμεσα σε αυτούς υπήρχε και ένας με διδακτορικό. 

Ερωτηθείς σχετικά με τα διαμειβόμενα στην πρώτη αυτή χρονιά υλοποίησης του προγράμματος αλλά και τα κύρια συμπεράσματα που αυτή έδωσε, ο κ. Γουλιμάρης στάθηκε στην αναγκαιότητα σύνδεσης των παρεχόμενων γνώσεων με την αγορά εργασίας, που, όπως εξήγησε, αποτελεί ένα από τα πρώτα κριτήρια επιλογής για το πρόγραμμα αλλά και στα πολλαπλά οφέλη τόσο για το ΔΠΘ όσο και για την τοπική κοινωνία. 

«Στα δύο εξάμηνα, υπήρχαν τέσσερα τετραήμερα εντατικής παρακολούθησης, που σημαίνει ότι για 16 ημέρες 38 άτομα ήρθαν στην Κομοτηνή με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική κοινωνία σε οικονομικό επίπεδο αλλά και την συναισθηματική σύνδεση που αναπτύσσουν με την πόλη οι φοιτητές, όπως κάθε ένας με την πόλη την οποία σπουδάζει και θεωρεί ως δεύτερη πατρίδα του» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για το περιεχόμενο του προγράμματος ο κ. Γουλιμάρης εξήγησε πως αυτό βασίζεται στην λογική της βαθύτερης αναζήτησης όσων ασχολούνται με το αντικείμενο του χορού, ξεκινώντας από την θεωρητική αλλά και πρακτική εξειδίκευση των συμμετεχόντων στην έννοια, την ιστορία αλλά και την έρευνα του χορού.

«Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν πώς να διεξάγουν έρευνα στον χορό, πώς να τον διδάξουν αλλά και πώς να τον εντάξουν μέσα σε μία παράσταση» εξήγησε χαρακτηριστικά για να σημειώσει πως το πρόγραμμα αγγίζει πληθώρα γνωστικών αντικειμένων, που αφορούν στην φιλοσοφία, την ιστορία ακόμα και την αισθητική του χορού, την διοργάνωση παραστάσεων, την σχέση μουσικής και κίνησης αλλά και μαθήματα μεθοδολογίας της έρευνας κ.ο.κ. Όπως επισήμανε δε, απαντώντας σε ένα συχνό ερώτημα το πρόγραμμα δεν αφορά σε ένα και μοναδικό είδος χορού αλλά στο σύνολο των μορφών και των ειδών του, καθώς βασική λογική που διέπει το εν λόγω ΠΜΣ είναι ότι «η ρίζα, ο χορός δηλαδή, είναι μία». 

Ο νέος κύκλος του προγράμματος ξεκινά με το χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων που έχει οριστεί για τις 16 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αναζητούν σχετικές με τη διαδικασία πληροφορίες στην ιστοσελίδα του προγράμματος εδώ