45 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Οι δύο Εβρίτες καταδρομείς που «έπεσαν» σαν σήμερα το 1974

Μαύρη επέτειος και αποφράδα ημέρα για τον Ελληνισμό η σημερινή, αφού πριν από 45 χρόνια έγινε η εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο και ακόμα δυστυχώς μεγάλο μέρος του ελληνικού νησιού παραμένει υπό τουρκική κατοχή.

Θλιβερή επέτειος όμως και για τον Έβρο, αφού δυο συντοπίτες μας καταδρομείς, ο Χρήστος Χατζόπουλος από το Ελαφοχώρι Διδυμοτείχου και ο Χριστόδουλος Δοϊτσίδης από την Καρωτή, ήταν μέλη της επιχείρησης “ΝΙΚΗ “, όταν πριν 45 χρόνια και λίγες ώρες μετά την Τουρκική  εισβολή στην Κύπρο, γραφόταν η προτελευταία πράξη του δικούς του κύκλου σ΄αυτή τη ζωή. Φίλια πυρά από λάθος αντίληψη και συνεννόηση, κατέρριψαν το αεροσκάφος που τους μετέφερε από την Ελλάδα στην Κύπρο και μαζί με τους συναδέλφους τους έπεσαν υπέρ της Ελευθερίας των Ελλήνων.

Για τέσσερις και πλέον δεκαετίες τα τα οστά τους, παρέμειναν θαμμένα μαζί με το αεροσκάφος (!) στον τύμβο της Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία, αναμένοντας να βγουν στην επιφάνεια, να ταυτοποιηθούν, να κηδευτούν, να φροντιστούν, να μνημονευθούν. Αυτό κατέστη δυνατό για τον Χρήστο Χατζόπουλο και τον Οκτώβριο του 2016 τα οστά του επέστρεψαν στην ιδιαίτερη πατρίδα του και έγινε η ταφή με το χώμα της εβρίτικης γης πλέον να τα σκεπάζει. Για τον Χριστόδουλο Δοϊτσίδη αυτό δεν κατέστη ακόμα δυνατό.

Αιωνία τους η μνήμη.

Πηγή: https://www.evros-news.gr