Όταν σήκωνε το Copa Africa και μάλιστα ως… αρχηγός και MVP της διοργάνωσης πρώην παίκτης της Ξάνθης!!!

Επιμέλεια: Γιάννης Παρασχούδης

Στις 10.00 το βράδυ της Παρασκευής διεξάγεται στην Αίγυπτο ο μεγάλος τελικός του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής ανάμεσα στην Σενεγάλη και την Αλγερία και με αφορμή αυτό το γεγονός γεγονός το ThrakiSportS θυμάται έναν παλιό παίκτη Ξάνθης που έχει σηκώσει και μάλιστα ως… αρχηγός το τρόπαιο του πρωταθλητή!

Ήταν τέτοιες μέρες, μέσα Ιουλίου του 2010, όταν η ΠΑΕ Skoda Ξάνθη ανακοίνωνε την απόκτηση του τότε 28χρονου Κρίστοφερ Κατόνγκο απο την Αρμίνια Μπίλεφελντ. Ο Κάτόνγκο ήταν όχι μόνο διεθνής αλλά και αρχηγός της εθνικής ομάδας της Ζάμπια. Πέρασε μία σεζόν στην ομάδα της Θράκης πραγματοποιώντας 28 συμμετοχές με 2 γκολ. Την επόμενη σεζόν μετακόμισε σε ομάδα της Κίνας.

Αποτέλεσμα εικόνας για katongo copa africa

Η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του έφτασε στις αρχές του 2012, λίγου μήνες αφότου είχε φύγει δηλαδή από την Ξάνθη, όταν με την Εθνική Ομάδα τη πατρίδας του κατέκτησε το Κόπα Άφρικα (τότε δεν διεξαγόταν καλοκαίρι αλλά… Ιανουάριο). Τότε η Ζάμπια έκανε την μεγάλη έκπληξη στη διοργάνωση αποκλείοντας μεταξύ άλλων την Γκάνα στον ημιτελικό και νικώντας την Ακτή Ελεφαντοστού των Ντρογκμπά και Τουρε στον τελικό, στην διαδικασία των πέναλτι. Μάλιστα, ο Κατόνγκο μάλιστα αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης πετυχαίνοντας συνολικά τρία τέρματα!

Στους ομίλους η Ζάμπια αντιμετώπισε την διοργανώτρια Ισημερινή Γουινέα επικρατώντας με 1-0 χάρη σε γκολ του Κατόνγκο. Στη συνέχεια έφερε ισοπαλία με την Λιβύη όπου και πάλι βρήκε δίχτυα ο πρώην παίκτης της Ξάνθης, ενώ ακολούθησε “τρίποντο” επί της Σενεγάλης που είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη της πρώτης θέσης του ομίλου με εφτά βαθμούς. Στον προημιτελικό η Ζάμπια υπερίσχυσε 3-0 του Σουδάν με τον Κατόνγκο να πετυχαίνει το τρίτο του τέρμα, στον ημιτελικό ξεπέρασε το εμπόδιο της Γκάνας (1-0), ενώ όπως προαναφέρθηκε, η πρώτη κατάκτηση Κόπα Άφρικα σημειώθηκε με αντίπαλο την Ακτή Ελεφαντοστού στα πέναλτι (8-7 στα πέναλτι, κανονικός αγώνας και παράταση 0-0).

Μετά την περιπέτεια της Κίνας που ακολούθησε την παρουσία του στην Ξάνθη και για τα επόμενα χρόνια ο Κατόνγκο πέρασε απο συλλόγους της Αφρικής κλείνοντας την καριέρα του το καλοκαίρι του 2017 σε ομάδα της χώρας του, στους Γκριν Μπούφαλος (Green Buffalos).

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγες μέρες εγκαινίασε ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που φέρει το όνομα του, “Christopher Katongo Foundation”, το οποίο θα έχει όχι μόνο αθλητικό αλλά και κοινωνικό χαρακτήρα. Στόχος του να προσφέρει σε μη προνομιούχα παιδιά σχολική υποστήριξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά και να δώσει την ευκαιρία σε ταλαντούχα παιδιά να αναδειχθούν ποδοσφαιρικά.