Αντικαπνιστικός νόμος σε άμεση ισχύ σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό

Η εφαρμογή του νόμου αποτέλει την πρώτη από τις άμεσες προτεραίοτητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο χώρο της υγείας, με τον νέο υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να δίνει αυστηρή εντολή για τήρηση των όσων ορίζονται από την αντικαπνιστική νομοθεσία, δηλαδή την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους.

Το 2018 καταγράφηκαν στην χώρα μας σχεδόν 10.000 νέα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα (σύνολο 9.964, εκ των οποίων 7.862 άνδρες και 2.102 γυναίκες) και 8.500 περιστατικά ασθενών που διαγνώσθηκαν με άλλους τύπους καρκίνου που σχετίζονται με το κάπνισμα (πχ του οισοφάγου).

Η Ελλάδα είναι 3η στη λίστα των χωρών με το αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, 4η στους τιμωρητικούς φόρους στον καπνό και 5η χειρότερη χώρα στην Ευρώπη για να είναι κάποιος καπνιστής.

Παρ’ όλ’ αυτά, η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών πανευρωπαϊκά αλλά και παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, κάθε χρόνο χάνεται από τον καρκίνο του πνεύμονα πληθυσμός ίσος με τους κατοίκους ενός νησιού, όπως η Ικαρία ή η Λέρος. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε τους άλλους καρκίνους και τις ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα, ο αριθμός των θανάτων θα εξαφάνιζε σε λίγα χρόνια τόσο πολλούς συμπολίτες μας, όσο ο πληθυσμός των νησιών των Κυκλάδων!

Πηγή : https://www.e-evros.gr