Ενστάσεις μπορεί να αλλάξουν δεδομένα στους Δήμους της Ροδόπης

Δύο ενστάσεις στον Δήμο Κομοτηνής και δύο ενστάσεις στον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών 

Δεν κατέθεσε ένταση ο υποψήφιος δήμαρχος Ερδέμ Χουσεΐν στον Δήμο Αρριανών καθώς η επανακαταμέτρηση έδειξε ότι δεν μπορούσε να αλλάξει η κατανομή των εδρών

Ενστάσεις που μπορεί να αλλάξουν δεδομένα στις συνθέσεις δημοτικών και τοπικών συμβουλίων στους Δήμους της Ροδόπης, κατατέθηκαν και αναμένεται να κριθούν από τη δικαιοσύνη. Στους Δήμους Κομοτηνής, Αρριανών και Μαρωνείας – Σαπών κατατέθηκαν ενστάσεις για το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά την ανακήρυξή τους από το τοπικό Πρωτοδικείο Ροδόπης.

Αναλυτικότερα, στον Δήμο Κομοτηνής κατατέθηκαν δύο ενστάσεις. Η πρώτη εξ αυτών αφορά την τοπική κοινότητα Μεγάλου Δουκάτου. Καθώς υπήρξε μεταξύ συμβούλων απόλυτη πλειοψηφία με 144 ψήφους, θα γίνει κλήρωση για την ανάδειξη του εκλεγμένου. Όμως ο σύμβουλος της παράταξης του Αντώνη Γραβάνη κατέθεσε ένσταση με την οποία διεκδικεί να προσμετρηθούν υπέρ του τρία ψηφοδέλτια και να καταλάβει αυτός την θέση στο τοπικό συμβούλιο. Στην δεύτερη περίπτωση η ένσταση έγινε για την τοπική κοινότητα Κοσμίου. Ο δεύτερος σε ψήφους της παράταξης του Γιάννη Γκαράνη, κατέθεσε ένσταση κατά του πρώτου σε ψήφους από την ίδια παράταξη, προκειμένου αυτός να είναι πρώτος και να γίνει αυτόματα πρόεδρος της τοπικής κοινότητας. Να σημειωθεί ότι η διαφορά τους είναι μόλις 1 ψήφος.

Στον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών και οι δύο ενστάσεις έγιναν από συμβούλους της παράταξης του νεοεκλεγέντα δημάρχου Ντίνου Χαριτόπουλου. Συγκεκριμένα, η πρώτη αναπληρωματική στη δημοτική ενότητα Μαρώνειας κατέθεσε ένσταση διεκδικώντας μία θέση στο δημοτικό συμβούλιο. Επίσης ένσταση κατατέθηκε και από τον δεύτερο σε ψήφους στην τοπική κοινότητα Σαπών. Διεκδικεί να είναι ο πρώτος σε ψήφους, καθώς θα είναι αυτός που αυτομάτως θα εκλεγεί πρόεδρος της τοπικής κοινότητας. 

Στον Δήμο Αρριανών η πιο ενδιαφέρουσα εξέλιξη αφορά στην απόφαση του υποψηφίου δημάρχου Ερδέμ Χουσεΐν, να μην καταθέσει ένσταση όπως αρχικά είχε αφήσει να εννοηθεί.

Ο υποψήφιος δήμαρχος που η κάλπη τον έβγαλε δεύτερο στον Δήμο Αρριανών, μετά την ανακήρυξη των αποτελεσμάτων είχε διαπιστώσει ότι το 80% των άκυρων ψηφοδελτίων αφορούσαν τον δικό του συνδυασμό. Κρίνοντας ως ιδιαίτερα μεγάλο τον αριθμό αυτών προχώρησε σε επανακαταμέτρηση διεκδικώντας την μείωση της διαφοράς με τον πρώτο σε ψήφους συνδυασμό του Αχμέτ Ριτβάν και γιατί όχι μία ακόμη έδρα στο δημοτικό συμβούλιο. Όμως η επανακαταμέτρηση έδειξε μείωση της διαφοράς αλλά όχι τέτοια που να μπορεί να ενισχύει με μία επιπλέον έδρα τον συνδυασμό του Ερδέμ Χουσεΐν. Έτσι αποφασίστηκε η μη κατάθεση ένστασης.

Όμως στον Δήμο Αρριανών υπήρξε μία ένσταση για την κοινότητα Οργάνης. Εκεί ο πρώτος αναπληρωματικός του συνδυασμού του επανεκλεγέντα δημάρχου Αμέτ Ριτβάν στρέφεται κατά του δεύτερου και τρίτου τακτικού συμβούλου, διεκδικώντας εκείνος την εκλογή του. Κάτοικοι των ορεινών οικισμών της Κύμης και της Άνω Βυρσίνης είναι οι δύο σύμβουλοι κατά των οποίων στρέφεται η ένσταση.

Καμία ένσταση, όπως πληροφορούμαστε, δεν έχει κατατεθεί για το αποτέλεσμα των εκλογών στον Δήμο Ιάσμου. Όλα τα παραπάνω αναμένεται να κριθούν από τη δικαιοσύνη και ίσως να προκύψουν αλλαγές στις συνθέσεις δημοτικών και τοπικών συμβουλίων.


Πηγή : https://www.xronos.gr