Αθλητάμπουρας: Ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού και οι προσδοκίες σε Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη

Έγιναν οι εκλογές, ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση και παρέδωσε ο Βασιλειάδης στον νέο υφυπουργό Αθλητισμού. Και το όνομα αυτού; Λευτέρης Αυγενάκης. Βουλευτής Ηρακλείου, μέχρι πρότινος γραμματέας της ΝΔ και με τις κακές γλώσσες να λένε ότι ο ίδιος έχει τόση σχέση με τα σπορ όση έχει η Ελλάδα ως χώρα με το… κέρλινγκ. Αυτό πάντως δεν είναι απαραίτητα κακό. Και ο Βασιλειάδης δικηγόρος ήταν ο άνθρωπος, απόφοιτος της τιμημένης Νομικής Σχολής του ΔΠΘ και η μόνη του σχέση με τον αθλητισμό ήταν η εξέδρα του γηπεδου, αλλά έμεινε δυόμισι χρόνια υφυπουργός.

Καταρχήν να σας πω ότι για την θέση του υφυπουργού Αθλητισμού άλλα ήταν τα ονόματα που ακούγονταν. Μόνο ένα μέσο ειχε από το πρωί της Δευτέρας αναφέρει το όνομα του Αυγενάκη ως επικρατέστερου. Ποιο; Τα «Παραπολιτικά», σε ρεπορτάζ του εκδότη τους Γιάννη Κουρτάκη. Αυτό μπορεί να έχει δύο αναγνώσεις. Μία, ότι ο Κουρτάκης που θεωρείται άνθρωπος του Μαρινάκη είχε πολύ καλή πληροφόρηση για τη μελλοντική σύνθεση της κυβέρνησης. Η άλλη; Ότι η πλευρά Μαρινάκη προσπάθησε με τον τρόπο της να επιβάλει στο συγκεκριμένο πόστο τον Αυγενάκη.

Αποτέλεσμα εικόνας για αυγενάκης

Πάντως στην Θράκη δεν είδαν με κακό μάτι τον διορισμό Αυγενάκη. Ο λόγος; Ο νέος υφυπουργός μπορεί να μην έχει σοβαρή σχέση με τον αθλητισμό, έχει όμως με τον ΟΦΗ. Μέχρι και παραστάσεις στην ΕΠΟ έχει κάνει για να υπερασπιστεί «δίκαια αιτήματα» της ομάδας της εκλογικής του περιφέρειας, χώρια οι ερωτήσεις που κατά καιρούς έχει καταθέσει στη Βουλή. Ο ΟΦΗ έσωσε την παρτίδα πέρυσι στο μπαράζ, παρέμεινε στη Super League και παραμονές των εκλογών συμφώνησε με την ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά του δικαιώματα. Αυτά στο ποδόσφαιρο. Στο βόλεϊ, ανέβηκε στην Volley League και θα μετέχει στο νέο πρωτάθλημα έχοντας μάλιστα ουκ ολίγους Εβρίτες στις τάξεις του.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι λογικό ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού να επιδιώξει να διατηρηθούν οι υφιστάμενες συμφωνίες με την ΕΡΤ του ποδοσφαιρικού ΟΦΗ αλλά και του βολεϊκού. Και αν συμβεί αυτό, μαζί με τον βασιλικό θα ποτιστεί και η γλάστρα. Στο ποδόσφαιρο, δεν υπάρχει περίπτωση να διατηρηθεί η συμφωνία με τον ΟΦΗ που έγινε παραμονές των εκλογών και να μην τηρηθεί αυτή που υπεγράφη πέρυσι με την Ξάνθη, έστω και αν ακόμα έχει μείνει στη μορφή του προσυμφώνου. Στο βολεϊ, όπου με ευθύνη της Λίγκας δεν υπήρξε επέκταση της συμφωνίας για την Α1, με την παρουσία του ΟΦΗ ο υφυπουργός θα έχει έναν λόγο παραπάνω να ζητησει από την ΕΡΤ να ξαναπάρει τα δικαιώματα και έτσι να ξαναβάλει 50 ζεστά χιλιαρικα στο ταμειο του ο Εθνικός Αλεξανδρουπολης, όσα περίπου του αντιστοιχούσαν και από τα περσινα δικαιώματα.

Το μόνο πρόβλημα για την ώρα είναι ότι ο Μητσοτάκης αναλαμβάνοντας αποφάσισε να πάρει την αρμοδιότητα της ΕΡΤ από τα πολλά και διαφορετικά υπουργεία και να την φέρει σε στενό του συνεργάτη στο Μαξίμου. Κάτι που σημαίνει ότι και να θέλει ο Αυγενάκης να βοηθήσει τον ΟΦΗ και από σπόντα και τις ομάδες της Θράκης, ίσως και να μην μπορει να το κάνει. Την ίδια στιγμή ωστοσο, μια άλλη αλήθεια είναι ότι ο Αυγενάκης ήταν από τους ελάχιστους που βρισκόταν στο Μαξίμου όταν έγραφε και έσβηνε ονόματα ο Μητσοτάκης, ενόψει της ανακοίνωσης του νέου κυβερνητικού σχήματος. Με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται.

* * * * *

Μια καυτή πατάτα για τον νέο υφυπουργό είναι η ΕΡΤ και τα ποδοσφαιρικά δικαιώματα της τηλεόρασης, μια άλλη είναι η τύχη του Ολυμπιακού στο μπάσκετ. Επίσημα, αν δεν αλλάξει κάτι, θα δούμε τους ερυθρόλευκους τη νέα σεζόν στην Α2 Ανδρών. Όμως για να τον δουμε, πρέπει να δηλωθεί. Αν δεν το κάνει, πάει στο τοπικό. Αλλά αν συμβει κάτι τέτοιο, τότε θα έχουμε ανακατατάξεις στις εθνικές κατηγορίες και αυτό είναι κάτι που ενδιαφέρει έντονα και τον Λεύκιππο.

Η ομάδα της Ξάνθης πέρυσι δεν κατάφερε αγωνιστικά να πετύχει την άνοδό της στην Β’ Εθνική, όπως για παράδειγμα έκανε ο ΓΑΣ Κομοτηνή. Στο μπαράζ που ακολούθησε νίκησε και είναι τρίτος επιλαχών. Μια συγχώνευση που ήδη έχει γίνει φερνει κάποιες ανακατάξεις. Αν για κάποιον λόγο αποχωρήσει εντελώς από τα εθνικά πρωταθλήματα ο Ολυμπιακός, θα αδειάσει άλλη μια θέση και θα γίνει ακόμα πιο πιθανό το ενδεχόμενο ο Λεύκιππος να ανέβει από σπόντα κατηγορία στην πρώτη του σεζόν στα εθνικά πρωταθλήματα, έναν χρόνο μετά την κατάκτηση του τίτλου στην ΕΚΑΣΑΜΑΘ.

* * * * *

Στο Σουφλί μετακομίζει από την Αλεξανδρούπολη το Βαλκανικό Τουρνουά Γυναικείου Ποδοσφαίρου που διοργάνωσε και προσπάθησε να καθιερώσει τα προηγούμενα χρόνια ο ΑΟ Θράκης. Φαίνεται ότι εκεί βρέθηκε χρηματοδότηση, ενώ στην Αλεξανδρούπολη δεν υπήρχε πλέον περιθώριο να δοθούν χρήματα των δημοτών, όπως συνέβη στις πρώτες δύο διοργανώσεις.

Ο υπεύθυνος του ΑΟ Θράκης, εμπνευστής και διοργανωτής του τουρνουά Δημήτρης Μερκούρης είχε προσπαθήσει πέρυσι να το μεταφέρει στην Κομοτηνή, αλλά δεν κατέστη εφικτό κυρίως για οικονομικούς λόγους. Τώρα πάει στο Σουφλί και ξιφουλκεί εναντίον της Αλεξανδρούπολης και του Δήμου που δεν στήριξαν όσο έπρεπε την προσπάθεια που ο ίδιος ξεκίνησε.

Πολύ πιο σκληρή γλώσσα είχε χρησιμοποιήσει τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικά με όσα είχε σούρει στην δημοτική αρχή της Αλεξανδρούπολης. Την οποία ωστόσο στήριξε στις πρόσφατες εκλογές, όχι απλά με την ψήφο του αλλά και με την υποψηφιότητά του…

Ο Αθλητάμπουρας