Η άγνωστη πανευρωπαϊκή πρωτιά της Θράκης στον χώρο του αθλητικού Τύπου

Μια ενδιαφέρουσα πρωτιά για την Θράκη και δη για τον Έβρο στον χώρο του αθλητικού Τύπου αποκαλύφθηκε μέσα από την παρουσίαση της διδακτορικής διατριβής του Αλέξανδρου Τζέκη την τρίτη και τελευταία ημέρα του Διεθνούς Σχολείου Αθλητικών Συντακτών, που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο τριήμερο στις εγκαταστάσεις της Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.

Ο Θεσσαλονικιός Αλέξανδρος Τζέκης έκανε την παρουσίαση της Διδακτορικής Διατριβής με τίτλο «Ο Τύπος σε κρίση, η περίπτωση των ελληνικών αθλητικών εφημερίδων», όπου μεταξύ άλλων παρουσίασε και την κατάσταση που επικρατεί όχι μόνο στον αθηναϊκό αλλά και στον επαρχιακό αθλητικό Τύπο.

Μάλιστα, αφού συνέκρινε τον αριθμό των αθλητικών εφημερίδων σε όλη την Ευρώπη για να καταλήξει ότι σε εθνικό επίπεδο σήμερα η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα, ακόμα και τις πιο προηγμένες τόσο αθλητικά όσο και δημοσιογραφικά, έκανε μια ανάλυση και στον επαρχιακό Τύπο.

Με βάση τα στοιχεία του 2017 αποδείχθηκε ότι κυκλοφορούσαν 12 αθλητικές εφημερίδες στην ελληνική περιφέρεια, στην χώρα δηλαδή με τις περισσότερες αθλητικές εφημερίδες και οι τρεις από αυτές είχαν μάλιστα έδρα την Θράκη. Ο λόγος για την Ξάνθη Sport και τις ΕβροSport και Αθλητική του Έβρου.

Μάλιστα, ο Νομός Έβρου είναι ο μόνος μαζί με αυτόν των Ιωαννίνων, που διαθέτουν δύο αθλητικά φύλλα (εν προκειμένω το Σουτ και το Ματς). Τα άλλα επτά επαρχιακά αθλητικά φύλλα κυκλοφορούν σε Καβάλα, Σέρρες και σε Ημαθία, Πάτρα, Άργος, Ηράκλειο και Μυτιλήνη.

Συνεπώς, η ΑΜ-Θ είναι η Περιφέρεια με τις περισσότερες αθλητικές εφημερίδες στην χώρα της Ευρώπης με τις πιο πολλές αθλητικές εφημερίδες. Και ο Έβρος ο νομός με τις πιο πολλές αθλητικές εφημερίδες στην χώρα που κατέχει τα ευρωπαϊκά πρωτεία.

Το ζήτημα είναι ότι αυτό δυστυχώς έχει αλλάξει από το 2017 που είχαμε τα στοιχεία της διδακτορικής διατριβής που παρουσιάστηκε στην Αρχαία Ολυμπία το πρωί της Δευτέρα μέχρι και σήμερα, 2 Ιουλίου του 2019, που γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Αθλητικογράφων (World Sports Journalists Day), με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Αθλητικού Τύπου (AIPS)…