Δικάζονται για υπεξαίρεση 54 εκατ. ευρώ και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» οι Λάσκαρης και Ευσεβίου

Για δύο βαρύτατα κακουργήματα, την υπεξαίρεση 54 εκατ. ευρώ και το ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος, τα οποία φέρεται να τέλεσαν από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, παραπέμπονται σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας ο Ξανθιώτης πρώην πρόεδρος της ΚΑΕ Άρης, Νίκος Λάσκαρης και η σύζυγός του, Γεωργία Ευσεβίου, όπως αναφέρει η πολιτική εφημερίδα «Documento».

Η Ευσεβίου, που υπήρξε συνέταιρος της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη σε εταιρεία ρούχων, αναδεικνύεται μέσα από το παραπεμπτικό βούλευμα ως βιρτουόζα στη δημιουργία πολύπλοκων συστημάτων εταιρειών, ενώ συνδέεται και με ένα πλέγμα offshore εταιρειών, στις οποίες εμφανίζεται ως διευθύντρια, αλλά και ως δεξιοτέχνισσα στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, με όχημα το πλέγμα των υπεράκτιων εταιρειών και τρίτων εικονικών προσώπων, διακινούνταν ή αποκρύπτονταν παράνομα εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ένα από τα φερόμενα ως «πλυντήρια» για το ξέπλυμα του «μαύρου χρήματος», που προερχόταν από υπεξαίρεση, ήταν και η αγορά το 2015 από τον Λάσκαρη της ομάδας μπάσκετ του Άρη!

Το ζεύγος Λάσκαρη από τη μία φέρεται να υπεξαίρεσε τα εμβάσματα εκατομμυρίων που έστελνε ο Λετονός επιχειρηματίας Μιχάλης Σουμπότινς (έχει προσφύγει σε βάρος τους ποινικά και αστικά) σε εταιρεία συμφερόντων τους, αλλά και σε προσωπικούς λογαριασμούς της Ευσεβίου για να αγοράσουν ως εντολοδόχοι του και για λογαριασμό του χρυσό και να τον τοποθετήσουν σε ασφαλή τόπο.

Μάλιστα, όπως τονίζεται στο βούλευμα, η ίδρυση των εταιρειών από την Ευσεβίου -ανεξάρτητα από το πώς χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια από το ζεύγος- εξυπηρετούσε τον Λετονό επιχειρηματία να εξάγει χρήμα από τη Βουλγαρία, προερχόμενο από άγνωστες πηγές.

Από την άλλη, οι Ευσεβίου και Λάσκαρης φέρονται να ξέπλεναν το χρήμα που υπεξαιρούσαν με αγορές μετοχών, ενός ελικοπτέρου, σπιτιού στη Μύκονο, ακόμη και με χρυσά μαχαιροπίρουνα με τα οποία σερβιρίστηκαν οι εκλεκτοί καλεσμένοι στον χλιδάτο γάμο τους στη Τζια το 2015.

Σύμφωνα με το βούλευμα, εντοπίστηκαν οχτώ περιπτώσεις ξεπλύματος «μαύρου χρήματος». Μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν το ποσό των 796.660 ευρώ, τα οποία καταβλήθηκαν από τον Λάσκαρη στα ταμεία της ανώνυμης αθλητικής εταιρείας Άρης Καλαθοσφαιρική ΚΑΕ ως συμμετοχή σε δύο διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού της κεφαλαίου, ο οποίος έτσι απέκτησε 79,532 ονομαστικές μετοχές συνολικής αξίας 1,154,664 ευρώ που αντιστοιχούν σε ποσοστό συμμετοχής 90% επί του μετοχικού κεφαλαίου.

Το συνολικό αυτό ποσό των 798,660 ευρώ αποτελούσε μέρος των 900,000 ευρώ που μεταφέρθηκε μέσω δύο τραπεζικών εμβασμάτων από λογαριασμό που τηρούνταν επ’ ονόματι της Ευσεβίου στην τράπεζα LGT BANK (Schweiz) AG στη Ζυρίχη της Ελβετίας σε λογαριασμό που τηρούνταν σε ελληνική τράπεζα.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και προσωρινής κράτησης σε βάρος του Λάσκαρη, το οποίο ακόμη δεν έχει εκτελεστεί. Ο λόγος είναι πως όταν ζήτησε να τροποποιηθεί ο περιοριστικός όρος της καταβολής εγγύησης ύψους 200.000 ευρώ μετά την απολογία του τον Δεκέμβριο του 2017, η αίτησή του έγινε δεκτή, αλλά δεν τήρησε όσα όριζε η τροποποιητική διάταξη (η εγγυοδοσία θα καταβαλλόταν μέσω υποθήκης επί ακινήτου ή εγγυητικής επιστολής ελληνικής τράπεζας).