Επέτειος: Πέντε χρόνια από το μπαράζ της Ξάνθης με τον Ολυμπιακό Βόλου στο Κλεάνθης Βικελίδης

Συμπληρώνονται πέντε χρόνια από εκείνο το βράδυ της 11ης Ιουνίου του 2014 στο «Κλεάνθης Βικελίδης», όταν η Ξάνθη βρέθηκε πιο κοντά από οποιαδήποτε άλλη φορά, μέχρι φέτος, στον υποβιβασμό της από την Super League.

Η ομάδα της Θράκης αντιμετώπιζε στην Θεσσαλονίκη τον Ολυμπιακό Βόλου, τριταθλητή στην Football League, σε μια αναμέτρηση μπαράζ για μια θέση στο μεγάλο πρωτάθλημα. Είχε προηγηθεί η περίφημη νίκη επί του Παναθηναϊκού στα Πηγάδια την τελευταία αγωνιστική και μεγάλη κινητοποίηση, που είχε ενορχηστρωθεί και μέσω του ThrakiSportS, ώστε εκαντοντάδες Ξανθιώτες να δώσουν το παρών στον μεγάλο αγώνα.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι που έγραψε ιστορία στην ελληνική τηλεόραση αφού είναι το μοναδικό μέχρι σήμερα που έχει μεταδοθεί ταυτόχρονα και από τις δύο συνδρομητικές πλατφόρμες, από τη Nova επειδή είχε τα δικαιώματα της Super League και από τον Ote TV επειδή τότε είχε τα δικαιώματα της Football League. Κυρίως όμως, ήταν ένα ματς που έγραψε ιστορία με την εξέλιξή του.

Η Ξάνθη βρέθηκε πίσω στο σκορ περίπου δέκα λεπτά πριν το ημίχρονο, όταν ο Γκούρμα έξω από την περιοχή έπιασε ένα φανταστικό σουτ με το δεξί κι έστειλε τη μπάλα να χτυπήσει αρχικά στο δεξί δοκάρι του Κυριακίδη και ακολούθως να καταλήξει στα δίχτυα για το 1-0. Ο εφιάλτης του υποβιβασμού ερχόταν πιο κοντά.

Ωστόσο οι Ξανθιώτες έχοντας τον Νίκο Κεχαγιά στον πάγκο έκαναν την ανατροπή χάρη σε δυο ιδιαίτερα αγαπητά στο τοπικό κοινό παιδιά. Πριν ολοκληρωθεί το ημίχρονο, στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Κάλβο εκτέλεσε φάουλ από τον άξονα, ο Γούτας έπιασε την κεφαλιά και η Ξάνθη ισοφάρισε, φέρνοντας το ματς στα ίσια.

Στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου ωστόσο, ο διαιτητής Σιδηρόπουλος έβγαλε κόκκινη κάρτα στον Πέτρο Μάνταλο για φάουλ εκτός φάσης, στο τελευταίο του παιχνίδι με την φανέλα της Ξάνθης, αφήνοντας την ομάδα με δέκα παίκτες και κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση για την Skoda.

Παρά ωστόσο το αριθμητικό μειονέκτημα, η Ξάνθη κατάφερε να κρατήσει ανέπαφη την εστία της και οκτώ λεπτά πριν την λήξη του αγώνα, που όλα έδειχναν ότι θα οδηγούνταν στην παράταση, να χτυπήσει με νέα κεφαλιά από σέντρα του Κάλβο, αυτή τη φορά από τον Ξανθιώτη Αντώνη Ράνο που έγραψε το 2-1 και κράτησε την ομάδα της πατρίδας του στα μεγάλα σαλόνια.

Πέρα από τον Πέτρο Μάνταλο, το μπαράζ με τον Ολυμπιακό Βόλου ήταν το τελευταίο ματς με την φανέλα της Ξάνθης για τον αρχηγό Σπύρο Βάλλα αλλά και τους Ντε Γκούζμαν, Κάλβο, Χοσέμι, Μαρίν και Παΐτο. Στις καθυστερήσεις είχε χρειαστεί μια μεγάλη επέμβαση του Κυριακίδη ώστε να σφραγιστεί η παραμονή στην Super League.

Ήταν η λύτρωση στο τέλος μιας χρονιάς που ωστόσο είχε ξεκινήσει ιδανικά, με τον σύλλογο να αγωνίζεται στην Ευρώπη και να πετυχαινει την πρώτη του νίκη και πρόκριση. Η επόμενη χρονιά θα ήταν μαγική, με την Ξάνθη να φτάνει στον τελικό του Κυπέλλου. Για να φτάσουμε στην φετινή περίοδο, 30η συνεχόμενη για την Ξάνθη στην Α’ Εθνική, στην διάρκεια ωστόσο της οποίας κινδύνευσε άμεσα με υποβιβασμό εξαιτίας της κακής πορείας από το τέλος του πρώτου γύρου.