Στον αέρα το τηλεοπτικό συμβόλαιο της Ξάνθης με την ΕΡΤ και τα εξασφαλισμένα 1,6 εκατ. ευρώ της νέας σεζόν

Πριν ένα χρόνο η ΠΑΕ Ξάνθη αποφάσισε να φύγει από την κεντρική διαχείριση της Nova και μαζί με έξι ακόμα ΠΑΕ να περάσει στην ομπρέλα της ΕΡΤ με ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό που όπως αποδείχθηκε άγγιξε το 1,6 εκατ. ευρώ δίνοντας βαθιά ανάσα στο ταμείο της ομάδας.

Η συμφωνία ήταν για δύο χρόνια, ωστόσο έναν χρόνο μετά, συμβόλαιο με την ΕΡΤ ακόμα δεν έχει υπογραφεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, το μόνο που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι προσύμφωνο και με βάση αυτό έχουν γίνει και οι όποιες εκταμιεύσεις στην ΠΑΕ Ξάνθη και τις υπόλοιπες ομάδες της Super League.

Αυτό σημαίνει ότι όλα μπορεί να βρεθούν στον αέρα, αν υπάρξει μέσα στο καλοκαίρι πολιτική αλλαγή (κάτι που είναι εξαιρετικά πιθανό μετα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της περασμένης Κυριακής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών για τις 7 Ιουλίου). Βλέπετε, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι η ΝΔ θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή.

Η εμπλοκή της ΕΡΤ με την εξαγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των επτά ΠΑΕ είχε γίνει με πρωτοβουλία του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδης και αποτέλεσε τον μοχλό πίεσης για να περάσει και η περίφημη αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων. Ωστόσο η παρέμβαση αυτή είχε επικριθεί σφοδρά από το παλιό καθεστώς στην ΕΠΟ αλλά και στελέχη του νυν κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μάλιστα, μόλις πριν μια εβδομάδα και με αφορμή τις πληροφορίες για επικείμενη άφιξη και του νταμπλούχου ΠΑΟΚ στην ΕΡΤ (την περασμένη σεζόν τα δικαιώματά του άνηκαν στη Nova), υπήρξε ερώτηση στη Βουλή από τον προερχόμενο από το Ποτάμι αλλά ευρισκόμενο πλέον στην ΝΔ βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανό.

Με αυτήν γίνεται αναφορά για επιδοτήσεις από την δημόσια ΕΡΤ σε ανώνυμες εταιρείες, κάτι που απαγορεύεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο ανταγωνισμού, ενώ γίνονται και συγκρίσεις με το κόστος των αγώνων του Τσαμπιονς Λιγκ που φέρνει περισσότερα έσοδα στα κανάλια αλλά δεν ανήκει πλέον στην ΕΡΤ σε αντίθεση με το ελληνικό πρωτάθλημα.

Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι ένας βουλευτής της ΝΔ εμφανίζεται να έχει έντονες υποψίες περί σοβαρής κακοδιαχείρισης της ΕΡΤ και ενδεχομένως πελατειασμού «μέσω της επιδότησης ΠΑΕ της Super League με τη μορφή συμβολαίου δικαιωμάτων τηλεοπτικής κάλυψης, με ποσά τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις συνθήκες της εγχώριας αγοράς».

Η ερώτηση του Ψαριανού απευθύνεται στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά, ο οποίος έχει και την ευθύνη της ΕΡΤ και σε αυτή τονίζει ότι τα τηλεοπτικά δικαιώματα είναι οκτώ φορές μεγαλύτερη από το κόστος μετάδοσης των αγώνων του Champions League, ενώ η διοίκηση γνωρίζει ότι θα υποστεί οικονομική ζημία, ενώ ρωτά αν προτίθεται να αυξήσει τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ μετακυλίοντας το βάρος στους πολίτες, ποιο είναι το τίμημα που είναι διατεθειμένοι -αν είναι- να πληρώσουν ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί για το ίδιο προϊόν, αν υπήρξαν οι προβλεπόμενες νομικές εισηγήσεις για την κάλυψη των αγώνων της τελευταίας αγωνιστικής περιόδου που επέφεραν οικονομική ζημία 27 εκατ. ευρώ στην ΕΡΤ και ζητά να κατατεθούν τα απολογιστικά στοιχεία διαφημιστικών εσόδων από την εκμετάλλευση των 105 αγώνων που μετέδωσε η ΕΡΤ κατά τη σεζόν που μόλις τελείωσε, τι ποσό τελικά πληρώθηκε και, αν υπογράφηκαν οι προβλεπόμενες από το Νόμο συμβάσεις.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

Θέμα: «Έμμεσες επιδοτήσεις ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών από την ΕΡΤ;»

Σοβαρά ζητήματα κακοδιαχείρισης της ΕΡΤ και ενδεχόμενου πελατειασμού εγείρονται από την διαφαινόμενη προοπτική έμμεσης επιδότησης μεγάλης ΠΑΕ της SuperLeague με τη μορφή συμβολαίου δικαιωμάτων τηλεοπτικής κάλυψης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με άρθρα ενημερωτικών ιστοσελίδων, υπάρχει πρόταση μεγάλης ΠΑΕ προς την ΕΡΤ με την οποία ζητάει από τη δημόσια τηλεόραση 30εκατ. ευρώ για την τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων της για τα επόμενα τρία χρόνια, με τα 25,5εκατ. ευρώ να λαμβάνει η ΠΑΕ, ενώ τα υπόλοιπα να διατίθενται σε λοιπούς φορείς (Αστυνομία, Super League, κλπ). Δεδομένου ότι οι εντός έδρας αγώνες κάθε ομάδας της Super League είναι δέκα τρεις (13) ανά σεζόν, το ανά μετάδοση κόστος είναι 769 χιλιάδες ευρώ, πλέον περίπου 25 χιλιάδες ευρώ κόστος παραγωγής, δηλαδή περισσότερο από 790 χιλιάδες ευρώ ανά αγώνα! Το κόστος αυτό είναι αστρονομικό. Την τελευταία περίοδο που η ΕΡΤ είχε τα δικαιώματα εκπομπής Champions League (2017-18) το ανά μεταδιδόμενο αγώνα κόστος ήταν περίπου 235 χιλιάδες ευρώ.

Το οικονομικό βάρος για την ΕΡΤ θεωρείται ιδιαιτέρως υψηλό και αδυνατεί να το καλύψει. Αυτός φαίνεται να είναι ένας από τους λόγους που, σε συνδυασμό με την επιβάρυνση κατά 68 εκατ. ευρώ που προκλήθηκε από την ΚΥΑ της κυβέρνησης για τον συμψηφισμό των μισθών και των αποζημιώσεων καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών, ανώτατο στέλεχος της διοίκησής της φέρεται ήδη να έχει εξουσιοδοτηθεί να ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο ευρεία αναπροσαρμογή προς τα πάνω του προϋπολογισμού. Σημειώνεται πως ο προϋπολογισμός ο οποίος κατά νόμον κατετέθη στην εποπτεύουσα υπηρεσία τον Οκτώβριο 2018, έχει ήδη αναπροσαρμοσθεί τον Φεβρουάριο 2019.

Το κόστος όμως, των νέων συμβολαίων θα καλυφθεί είτε μέσω αύξησης του ανταποδοτικού τέλους επιβαρύνοντας τους φορολογουμένους είτε εις βάρος του προσφερομένου προγράμματος. Μόλις τον Αύγουστο του 2018, η διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης προσέφερε διετές συμβόλαιο τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε επτά ομάδες της Super League έναντι 17 εκατ. ευρώ παρά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν για το υπέρογκο τίμημα. Πέραν των δικαιωμάτων εκπομπής, η ΕΡΤ επωμίσθηκε πρόσθετο κόστος με καταβολή προς τη διοργανώτρια Super League και για την παραγωγή των εκπομπών, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος για την εταιρεία κατά τη σεζόν 2018-19 σε 28 εκατ. ευρώή 267 χιλιάδες ευρώ ανά αγώνα. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Media Services, που μετρά τη διαφημιστική δαπάνη για όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, τα καθαρά έσοδα της ΕΡΤ για τις τηλεοπτικές μεταδόσεις της Super League τη σεζόν 2018-19 μόλις που ξεπέρασαν το 1 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, η ζημία της από τις μεταδόσεις Super League ανέρχεται σε 27 εκατ. ευρώ για τη σεζόν 2018-19.

Να σημειώσουμε επίσης ότι ενώ το Champions League μέχρι πέρυσι κόστιζε 3.3 εκατ. ευρώ το χρόνο,τώρα η κυβέρνησησυζητάει να πληρώσει σε μία ΠΑΕ 25,5 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια, συν το πρόσθετο κόστος παραγωγής, το οποίο υπολογίζεται σε 300 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, που καταβάλλεται σε εργολαβίες. Αυτό αναπόφευκτα συμβαίνει, διότι η ΕΡΤ δεν έχει φροντίσει να προμηθευτεί τον απαραίτητο εξοπλισμό που κοστίζει περίπου όσο και οι εργολαβίες ενός έτους και ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε πολλές άλλες μεταδόσεις, κάνοντας έτσι απόσβεση του κόστους του εντός ενός έτους. Το κόστος της ενδεχόμενης νέας συμφωνίας προστίθεται στο προϋπολογιζόμενο κόστος μετάδοσης από την συμφωνία του Αυγούστου 2018, ύψους τουλάχιστον 24 εκατ. ευρώ -πλέον το κόστος των δικαιωμάτων μετάδοσης των αγώνων των νεοσύστατων κατηγοριών Super League 2 και Football League, εκτιμωμένων σε 20 εκατ. ευρώ.

Οι εσωτερικές διαδικασίες της εταιρείας προβλέπουν εισηγήσεις από τα αρμόδια στελέχη της εταιρείας ή ειδικώς απασχολούμενους συμβούλους. Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως ούτε τον Αύγουστο 2018, ούτε τώρα κατατέθηκαν εισηγήσεις του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών, του Διευθυντή Εκμετάλλευσης, του Προϊσταμένου του Αθλητικού Τμήματος, του Γενικού Διευθυντή Προγράμματος, του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών.

Δεδομένου ότι:τα έσοδα από την τηλεοπτική μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων δεν δικαιολογούν την υπογραφή πλουσιοπάροχων συμβολαίων τηλεοπτικής κάλυψης υπέρ συγκεκριμένων ΠΑΕ και εις βάρος όλων των πολιτών.

Δεδομένου ότι: βάσει των στοιχείων εκμετάλλευσης των 105 αγώνων που ήδη γνωρίζουμε η ενδεχόμενη νέα σύμβαση θα είναι μετά βεβαιότητος ζημιογόνος.

Δεδομένου ότι: τέτοιου είδους πρακτικές ενδεχομένως εγείρουν και νομικά ζητήματα, όπως ενδεχόμενη καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κρατική ενίσχυση του Δημοσίου υπέρ ανώνυμης εταιρείας,
Δεδομένου ότι: ολοκληρώθηκε η μετάδοση ενός ολόκληρου πρωταθλήματος χωρίς να έχουν υπογραφεί συμβάσεις με τις ομάδες, ενώ ξοδεύτηκαν προϋπολογισμένα 28 εκατ. ευρώμε προσύμφωνα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Αληθεύει ότι ανώτατο στέλεχος της διοίκησης της ΕΡΤ έχει εξουσιοδοτηθεί να ζητήσει από το αρμόδιο Υπουργείο ευρεία αναπροσαρμογή προς τα πάνω του προϋπολογισμού; Υπάρχει απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου και αν ναι, ποιο το ποσό της αύξησης και με ποιο τρόπο θα καλυφθεί το έλλειμμα; Υπάρχει ενδεχόμενο να επιβαρυνθούν οι πολίτες στους οποίους θα μετακυληθεί το κόστος μέσω των λογαριασμών ρεύματος ή και να αναπροσαρμοσθούν προς τα κάτω οι επενδύσεις τεχνολογίας και προγράμματος;

2) Ποιοι άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί πέραν της ΕΡΤ έχουν ενδιαφερθεί για την κάλυψη των αγώνων της Super League και ποιο εκτιμάται πως είναι το τίμημα που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν;

3) Γιατί η ΕΡΤ συζητά σοβαρά το ενδεχόμενο να προσφέρει το ποσό που της ζητείται από μεγάλη ΠΑΕ ενώ γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα υποστεί εκ νέου σοβαρή οικονομική ζημία αν υπογράψει το σχετικό συμβόλαιο;

4) Δοθεισών των επί μέρους προβλέψεων των προσυμφώνων (πληρωμή του ποσού 2018-19 και τα επόμενα δύο έτη στις υποβιβαζόμενες ομάδες), συμφωνούν οι υπουργοί με την εκτίμηση ότι νοθεύεται ο ανταγωνισμός και στις χαμηλότερες κατηγορίες; Επιπροσθέτως, η ΕΡΤ πληρώνει ξανά για τα δικαιώματα εκπομπής αγώνων ομάδων, τα οποία έχει ήδη αγοράσει με τις συμφωνίες με SL2 και Football League.

5) Δεδομένου πως έχει αποδειχθεί πως το κόστος της συμφωνίας για την ΕΡΤ είναι 20 φορές υψηλότερο από το όφελος, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, χωρίς εσωτερικές εισηγήσεις αλλά με εντολή υπουργού, εμφανίζεται να χρηματοδοτεί ανώνυμες εταιρείες. Με βάση ποια νομική εισήγηση έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις; Υπάρχει γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΡΤ;

6) Να κατατεθούν τα απολογιστικά στοιχεία διαφημιστικών εσόδων από την εκμετάλλευση των 105 αγώνων που μετέδωσε η ΕΡΤ κατά τη σεζόν που μόλις τελείωσε, τι ποσό τελικά πληρώθηκε, αν υπογράφηκαν οι προβλεπόμενες από το Νόμο συμβάσεις και αν υπήρξαν οι σχετικές εισηγήσεις.