Οι νέοι πρωταθλητές στον Βορρά και πιθανοί αντίπαλοι των 5 Θρακιώτικων ομάδων στην νέα τέταρτη κατηγορία

Η μαθηματική επικύρωση της κατάκτησης του Πρωταθλήματος της ΕΠΣ Θράκης από τον Μ. Αλέξανδρο Ιάσμου το απόγευμα του Σαββάτου με το 0-0 απέναντι στον Πανθρακικό έκλεισε και την τελευταία εκκρεμότητα που υπήρχε αναφορικά με τον «χάρτη» της Γ’ Εθνικής για την επόμενη σεζόν τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον βορειοελλαδικό χώρο.

Δεκαεπτά ομάδες από όλα τα μήκη και πλάτη της Μακεδονίας και της Θράκης, άλλες με λιγότερη και άλλες με περισσότερη εμπειρία αφήνουν πίσω τους τα τοπικά πρωταθλήματα και ετοιμάζονται να πλεύσουν στα πολύ πιο… βαθιά και επικίνδυνα «νερά» της Γ’ Εθνικής (επί της ουσίας τέταρτης κατηγορίας).

Θυμίζουμε στην Γ’ Εθνική και συγκεκριμένα στον 1ο όμιλο παρέμειναν οι ξανθιώτες Ορφέας Ξάνθης και Άρης Αβάτου, αφού υποβιβάστηκαν οι Εθνικός Αλεξανδρούπολης, Ασπίδα Ξάνθης και ΠΑΟΚ Κοσμίου.

Η «Μετροσπορτ» παρουσίασε μαζί με τους 3 νέους Θρακιώτες Μέγα Αλέξανδρο Ιάσμου, Ορέστη Ορεστιάδας και Ηρακλή Ζυγού και τις υπόλοιπες 14 ομάδες, οι οποίες αποτελούν τις «new entries» του Πρωταθλήματος της σεζόν 2019-2020 και κάποιες θα βρεθούν στον 1ο όμιλο:

Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΑΣΜΟΥ (ΕΠΣ ΘΡΑΚΗΣ)
Απόλυτος κυρίαρχος του ποδοσφαίρου της Ροδόπης συνδύασε το νταμπλ (Πρωτάθλημα και Κύπελλο ΕΠΣ Θράκης) με άνοδο στη Γ’ Εθνική. Ηταν το τρίτο Πρωτάθλημα την τελευταία επταετία για τους Ιασμιώτες, οι οποίοι αυτή τη φορά κατάφεραν να το συνδυάσουν με την επιστροφή στις εθνικές κατηγορίες, καθώς τις προηγούμενες φορές δεν κατάφεραν να περάσουν με επιτυχία τη διαδικασία των μπαράζ. Προπονητής ήταν ο παλιός παίκτης του Πανθρακικού Νίκος Μπαχαρίδης, ενώ αστέρι της ομάδας είναι ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ, Πανθρακικού Μπερτράν Ρομπέρ.

ΟΡΕΣΤΗΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ (ΕΠΣ ΕΒΡΟΥ)
Ολική επαναφορά μετά από δέκα χρόνια για την ομάδα του Εβρου στις εθνικές κατηγορίες. Από τις πιο ιστορικές ομάδες της Θράκης, ιδρύθηκε το 1927 και έχει πλούσια διαδρομή με συμμετοχές σε Γ’ και Δ’ Εθνική από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 μέχρι και το 2009 όταν η τελευταία του συμμετοχή σε εθνικές κατηγορίες. Κορυφαία του στιγμή η παρουσία στη Β’ Εθνική τις σεζόν 1969-70 και 1971-72. Από τον Ορέστη Ορεστιάδας ξεκίνησαν την καριέρα τους οι διεθνείς ποδοσφαιριστές Στέλιος Βενετίδης και Αλέξης Αλεξούδης.

ΗΡΑΚΛΗΣ ΖΥΓΟΥ (ΕΠΣ ΞΑΝΘΗΣ)
Από τις «σταχτοπούτες» του Πρωταθλήματος της επόμενης χρονιάς, η ομάδα της Ξάνθης αναμένεται να πάρει το βάπτισμα του πυρός στις εθνικές κατηγορίες 67 χρόνια μετά την ίδρυσή του. Με τον Γιάννη Δημητριάδη στην τεχνική ηγεσία και πρώτο βιολί τον Κυριάκο Κωφίδη (πρώτος σκόρερ της σεζόν), ο Ηρακλής κατέκτησε το Πρωτάθλημα της ΕΠΣ Ξάνθης και μαζί με τις «παλιοσειρές», πλέον, Ορφέα και Αρη Αβάτου θα αποτελέσει τους εκπροσώπους του νομού στη Γ’ Εθνική.

ΔΟΞΑ ΘΕΟΛΟΓΟΥ (ΕΠΣ ΚΑΒΑΛΑΣ)
Το νησί της Θάσου αποκτά ξανά εκπρόσωπο στις εθνικές κατηγορίες. Όχι τον Θεαγένη που έπαιξε στη Δ’ Εθνική την τριετία 2003-06, αλλά την «σταχτοπούτα» Δόξα Θεολόγου. Έδρα της ομάδας είναι ο Ποτός (παραθαλάσσιος οικισμός στη νότια πλευρά του νησιού) και έτος ίδρυσης το 1979. Ο πολύπειρος γκολκίπερ Δημήτρης Ρίζος ξεχωρίζει στο ρόστερ της ομάδας, ενώ υπάρχουν επίσης οι Τσανακτσόγλου, Οτέμπερης με θητεία στις εθνικές κατηγορίες.

ΠΑΝΔΡΑΜΑΪΚΟΣ (ΕΠΣ ΔΡΑΜΑΣ)
Από τα πιο ηχηρά «new entries» της Γ’ Εθνικής η επιστροφή του Πανδραμαϊκού στις εθνικές κατηγορίες μετά από δέκα χρόνια στα τοπικά πρωταθλήματα. Για πολλά χρόνια το αντίπαλο δέος της Δόξας έχοντας, μεταξύ άλλων, δέκα συμμετοχές στη Β’ Εθνική τη δεκαετία του ’70 και στις αρχές της δεκαετίας του ’80, αποτέλεσε «φυτώριο» ανάδειξης ποδοσφαιριστών που έγραψαν ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο (Άντζας, Μαχαιρίδης, Λεοντιάδης κ.α.). Με προπονητή τον Μπάμπη Καζεπίδη και ποδοσφαιριστές όπως οι Μπερούκας, Υψηλός, Πατένταλης κυριάρχησε στο τοπικό ποδόσφαιρο κατακτώντας και το Κύπελλο.

ΔΟΞΑ ΚΑΤΩ ΚΑΜΗΛΑΣ (ΕΠΣ ΣΕΡΡΩΝ)
Παρθενική άνοδος στη Γ’ Εθνική για τη σερραϊκή ομάδα, η οποία αποτελεί μια από τις «σταχτοπούτες» του νέου Πρωταθλήματος. Με τους Σιάκκα, Γαλακτερό, Μουσικάκη, Ρούμπο να προσδίδουν την απαραίτητη «πινελιά» εμπειρίας και τεχνικό καθοδηγητή τον Μίλτο Δουλγέρη (στη Γ’ Εθνική με Ηράκλεια, Καρπερή) κατάφερε να επικρατήσει στον έντονο ανταγωνισμό απέναντι σε ΑΕ Χρυσού και Δόξα Λιθοτόπου, κυρίως, και να κόψει πρώτη το νήμα.

ΚΙΛΚΙΣΙΑΚΟΣ (ΕΠΣ ΚΙΛΚΙΣ)
Με σταθερή και πολυετή παρουσία στις εθνικές κατηγορίες τις προηγούμενες δεκαετίες, η επάνοδος του Κιλκισιακού στη Γ’ Εθνική συνιστά μια ιστορική επιστροφή ενός δυνατού ποδοσφαιρικού brandname. Οι «κυανέρυθροι» έβγαλαν αντίδραση μετά τον προπέρσινο υποβιβασμό και διατηρώντας πολλά κομμάτια του κορμού της ομάδας που αγωνίστηκε για τελευταία φορά στη Γ’ Εθνική εξασφάλισαν άμεσα την άνοδο μετά από έντονο συναγωνισμό απέναντι στον ΠΑΟΝΕ Επταλόφου του Γιώργου Ποιμενλιδη που μετά το κ΄θπελλο κόντρα στον Αλέξανδρο έχασε στο φινάλε και το πρωτάθλημα. Στην τεχνική ηγεσία του Κιλκισιακού βρίσκεται ο γνώριμος τα τελευταία χρόνια στη Γ’ Εθνική από τη θητεία του στην ΑΠΕΛ, Αλέξανδρος Κατικαρίδης.

ΘΥΕΛΛΑ ΣΑΡΑΚΗΝΩΝ (ΕΠΣ ΠΕΛΛΑΣ)
Ηταν η απόλυτη κυρίαρχος στο Πρωτάθλημα της ΕΠΣ Πέλλας εξασφαλίζοντας χρονικά πρώτη από όλες τις ομάδες της Βόρειας Ελλάδας το εισιτήριο για την άνοδο στη Γ’ Εθνική. Με πολύ υψηλό μπάτζετ για τα δεδομένα τοπικών πρωταθλημάτων και παίκτες με παραστάσεις σε υψηλό επίπεδο (Γκέσιος, Μελίσσης, Φωτιάς κ.α.) ήταν εξαρχής το μεγάλο φαβορί και επιβεβαίωσε με άνεση τα προγνωστικά ανεβαίνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Γ’ Εθνική.

Ν. ΠΟ Ν. ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ (ΕΠΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ)
Παραδοσιακή δύναμη της Χαλκιδικής, διεκδικούσε τα τελευταία χρόνια την επιστροφή της στις εθνικές κατηγορίες και φέτος ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Το σύνολο του Δημήτρη Κάλφα ξεχώρισε με την παρουσία του σε ένα ισχυρό και ανταγωνιστικό Πρωτάθλημα, καταφέρνοντας να κόψει πρώτο το νήμα με διαφορά από τις υπόλοιπες ομάδες. Τελευταία της παρουσία στην παλιά Δ’ Εθνική ήταν τη σεζόν 2011-12 και έκτοτε αγωνιζόταν στα τοπικά πρωταθλήματα Χαλκιδικής.

ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ (ΕΠΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ)
Από τις πλέον εμβληματικές ομάδες του νομού Θεσσαλονίκης, έγραψε ιστορία πριν ακριβώς 20 χρόνια με την πρόκριση στο Κύπελλο Ελλάδας επί της ΑΕΚ σε έναν αγώνα που ακόμη μνημονεύεται. Μετά την παρακμή 17 ετών και την μακροχρόνια απουσία από το προσκήνιο επιστρέφει στις εθνικές κατηγορίες (τελευταία συμμετοχή το 2001-02 στη Δ’ Εθνική) ως πρωταθλητής της ΕΠΣΜ. Συνολικά έχει οκτώ συμμετοχές στη Γ’ Εθνική και επτά στη Δ’ Εθνική. Προπονητής και για τη νέα περίοδο παραμένει ο Γιώργος Αμανατίδης, ενώ ξεχώρισαν οι Ξανθόπουλος, Κουκουρώνας, Μπιμπισίδης, Μάντζιος.

ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΘΕΡΜΗΣ (ΕΠΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ)
Κατέκτησε την άνοδο ως δεύτερη στην Α1 μέσω της διαδικασίας των πλέι οφ πίσω από τον πρωταθλητή Ποσειδώνα Μηχανιώνας. Πέντε χρόνια μετά την προηγούμενη άνοδό του, την οποία δεν εξαργύρωσε αγωνιζόμενος στη Γ’ Εθνική, αποκτά δικαίωμα συμμετοχής στις εθνικές κατηγορίες από όπου απουσιάζει μετά το 2011 και την τελευταία του παρουσία στη Δ’ Εθνική. Κορυφαία περίοδος της ιστορίας του η εξαετία 2004-10 όταν έπαιξε στην επαγγελματική τότε Γ’ Εθνική. Ξεχώρισαν από το ρόστερ της περσινής χρονιάς οι αδερφοί Αχαλινόπουλοι και έμπειροι Κράββαρης, Κολώνης, ενώ την τεχνική καθοδήγηση είχαν οι Βασίλης Μπούρκας, Τάσος Δούμας.

ΜEΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (ΕΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ)
Επέστρεψε δριμύτερος και πιο έμπειρος μετά τον περσινό υποβιβασμό από τη Γ’ Εθνική με στόχο το πάθημα της σεζόν 2017-18 να αποδειχθεί πως έχει γίνει μάθημα. Εκτός από το Πρωτάθλημα, οι Τρικαλινοί πραγματοποίησαν εντυπωσιακή πορεία και στο Κύπελλο φτάνοντας στον τελικό, γνωρίζοντας την ήττα από την πρωταθλήτρια στη Γ’ Εθνική, Βέροια. Εκτός από την προπέρσινη παρουσία του στη Γ’ Εθνική έχει στο ενεργητικό του δύο συμμετοχές στη Δ’ Εθνική τις σεζόν 1982-83 και 1998-99.

ΑΕ ΚΑΡΙΤΣΑΣ (ΕΠΣ ΠΙΕΡΙΑΣ)
Κυριάρχησε απόλυτα στα ποδοσφαιρικά δρώμενα του νομού Πιερίας, αφού εκτός από το Πρωτάθλημα και την επάνοδο στη Γ’ Εθνική έναν χρόνο μετά τον υποβιβασμό της, κατέκτησε και το Κύπελλο με νίκη επί του Πιερικού στον τελικό. Ήταν εξαρχής το φαβορί για την άνοδο και επιβεβαίωσε τα προγνωστικά με μια σταθερή πορεία από το ξεκίνημα ως το τέλος της χρονιάς έχοντας κρατήσει τον κορμό της Γ’ Εθνικής (Μπενίσκος, Κυρτέγος, Παπατολίκας κ.α.). Παίρνει τη θέση του Αχιλλέα Νεοκαισάρειας και μαζί με Πιερικό και Αιγινιακό θα αποτελέσουν τους εκπροσώπους της Πιερίας στις εθνικές κατηγορίες.

ΠΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑ (ΕΠΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ)
Εννιά χρόνια μετά την τελευταία του παρουσία στη Δ’ Εθνική επιστρέφει στις εθνικές κατηγορίες ως ο μόνος εκπρόσωπος του νομού μετά τον υποβιβασμό των Μελιτέα Μελίτης και Ερμή Αμυνταίου. Έκοψε πρώτος το νήμα στο… «φώτο φίνις» μετά από σκληρή μάχη απέναντι στην Ελλάδα Άνω Καλλινίκης. Εχει στο ενεργητικό του έξι συμμετοχές στη Β’ Εθνική και ισάριθμες στη Γ’ Εθνική.

ΑΣΤΡΑΠΗ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΣ (ΕΠΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ)
Επτά χρόνια μετά την τελευταία του παρουσία επιστρέφει στις εθνικές κατηγορίες ως πρωταθλήτρια ΕΠΣ Καστοριάς. Ήταν το όγδοο Πρωτάθλημα και τρίτο την τελευταία δεκαετία για την Αστραπή, η οποία έφτασε και το 2014 κοντά στην άνοδο, ωστόσο, δεν κατάφερε να κερδίσει το εισιτήριο μένοντας εκτός στη διαδικασία των μπαράζ. Επί της ουσίας αντικαθιστά στη Γ’ Εθνική τον περσινό πρωταθλητή Μ. Αλέξανδρο Καλλιθέας, ο οποίος δεν κατάφερε να κρατηθεί στην κατηγορία.

ΑΕΠ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΩΝ (ΕΠΣ ΚΟΖΑΝΗΣ)
Μετά από παρένθεση ενός χρόνου στα τοπικά του νομού Κοζάνης, η ΑΕ Ποντίων Καραγιαννίων επανέρχεται στις εθνικές κατηγορίες με τη φιλοδοξία η δεύτερη απόπειρα καθιέρωσης να αποδειχθεί πιο τυχερή σε σχέση με την πρώτη φορά τη σεζόν 2017-18. Κέρδισε την άνοδο μετά από σκληρή μάχη απέναντι στην Κοζάνη και μαζί με τον Μακεδονικό Φούφα θα αποτελέσουν τους εκπροσώπους του νομού Κοζάνης στη Γ’ Εθνική τη νέα χρονιά.

ΣΕΙΡΗΝΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ (ΕΠΣ ΓΡΕΒΕΝΑ)
Παίρνει την σκυτάλη από τους Πυρσό Γρεβενών (2013-15), ΑΕΠ Βατολάκκου (2016-17) και Γρεβενά Αεράτα (2018-19) επιχειρώντας τη δική της προσπάθεια για καθιέρωση ενός εκπροσώπου των Γρεβενών στις εθνικές κατηγορίες. Έχοντας στις τάξεις της έμπειρους ποδοσφαιριστές (Μπλάντος, Χαντάβας, Μπόζιαρης κ.α.) κατάφερε να αντέξει τον ανταγωνισμό με τον Πυρσό Γρεβενών και να κόψει πρώτη το νήμα επιστρέφοντας στις εθνικές κατηγορίες μετά τη σεζόν 2010-11 όταν και αγωνίστηκε στη Δ’ Εθνική.