Εκλογές 2019: Πόσους σταυρούς μπορούμε να βάλουμε;

Πόσους σταυρούς βάζουμε στο ψηφοδέλτιο; Πρώτη ψήφος για 106.760 νέους 17 ετών κι ας δούμε μερικά χρηστικά στοιχεία. 

Οι Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2019 αλλά κι οι Ευρωεκλογές 2019 πλησιάζουν.

Η πλατφόρμα «Μάθε που ψηφίσεις 2019» έχει ανοίξει εδώ κι αρκετές ημέρες για να βοηθήσει τους εκλογείς να μάθουν που πρέπει να πάνε για να ψηφίσουν. ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Οι 17άρηδες έχουν για πρώτη φορά στην ιστορία δικαίωμα ψήφου. Δηλαδή, όσοι μέσα στο 2019 έχουν συμπληρώσει ή θα συμπληρώσουν το 17ο έτος της ηλικίας τους μπορούν να ψηφίσουν. 106.760 νέοι αναμένεται να ψηφίσουν για πρώτη φορά.Για πρώτη φορά οι εκλογές θα είναι τετραπλές και θα μπορούμε να προσέλθουμε στις κάλπες από τις 7 το πρωί, έως στις 7 το βράδυ Για πρώτη φορά,μάλιστα, στο 85% της χώρας οι εκλογείς θα ψηφίσουν σε δύο εκλογικά τμήματα. Ένα για τις Ευρωεκλογές και τις Περιφερειακές και ένα για τις Δημοτικές και Κοινοτικές Εκλογές.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: 1 ΕΩΣ 3 ΣΤΑΥΡΟΥΣ

-Σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες:

  • Όταν η εκλογική περιφέρεια έχει έως τρεις (3) έδρες: έναν (1) σταυρό προτίμησης.
  • Όταν η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις (3) έδρες: έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης
  • και έναν (1) σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου.
  • Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων:

έως δύο (2) σταυρούς προτίμησης.

  • Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων:

έναν (1) σταυρό προτίμησης.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: 1 ΕΩΣ 4 ΣΤΑΥΡΟΥΣ

  • Προς έναν (1) υποψήφιο σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι.
  • Προς έναν (1) ή δύο (2) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι.
  • Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.
  • Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) ή τέσσερις (4) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ:

  • Μέχρι 4 σταυρούς στον συνδυασμό που θα επιλέξουν
  • Όλες οι εκλογές για αρκετούς έχουν τον… μπελά της εφορευτικής επιτροπής, καθώς παραμονές όλο και σε κάποιους θα χτυπήσει την πόρτα το σχετικό έγγραφο που θα τους καλεί να δώσουν το παρών, προκειμένου να βοηθήσουν την διαδικασία.Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, δεν πρόκειται για κάτι που γίνεται προαιρετικά, αλλά υποχρεωτικά. Κάτι που σημαίνει οτι υπάρχουν και οι ανάλογες ποινές.Όσα μέλη εφορευτικών επιτροπών δεν εμφανιστούν σύμφωνα με τη διάταξη της παρ.3 του άρθρου 118 του Προεδρικού Διατάγματος 96/2007 (πλέον ισχύει το αντίστοιχο ΠΔ 26/2012), με τίτλο «Ειδικά Εκλογικά αδικήματα δημοσίων οργάνων», ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι:«Μέλη εφορευτικών επιτροπών που αμελούν ή δείχνουν απείθεια στην έγκαιρη εκπλήρωση των καθηκόντων που τους επιβάλλονται από τις διατάξεις του παρόντος… τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών μέχρι δύο χρόνια και με στέρηση των αξιωμάτων και θέσεων που προβλέπονται στο άρθρο 63 του Ποινικού Κώδικα, από έξι μήνες μέχρι δύο χρόνια».Υπάρχει όμως και οι περίπτωση κάποιος να μην έχει ενημερωθεί και να το μάθει όταν πάει να ψηφίσει, με αποτέλεσμα να του ζητήσουν να μείνει.Στην περίπτωση που κάποιος αρνηθεί να παραμείνει μέχρι την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και της καταμέτρησης καλείται η αστυνομία.Ωστόσο προκειμένου κάποιος να μην αντιμετωπίσει τις συνέπειες που ορίζει ο νόμος σε περίπτωση μη παρουσίας θα πρέπει να προσκομίσει:Χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο, σε περίπτωση ασθένειας.Βεβαίωση από τον εργοδότη του ότι τον απασχολούσε κατά την ημέρα των εκλογών.Έγκυρο δικαιολογητικό που να αποδεικνύει το λόγο του κωλύματος του να παρουσιαστεί.