Η πρώτη Ελληνίδα σπορκάστερ επισκέφθηκε την Θράκη και περιμένει την ψήφο μας στις ευρωεκλογές

Το απόγευμα της Δευτέρας (20/5) βρέθηκε και συζήτησε περί Ευρώπης και Ελλάδας στο καφέ του Ξενοδοχείου “Νέστος” στην Ξάνθη. Μία εβδομάδα πιο πριν είχε βρεθεί στο Νέο Σιδηροχώρι Ροδόπης, του Δήμου Κομοτηνής.

Ήταν μεταξύ των δεκάδων ανθρώπων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα προσφοράς αίματος. Παρόλο που δεν έχει άμεση σχέση με την συγκεκριμένη περιοχή, όταν ενημερώθηκε για την αιμοδοσία έσπευσε να δώσει και εκείνη τη αίμα της.

Ο λόγος για την δημοσιογράφο Βάσω Μώραλη που μπορεί να μην έλκει ευθέως την καταγωγή της από την Θράκη, αλλά έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει στη Νικήσιανη Παγγαίου Καβάλας, αισθάνεται και αυτή σαν Θρακιώτισσα καθότι… κοντοχωριανή μας, όπως η ίδια δηλώνει.

Και την αγάπη της για αυτόν τον τόπο και τους ανθρώπους της την έχει αποδείξει διαχρονικά στην μέχρι τώρα πορεία της, από τα παλιά χρόνια που μετέδιδε αγώνες για το κρατικό ραδιόφωνο μέχρι και εκείνα που η ίδια είχε αναλάβει διευθύντρια του ομογενειακού κρατικού ραδιοφώνου της Αυστραλίας.

Ο λόγος για την Βάσω Μώραλη, αγαπημένη φωνή στις ποδοσφαιρικές Κυριακές μας τις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Σπούδασε δημοσιογραφία και νομικά στην Αθήνα, εργαζόμενη παράλληλα ως δημοσιογράφος σε αθηναϊκές εφημερίδες και στην ΕΡΤ. Τον Ιούνιο του 1983 κατέκτησε μία διεθνή πρωτιά, σπάζοντας ένα “ανδρικό οχυρό” ως η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που μετέδωσε απευθείας ποδοσφαιρικούς αγώνες για το κρατικό ραδιόφωνο. Μια πορεία που συνεχίστηκε επί 30 χρόνια. Και δεν μιλάμε για τυχάρπαστα παιχνίδια, αλλά στην πορεία για ματς της Εθνικής Ομάδας, τα ντέρμπι του πρωταθλήματος ανάμεσα σε ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και τα παιχνίδια των εκπροσώπων της Ελλάδας στα Κύπελλα Ευρώπης.

Όπως λέει, από μικρή λάτρευε τον αθλητισμό. Έπαιζε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις και άλλα αθλήματα. Το πιο σημαντικό όμως γνώριζε καλά όλα τα αθλήματα και τους αθλητές. Στις μαθητικές εκδρομές της άρεσε να προσποιείται ότι κάνει ποδοσφαιρικές μεταδόσεις και οι συμμαθητές της την αποκαλούσαν «σπίκερ». Τη «συνήθεια» αυτή δεν την εγκατέλειψε όταν άρχισε να εργάζεται στην ΕΡΤ με επικεφαλής τον Ηρακλή Κοτζιά ο οποίος εντυπωσιάστηκε με τις γνώσεις της και το ταλέντο της.

Μετά την παρθενική της μετάδοση τον Ιούνιο του 1983, σε έναν αγώνα ανάμεσα στην Παναχαϊκή και τον Εθνικό Πειραιώς που προκάλεσε αίσθηση και δημοσιεύματα σε BBC και RAI, η Βάσω Μώραλη καθιερώθηκε σαν μια από τις κορυφαιες φωνές στις περιγραφές αγώνων και ιδίως στις ποδοσφαιρικές μεταδόσεις. «Οι άνδρες ου με γνώριζαν στον χώρο μου, όπως ο Νίκος Κατσαρός, ο Σταύρος Τσώχος και άλλοι που ήξεραν τις γνώσεις μου και τις δυνατότητές μου, με υποδέχθηκαν εγκάρδια», έχει πει η ίδια σε παλιότερη συνέντευξή της.

Η ίδια έχει συνταξιοδοτηθεί εδώ και χρόνια (από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 είχε μετακομίσει οικογενειακώς με τον σύζυγό της Κώστα Γιωτάκη στην Αυστραλία και συγκεκριμένα στο Σίδνεϊ, μάλιστα ήταν η καλύτερη ξεναγός και βοήθεια για όσους Έλληνες δημοσιογράφους βρέθηκαν εκεί το 2000 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ιδίως είχε σπεύσει αφιλοκερδώς να βοηθήσει όλους τους νεώτερους συναδέλφους της και ιδίως εκείνους που είχαν καταγωγή από την ευρύτερη περιοχή της ΑΜ-Θ).

Πλέον, έχοντας επιστρέψει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα μετά την συνταξιοδότησή της και μένοντας στην πανέμορφη Καβάλα, όπου διετέλεσε διευθύντρια και στον τοπικό σταθμό της ΕΡΤ, αποφάσισε για πρώτη φορά να δοκιμαστεί σε έναν άλλο στίβο, αυτόν της πολιτικής. Στις εκλογές της Κυριακής θα είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής.

Για τους στόχους που θέτει ως υποψήφια ευρωβουλευτής είπε πρόσφατα στον Δήμο Μπακιρτζάκη της εφημερίδας «Χρόνος» της Κομοτηνής, που τυχαία την συνάντησε, καθώς με ευπρέπεια δεν σπεύδει με πολυέξοδες διαφημίσεις να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό την υποψηφιότητά της: «Χρειαζόμαστε επιτακτικά πιο δίκαιη Ευρώπη, μία καλύτερη Ελλάδα. Στο Κίνημα Αλλαγής τολμούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο στίβος όπου κρίνονται πολλά από τα εθνικά μας θέματα. Η φωνή της Ελλάδας πρέπει να ακούγεται ισχυρή και καθαρή εκεί μέσα από ανθρώπους που έχουν γνώση των εθνικών μας δικαίων και συμφερόντων, με σεβασμό απέναντι στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και υψηλή συναίσθηση του χρέους μας προς την πατρίδα μας. Υπερασπίζομαι επί δεκαετίες με συνεπή δράση τα εθνικά μας  θέματα και ζητώ να μου δώσετε τη δύναμη να συνεχίσω να το κάνω και στην Ευρωβουλή, χωρίς τυφλό εθνικισμό αλλά με γνώση και συνείδηση».

Όσοι φίλαθλοι στις ευρωεκλογές της Κυριακής σκοπεύουν να ψηφίσουν το Κίνημα Αλλαγής, καλό θα ήταν να θυμηθούν και να σταυρώσουν την Βάσω Μώραλη, την γυναικεία φωνή που μας κράταγε συντροφιά στις κυριακάτικες αθλητικές μεταδόσεις του Δεύτερου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και αργότερα της ΕΡΑ Σπορ…