Αθλητάμπουρας: Τα τσαλιμάκια του Ραμίρεθ και το μοντέλο της ΕΠΣ Θράκης που εξετάζει η Super League

Ο Κίκο Ραμίρεθ έγινε το βράδυ της Δευτέρας ο πρώτος Ισπανός τεχνικός στην ιστορία της Ξάνθης. Αυτό το ξέρετε, το διαβάσατε, μάθατε μέχρι και για τον ρόλο του αδερφού του Γκουαρδιόλα στον ερχομό του στην ομάδα. Ευκαιρία να μάθετε όμως και ορισμένα άλλα παρασκήνια από τον προηγούμενο ερχομό του στην Ελλάδα. Περίπου εννιά μήνες πριν.

Όπως ίσως ξέρετε, ο Ραμίρεθ είχε έρθει αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη στην Αθήνα για να αναλάβει τον Απόλλωνα Σμύρνης. Η συμφωνία ήταν σχεδόν δεδομένη, για αυτό όχι μόνο διέρρευσε στον Τύπο αλλά έγινε και επίσημη παρουσίασή του στους παίκτες της ομάδας από τον μάνατζερ, άτυπο σύμβουλο και υπεύθυνο σκάουτινγκ στην ομάδα της Ελαφράς Ταξιαρχίας Γιάννη Κόντη. Ωστόσο ο Ισπανός τεχνικός έγινε… Λούης.

«Ο Ισπανός τεχνικός εν τέλει… πουλούσε τρέλα! Ο Ραμίρεθ ήταν δεσμευμένος με άλλη ομάδα (λέγονται τόσες ανακρίβειες που δεν μπορούμε να ξέρουμε αν πραγματικά αυτή ήταν η Βίσλα Κρακοβίας ή κάποια άλλη) και η περίπτωση του ναυάγησε», σχολίαζε τότε το a-sports, ιστοσελίδα που χαρακτηρίζεται η κορυφή στο ρεπορτάζ του ιστορικού Απόλλωνα Σμύρνης.

Στην ίδια λογική, το gazzetta ενημέρωνε: «Όλα έδειχναν ότι άμεσα θα έρθουν κι οι ανακοινώσεις. Ωστόσο, ένα χαρτί τον δέσμευε με μια άλλη άλλη ομάδα (Βίσλα Κρακοβίας), στοιχείο που για άγνωστο λόφο δεν είχε διαρρεύσει. Ζήτησε μερικές μέρες διορία για να το λύσει και να επιστρέψει ελεύθερος πια ώστε να βάλει την υπογραφή του στο συμβόλαιο που του πρότειναν από τον Απόλλωνα. Αυτό… τρέλανε τη διοίκηση της ομάδας – όπως είναι λογικό – μιας και ουδείς μπορεί να ξέρει το πόσο μπορεί να τραβήξει μια τέτοια υπόθεση».

Εχοντας αυτές τις πληροφορίες, λογικό και επόμενο ο Γιάννης Παπαδημητρίου που ανέλαβε για την Ξάνθη τον ρόλο που είχε ο Κόντης στην περίπτωση του Απόλλωνα, εμφανίστηκε πολύ επιφυλακτικός. Ωστόσο η πιάτσα των agents είχε εξήγηση διαφορετική από όσα γράφτηκαν κατά κόρον τότε για τον μη γάμο του Κίκο Ραμίρεθ με τον Απόλλωνα.

«Ο Ισπανός προπονητής μέσα σε ένα 24ωρο απογοητεύτηκε απ’ όσα είδε κι άκουσε. Το πρόβλημα δεν ήταν στο οικονομικό, αλλά στην οργάνωση της ομάδας (για παράδειγμα το προπονητικό κέντρο) και στις… συμπεριφορές που δεν του άρεσαν. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, έλεγαν πως ο Ραμίρεθ υποστηρίζει πως δεν του φέρθηκαν και τόσο… elegant κι αυτό τον χάλασε. Στην πιάτσα των agents ακούγεται πως ο Ραμίρεθ για να την… κάνει επικαλέστηκε ένα πρόβλημα με το συμβόλαιό του που “τρέχει” στη Βίσλα (παρότι έχει απολυθεί από τις 10 Δεκεμβρίου) και θα πρέπει να ξεπεραστεί…», ανέφερε το Ευαγγέλιο του Μίχου τότε.

Και αυτή η λεπτομέρεια φαίνεται ότι καθησύχασε και τον Παπαδημητρίου ώστε να προχωρήσει το deal με την Ξάνθη και να έχουμε το βράδυ της Δευτέρας τις ανακοινώσεις.

* * * * *

Η νέα δομή του Κυπέλλου Ελλάδος θα συζητηθεί στην συνεδρίαση της ΕΕ της ΕΠΟ την Τετάρτη, καθώς μετά την αναδιάρθρωση δημιουργούνται πλείστα ζητήματα για τον τρόπο που θα γίνει και τη νέα χρονιά το πάντρεμα των επαγγεματικών με τις ερασιτεχνικές ομάδες. Βλέπετε, πέρυσι ήταν κάπως πιο βολικά τα πράγματα. Παίζαν μεταξύ τους οι ερασιτεχνικές μέχρι να βγουν 16 από αυτές, μετά κοντράρονταν σε νοκ άουτ παιχνίδια με τις 16 της Football League και μετά μπαίναν στους ομίλους οι 16 της Football League.

Πλέον έχουμε 14 στην Super League 1, 12 ή 14 ή θα δούμε πόσες γιατί ακόμα δεν ξέρουμε στην Super League 2 και 14 ή 16 ή θα δείξει και εκεί για την Football League. Σε κάθε περιπτωση έχουμε μπέρδεμα. Και όσο και να συζητάνε την Τετάρτη, αν δεν λύσουν αυτό το ζήτημα με τις λεπτομέρειες της αναδιάρθρωσης που είναι πλέον νόμος του κράτους αλλά πέραν της θέσπισης της νέας κατηγορίας δεν ορίζει αριθμό ομάδων, προκοπή σε αυτό το θέμα δεν θα δούμε.

Σε κάθε περίπτωση από την Θράκη στο νέο Κύπελλο Ελλάδος θα έχουμε τέσσερις συμμετοχές. Τον ΑΟΞ, τον Ορφέα Ξάνθης, τον Μέγα Αλέξανδρο Ιάσμου και τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης. Όπως αναμένεται, σε πρώτη φάση οι ερασιτεχνικές ομάδες αναμένεται να παίξουν μεταξύ τους ένα με δύο παιχνίδια, όπως έγινε και πέρυσι. Η κλήρωση αυτή θα γίνει και με γεωγραφικά κριτήρια, οπότε μην αποκλείσετε και θρακιώτικα ντέρμπι. Εννοείται ότι όποιος κάτοχος τοπικού Κυπέλλου δεν επιθυμεί, μπορεί να πάει ο φιναλίστ τους. Αλλά φέτος στην Θράκη δεν θα έχουμε κρούσμα σαν το περσινό, που πήρε το κύπελλο στην Ροδόπη η Δόξα Προσκυνητών και έπαιξε στο Κύπελλο Ελλάδος το Νέο Σιδηροχώρι.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορες τάσεις. Η μία θέλει να διατηρούνται οι όμιλοι και οι ομάδες της Super League να μπαίνουν από εκείνη την φάση. Η άλλη, με δεδομένο ότι θα έχουμε περισσότερες επαγγελματικές ομάδες, άρα περισσότερους γύρους για τις ερασιτεχνικές μέχρι να φτάσουμε να καταλήξουμε στους ομίλους, θέλει να καταργούνται οι όμιλοι και να μπαίνουν και οι «μεγάλοι» νωρίτερα στον θεσμό, με νοκ άουτ ματς που θα γίνονται πάντα στην έδρα των ασθενέστερων. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το ενδιαφέρον γιατί θα υπάρχει δυνατότητα περισσοτέρων εκπλήξεων (αφού σε ένα ματς όλα γίνονται), ενώ δεν θα φορτωθεί υπερβολικά το πρόγραμμα των μεγάλων συλλόγων, ιδίως εκείνων που θα έχουν και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.

Που κολλάει το όλο ζήτημα; Στο γεγονός ότι αν καταργηθούν οι όμιλοι, θα μειωθεί δραματικά και ο αριθμός των αγώνων που θα μεσολαβούν μέχρι τον τελικό. Και οι αγώνες αυτοί είναι τηλεοπτικό προϊόν. Και εδώ έρχεται το δίλημμα. Περισσότεροι αδιάφοροι αγώνες με μειωμένο ενδιαφέρον αλλά αρκετά έσοδα λόγω του αυξημένου αριθμού τους ή λιγότεροι και ενδιαφέροντες αγώνες, οπότε θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να πεισθούν οι τηλεοπτικοί πάροχοι να δώσουν το κατιτίς παραπάνω για αυτήν την διοργάνωση που όμως δεν θα αρκεί για να γεμίσουν πολλές ώρες τηλεοπτικού προγράμματος;

Αυτό είναι το μεγάλο δίλημμα και το φίδι από την τρύπα αρχικά καλείται να το λύσει ο πρόεδρος της ΕΠΣ Θράκης Μάνος Γαβριηλίδης, που έχει οριστεί από τον Γραμμένο πρόεδρος της Επιτροπής Κυπέλλου. Είναι ένας τίτλος που του έχει δοθεί ώστε να λαμβάνει όλα τα αιτήματα, να μιλάει στα τηλέφωνα, να προσπαθεί να συνθέσεις απόψεις και όταν δεν τα καταφέρνει, να γίνεται ο κακός της υπόθεσης προς τις ομάδες που πάντα αναζητούν έναν αποδιοπομπαίο τράγο.

* * * * *

Πάντως όλα δείχνουν ότι ο Μάνος Γαβριηλίδης θα αποτελέσει και τον άνθρωπο που θα δώσει την λύση στο μείζον πρόβλημα του τρόπου διεξαγωγής του νέου πρωταθλήματος της Super League. Και αυτό, γιατί στο μικροσκόπιο της επιτροπής που έχει αναλάβει να κάνει τις σχετικές προτάσεις έχει μπει το πρωτάθλημα της ΕΠΣ Θράκης και ο τρόπος διεξαγωγής του τα τελευταία χρόνια.

Θυμίζουμε ότι στην ΕΠΣ Θράκης, όπου ωστόσο μετέχουν 12 ομάδες στην Α’ Κατηγορία και υπάρχει πρόθεση να μειωθούν σε 10 τη νέα σεζόν, το πρωτάθλημα δεν ολοκληρώνεται με το τέλος της 22ης αγωνιστικής αλλά με βάση τη βαθμολογία, δημιουργούνται δύο όμιλοι πλέι οφ και πλέι άουτ και οι μισές ομάδες ξαναπαίζουν ένα μίνι πρωτάθλημα έξι αγωνιστικών διεκδικώντας τον τίτλο ενώ οι άλλες μισές κάνουν το αντίστοιχο με σκοπό να αποφύγουν τον υποβιβασμό.

Το σενάριο των πλέι οφ και πλέι άουτ μετά το τέλος της κανονικής διάρκειας είναι το επικρατέστερο αυτήν την στιγμή, αφού τόσο η ΕΡΤ όσο και η Nova δεν προτίθενται να δαπανήσουν τόσα χρήματα για να δείχνουν όλες κι όλες 22 αγωνιστικές. Για αυτό έχει φτιαχτει μια επιτροπή όπου εκπροσωπούνται ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Ατρόμητος και Αστέρας Τρίπολης για να συζητήσουν και να αποφασίσουν, αν μπορούν να αποφασίσουν.

Μία από τις λύσεις, η οποία φαίνεται ότι συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες είναι η πρόταση Λυσσάνδρου για δημιουργία ενός επιπρόσθετου γύρου. Η πρόταση για ανάδειξη πλέι οφ από πρωταθλητή συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, αν και λέγεται ότι δεν αρέσει ιδιαίτερα στην πλευρά του ΠΑΟΚ. Αποτελεί αυτήν την στιγμή πάντως την πιο πιθανή περίπτωση.

Το πρόβλημα είναι ότι σε πρωτάθλημα 14 ομάδων αν πάμε σε πλέι οφ με 7 και πλέι άουτ με άλλες 7, τότε θα υπάρχει υποχρεωτικά ρεπό στην δεύτερη και πιο ενδιαφέρουσα φάση του πρωταθλήματος, κάτι που δεν θέλει κανένας. Η πιο πιθανή σκέψη; Τα πλέι οφ να γίνουν με μίνι πρωτάθλημα έξι ομάδων, από το οποίο θα αναδεικνύεται πρωταθλητής και όλα τα ευρωπαϊκά εισιτήρια, ενώ ένας (ή αν χάσουμε ευρωπαϊκή θέση δύο) θα μένουν εντελώς απέξω. Και τα πλέι άουτ με επίσης μίνι πρωτάθλημα οκτώ ομάδων, που θα προσπαθούν να αποφύγουν τον υποβιβασμό.

Με τον τρόπο αυτόν θα προκύψουν μεν λιγότεροι αγώνες για τις πρώτες έξι ομάδες της βαθμολογίας σε σχέση με τις υπόλοιπες, αλλά υπάρχει το επιχείρημα ότι αυτές οι ομάδες αξίζει να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους δυο τρεις εβδομάδες νωρίτερα από τους υπόλοιπους, καθώς θα έχουν από νωρίς το καλοκαίρι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, ενώ και στην διάρκεια της χρονιάς κατά τεκμήριο θα είναι περισσότερο καταπονημένες, ακριβώς εξαιτίας και της ευρωπαϊκής τους παρουσίας.

Το άλλο μείζον ζήτημα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα βγαίνει η βαθμολογία εισόδου των ομάδων στα πλέι οφ και τα πλέι άουτ. Εδώ είναι που έρχεται το μοντέλο της ΕΠΣ Θράκης, που ωστόσο επί τρία χρόνια δεν έχει μείνει σταθερό, αφού συνέχεια αλλάζει και μπαίνει σε τροποποιήσεις. Εδώ θα παιχτει το μεγάλο παιχνίδι για να δούμε με ποιον αριθμό θα διαιρούνται οι βαθμοί της κανονικής περιόδου ως μπόνους έναρξης στην β’ φάση του πρωταθλήματος, αν και υπάρχει σκέψη (και σε αυτό λέγεται ότι θα επιμείνει ο ΠΑΟΚ) εφόσον πάμε σε πλέι οφ ακόμα και για την ανάδειξη πρωταθλητή, οι ομάδες να μεταφέρουν όλους μα όλους τους βαθμούς της κανονικής περιόδου.

Σε κάθε περίπτωση, όλα είναι στον αέρα και οι συζητήσεις και το παρασκήνιο αυτών θα έχει το προσεχές διάστημα μεγάλο ενδιαφέρον…

Ο Αθλητάμπουρας