Τουρκικό διάβημα σε FIFA και UEFA για το αφιέρωμα στη γενοκτονία των Ποντίων κατά τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος!!!

Η 19η Μαΐου έχει ανακηρυχθεί ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Από το ελληνικό κράτος έχει αναγνωριστεί από το 1994, χαρακτηρίζοντας ως γενοκτονία «τα βίαια, μαζικά, φονικά γεγονότα, της δεύτερης και των αρχών της τρίτης δεκαετίας του 20αι. που έλαβαν χώρα στην καταρρέουσα τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία, μέχρι τη δημιουργία του σύγχρονου τουρκικού κράτους, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την φυσική εξόντωση, τον αφανισμό, τον εκτοπισμό, την εκρίζωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες».

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει και ποδοσφαιρική διάσταση στο θέμα με την γνωστή φανέλα που θελησε να φορέσει στην περσινή σεζόν η ΠΑΕ Ποντίων αλλά δεν της επετράπη, με αποτέλεσμα να μηδενιστει τρεις φορές και να αποβληθεί από το πρωτάθλημα της ΕΠΣ Θράκης, απόφαση που επικυρώθηκε από την Επιτροπή Εφέσεων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Ως αιτία για το γεγονός αυτό εμφανίστηκε η ρητή απαγόρευση από FIFA και UEFA στην εμπλοκή του ποδοσφαίρου με την πολιτική.

Πρόσφατα το θέμα ήρθε ξανά στην επικαιρότητα, με το αίτημα που υπήρξε από ΑΕΚ και ΠΑΟΚ για να αφιερωθεί ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος στα 100 χρόνια από την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ένα βίντεο προβλήθηκε και ενός λεπτού σιγή κρατήθηκε στον τελικό, ενώ οι παίκτες της ΑΕΚ αγωνίστηκαν με μαύρα περιβραχιόνια.

Όπως αποκάλυψε στο μπλογκ της “Δίκης” ο Κυριάκος Θωμαΐδης, «η τουρκική ποδοσφαιρική ομοσπονδία έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας σε FIFA-UEFA για τα όσα ετοιμαζε η ΕΠΟ (με πρόταση της ΑΕΚ) στον τελικο για τη γενοκτονία των Ποντίων».

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι «η ΕΠΟ δια του εκτελεστικού της γραμματέα Αλ.Δέδε φρόντισε εγκαίρως να ενημερώσει τις υπερεθνικές ομοσπονδίες για τις προθέσεις της.
Ανώτατοι αξιωματούχοι των υπερεθνικών ομοσπονδιών έδωσαν κατευθύνσεις στην ΕΠΟ για το πώς θα χειριστεί το ζήτημα ώστε να διατηρήσει την ουδετερότητα που προβλέπεται από τα άρθρα 4 και 15 του καταστατικού της FIFA»
.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο να «θεωρείται βέβαιο ότι το τουρκικό διάβημα θα απορριφθεί», επισημαίνει το μπλογκ dikisports. Πάντως, σε δέκα μέρες Ελλάδα και Τουρκία θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους σε φιλικό αγώνα σε επίπεδο ανδρών, που θα γίνει στην Αττάλεια – και εκεί μάλλον δεν θα χωρούν μαύρα περιβραχιόνια και σχετικές εκδηλώσεις μνήμης από τους Έλληνες διεθνείς.

Την ίδια ώρα παραμένει από την ΠΑΕ Ποντίων το παράπονο ότι στον τελικό έστω και με τις κατάλληλες κατευθύνσεις κατάφερε να βρεθεί τρόπος να τιμηθεί η μνήμη των χιλιάδων Ποντίων που χάθηκαν πριν 100 χρόνια στον Πόντο, ενώ στην Θράκη κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, σε ποδοσφαιρικό επίπεδο.

Όπως αναφέρει και το σκεπτικό της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων στην ΕΠΟ, «αν και θεωρείται αδιαμφισβήτητο και ιστορικό γεγονός η γενοκτονία των Ποντίων, η υπόμνησή της στην Θράκη, δεδομένης της πληθυσμιακής σύνθεσης της περιοχής, συνιστά επιδίωξη πολιτικού μηνύματος, κάτι που απαγορεύεται από τις αρχές της ΟΥΕΦΑ».

Δηλαδή αν για κάποιον λόγο ο τελικός είχε οριστεί στην Ξάνθη (λέμε τώρα), δεδομένου ότι ήταν και κεκλεισμένων των θυρών, μένει η απορία: τι θα είχε γίνει;